Predstavljena digitalna rekonstrukcija odore kneza Lazara

30. June 2023
Ilustracija, Image by Nadine Doerlé from Pixabay
Ilustracija, Image by Nadine Doerlé from Pixabay

Jedna od najznačajnijih srednjovekovnih relikvija srpskog naroda čuva se u Muzeju Srpske Pravoslavne Crkve (Muzej SPC). U pitanju je svečana odora Svetog kneza i velikomučenika Lazara Hrebeljanovića.

Zbog šest vekova duge i uzbudljive istorije ovog osetljivog eksponata, čim su se stekli uslovi, u Muzeju Srpske Pravoslavne Crkve u Beogradu otpočet je projekat digitalne rekonstrukcije odore kneza Lazara, najpre za potrebe knjige "Srpska srednjovekovna vladarska i vlasteoska odeća", navedeno je na sajtu muzejspc.rs.

- Savremena digitalna 3-D rekonstrukcija koju je Muzej Srpske Pravoslavne Crkve izradio 2023. godine u saradnji sa studijom Marka Aleksića i Aleksandrom Radosavljevićem, dokazuje da kombinovanje istraživanja i rezultata koje daje najsavremenija tehnologija može pružiti odlične rezultate. Urađena rekonstrukcija dopušta da se sagledaju nedostajući delovi odore, kao i detalji koji se inače ne mogu videti "golim okom". Najpre je foto-aparatom u visokoj rezoluciji detaljno dokumentovana sama odora sa svim detaljima, jer su unutrašnja struktura i tehnika tkanja do danas bile nepoznate, a potom se pristupilo modelovanju dva modela: jednog koji odgovara trenutnoj boji tkanine i njenih ukrasa, i drugog, koji predstavlja idealnu rekonstrukciju purpurne boje i izgleda celovite odore kneza Lazara - pojašnjava se.

Odora kneza Lazara napravljena je od luksuzne brokatne svile iz italijanskog grada Luka. Svileni materijal potiče iz treće četvrtine 14. veka. Nekada je sa prednje strane bilo našiveno četrdesetijedno dugme. Takođe, postojalo je i po devet dugmadi duž rukava.

Svilena osnova je izvezena zlatnim i svilenim koncem. Na odori su izvezeni motivi adosiranih propetih lavova, ptica i stilizovanog cveća.

Sačuvano dugme je izrađeno od srebrnog i lanenog konca, sa livenim elementom na kome je kao detalj u emalju izveden šlem sa volujskim rogovima, motiv zastupljen i na priprati manastira Hilandara, čiji je knez Lazar ktitor.

Odora je prvobitno bila porfirna (crvena), a poznato je da su na njoj do polovine 18. veka bili prišiveni biseri. Biseri su poskidani, dok je boja odore danas izbledela i dobila bež osnovni ton.

- Konzervirana odora danas je izložena u stalnoj postavci Muzeja Srpske Pravoslavne Crkve u Beogradu, u četvrtoj prostoriji, maloj i nedovoljnoj da bi se na reprezentativan način izložio ovakav predmet i dostojno ispričala njegova istorija - stoji na sajtu muzeja.

Pogledajte 3D model

Izvor: eKapija

Comments (0)

Connected news

Others
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. August 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Others
16. August 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....
Others
Rok simfonija posvećena Tini Tarner premijerno na Danima piva u Zrenjaninu
10. August 2023
Zrenjaninska filharmonija pripremila je novi, jedinstveni projekat na našim prostorima....
Others
„Belgrade Youth Fest“ 11. i 12. avgusta na Kalemegdanu
10. August 2023
„Belgrade Youth Fest“, festival posvećen mladima u organizaciji Kancelarije za...