Postavljena virtuelna izložba umetničkih fotografija - ČAROBNI BALI

13. January 2021
Društvo srpsko-indonežanskog prijateljstva NUSANTARA organizuje virtuelnu autorsku izložbu fotografija Predraga Mijailovića, umetničkog fotografa, koja predstavlja svoje fotografske impresije indonežanskog ostrva Bali. Virtuelna izložba je dostupna na veb sajtu Društva srpsko-indonežanskog prijateljstva NUSANTARA www.nusantara.rs.
 
Usled pandemije COVID–19 i nemogućnosti da se organizuje izložba, koja bi bila dostupna široj javnosti u jednoj od beogradskih galerija, organizatori su odlučili da izložbu organizuju virtuelno, sa nadom da će beogradska publika moći, po okončanju pandemije, da uživa u fotografijama.
 
predragmijailovic_bali-38 -1.jpg
 
Na virtuelnoj izložbi, prikazane su 42 fotografije na kojima je zabeležen život običnog čoveka u tropskoj, živopisnoj i koloritnoj Indoneziji. Autor se trudio da prikaže život indonežanskog čoveka u prirodi, daleko od luksuznih hotela i restorana, u turističkim centrima. Pored običnog čoveka, fotografisao je i pirinčana polja, kao mesta, na kojima Indonežani vredno rade, do ceremonija, radnika u svojim radnjama ali i prelepe plaže i koloritnu floru. Na Baliju je boravio u maju 2018. godine, kada na ovom ostrvu, posle kišnog perioda, počinje turistička sezona. Na putovanje je išao u sopstvenoj organizaciji i, tokom dve nedelje, boravio u Ubudu, iz kojeg je obišao najveći deo Balija, a zatim je boravio na jugu, u oblasti Nusa Dua, poznatoj po lepim plažama. Oduševljen je lepotom prirode, a posebne utiske ostavila je arhitektura hramova, tradicionalni običaji i veoma bogata gastronomska ponuda, te nadaleko čuveni indonežanski začini. Međutim, najjači utisak ostavili su Indonežani, koji su izrazito srdačni, ljubazni, predusretljivi, pa kaže da je Indonezija zemlja nasmejanih ljudi.
 
Ova najmnogoljudnija muslimanska zemlja na svetu, najveća je ostrvska zemlja i treća demokratija na svetu. Sa više od 17.500 ostrva, hridi i stena, više od 300 naroda, zemlja je koju seku tri časovne zone, koja ima veliki broj aktivnih vulkana i bujnu vegetaciju. Velika je inspiracija za srpske turiste, poslovne ljude, kao i profesionalne fotografe, koji sve češće posećuju ovu jedinstvenu zemlju. Bogata istorija, jedinstvena flora i fauna, nasmejani ljudi, bili su motiv da Mijailović poseti popularni Bali i napravi brojne fotografije.
predragmijailovic_bali-24-7.jpg
 
Predrag Mijailović je rođen 1971. u Beogradu. Fotografijom je počeo intenzivnije da se bavi od 2007. godine. Učestvovao je na nekoliko grupnih izložbi. Najviše voli da fotografiše ljude i njihovo okruženje, pa su mu omiljeni  žanrovi ulična i lajf fotografija. Poslednjih šest godina bavi se i  komercijalnom fotografijom, najčešće kao fotograf na događajima. Živi i radi u Beogradu.
 
Društvo srpsko-indonežanskog prijateljstva NUSANTARA, osnovano 2003. ima za cilj da postane jezgro nevladinogsektora, s ciljem da doprinese jačanju odnosa između dve geografski udaljene ali bliske zemlje. NUSANTARA svojim aktivnostima pomaže uspostavljanju saradnje u oblasti socijalnih pitanja, umetnosti, obrazovanja, kulture i doprinosi jačanju i razvoju političkih i ekonomskih odnosa između Srbije i Indonezije, i predstavlja svojevrsni „most“ za razvoj bilateralnih veza dveju tradicionalno prijateljskih država.
 

 

 
Comments (0)

Connected news

Others
KLM - prema ocenama putnika, avio-kompanija sa najboljom uslugom na svetu
02. December 2021
 Najveće međunarodno vazduhoplovno udruženje koje se bavi ocenom putničkog zadovoljstva...
Others
Održan sastanak regionalne fokus grupe projekta SI4CARE: Socijalne inovacije za unapređenje brige o starim licima
12. October 2021
U prostorijama Ministarstva zdravlja održan je regionalni sastanak fokus grupe projekta...
Others
07. September 2021
Kako je kavijar postao nadaleko poznat, zašto je i kada bio hrana siromašnih, zbog...
Others
Otvoren Regionalni smart siti centar u Vrnjačkoj Banji
02. September 2021
 Ministar za inovacije i tehnološki razvoj  Nenad Popović  otvorio je...