Prirodnjački muzej se premešta sa Kalemegdana na Novi Beograd

10. August 2023
Image by Igor Ki from Pixabay
Image by Igor Ki from Pixabay

Prirodnjački muzej u Beogradu dobiće novu, namensku zgradu, koja će biti izgrađena na prostoru kompleksa Parka prijateljstva na Novom Beogradu, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Nova zgrada Muzeja u Parku prijateljstva biće i veliki korak ka realizaciji ideje o formiranju muzejske četvrti u glavnom gradu, koja će dati značajan zamah razvoju kulturnih dešavanja i muzejskog života, navedeno je na sajtu Vlade.

Kako se ističe, ovaj prostor, zajedno sa kompleksom Memorijalnog centra "Staro sajmište", u više pozitivno ocenjenih studija viđen je kao budući kvart kulture, u kome je predviđena izgradnja Nacionalne koncertne dvorane, pozorišta i bioskopa i gde se već nalazi Muzej savremene umetnosti i održavaju brojne kulturne manifestacije na otvorenom.

Za smeštaj, normalan rad i potpuno ostvarivanje zaštite i čuvanja muzejskih zbirki Prirodnjačkog muzeja planiran je prostor od približno 15.000 metara kvadratnih u tri nivoa, od čega nekoliko hiljada kvadratnih metara za izložbene sale.

Izgradnjom namenske zgrade, koja po veličini, strukturi i opremi zadovoljava savremene međunarodne standarde i kriterijume, Prirodnjački muzej dobiće neophodne uslove za smeštaj zbirki i njihovo trajno čuvanje, kao i za primenu savremenih tehnika i tehnologija prepariranja, konzerviranja i obrade predmeta.

Kako se dodaje, nova zgrada značiće i da publika konačno može da vidi prirodnjačka kulturna dobra iz muzejskih depoa, dok će mogućnost adekvatne realizacije kulturne, izložbene, obrazovne i naučne delatnosti doprineti da Prirodnjački muzej postane jedan od najatraktivnijih centara kulture u Srbiji.

Prirodnjački muzej u Beogradu osnovan je 1895. godine, jedan je od najstarijih srpskih ustanova kulture i jedini muzej takve vrste u Srbiji. Po bogatstvu i raznovrsnosti zbirki, najveći je prirodnjački muzej u Jugoistočnoj Evropi.

Danas, 128 godina nakon osnivanja, Prirodnjački muzej još uvek je u privremenom smeštaju, bez stalne izložbene postavke koja bi na jednom mestu prezentovala veliku prirodnu i kulturnu baštinu Srbije, sakupljanu i čuvanu decenijama.

Izvor: eKapija

Comments (0)

Connected news

Others
Veliki uskršnji karneval u Beogradu ove godine na čak četiri lokacije
24. April 2024
Predstojećeg vikenda u Tašmajdanskom parku, na Zemunskom keju, platou kod Kalenić...
Others
22. April 2024
Udruženje „Hrana sa naših polja” u subotu i nedelju 27. i 28. aprila u TC...
Others
Danas je svetski dan turske kafe
05. December 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Others
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. November 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...