Prirodnjački muzej se premešta sa Kalemegdana na Novi Beograd

10. August 2023
Image by Igor Ki from Pixabay
Image by Igor Ki from Pixabay

Prirodnjački muzej u Beogradu dobiće novu, namensku zgradu, koja će biti izgrađena na prostoru kompleksa Parka prijateljstva na Novom Beogradu, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Nova zgrada Muzeja u Parku prijateljstva biće i veliki korak ka realizaciji ideje o formiranju muzejske četvrti u glavnom gradu, koja će dati značajan zamah razvoju kulturnih dešavanja i muzejskog života, navedeno je na sajtu Vlade.

Kako se ističe, ovaj prostor, zajedno sa kompleksom Memorijalnog centra "Staro sajmište", u više pozitivno ocenjenih studija viđen je kao budući kvart kulture, u kome je predviđena izgradnja Nacionalne koncertne dvorane, pozorišta i bioskopa i gde se već nalazi Muzej savremene umetnosti i održavaju brojne kulturne manifestacije na otvorenom.

Za smeštaj, normalan rad i potpuno ostvarivanje zaštite i čuvanja muzejskih zbirki Prirodnjačkog muzeja planiran je prostor od približno 15.000 metara kvadratnih u tri nivoa, od čega nekoliko hiljada kvadratnih metara za izložbene sale.

Izgradnjom namenske zgrade, koja po veličini, strukturi i opremi zadovoljava savremene međunarodne standarde i kriterijume, Prirodnjački muzej dobiće neophodne uslove za smeštaj zbirki i njihovo trajno čuvanje, kao i za primenu savremenih tehnika i tehnologija prepariranja, konzerviranja i obrade predmeta.

Kako se dodaje, nova zgrada značiće i da publika konačno može da vidi prirodnjačka kulturna dobra iz muzejskih depoa, dok će mogućnost adekvatne realizacije kulturne, izložbene, obrazovne i naučne delatnosti doprineti da Prirodnjački muzej postane jedan od najatraktivnijih centara kulture u Srbiji.

Prirodnjački muzej u Beogradu osnovan je 1895. godine, jedan je od najstarijih srpskih ustanova kulture i jedini muzej takve vrste u Srbiji. Po bogatstvu i raznovrsnosti zbirki, najveći je prirodnjački muzej u Jugoistočnoj Evropi.

Danas, 128 godina nakon osnivanja, Prirodnjački muzej još uvek je u privremenom smeštaju, bez stalne izložbene postavke koja bi na jednom mestu prezentovala veliku prirodnu i kulturnu baštinu Srbije, sakupljanu i čuvanu decenijama.

Izvor: eKapija

Comments (0)

Connected news

Others
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. August 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Others
16. August 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....
Others
Rok simfonija posvećena Tini Tarner premijerno na Danima piva u Zrenjaninu
10. August 2023
Zrenjaninska filharmonija pripremila je novi, jedinstveni projekat na našim prostorima....
Others
„Belgrade Youth Fest“ 11. i 12. avgusta na Kalemegdanu
10. August 2023
„Belgrade Youth Fest“, festival posvećen mladima u organizaciji Kancelarije za...