Podrum Pevac nudi vino, zanatsko pivo, ali i rakiju sa listićima zlata (FOTO)

23. March 2021
Image by Brigitte Werner from Pixabay
Image by Brigitte Werner from Pixabay

  "Za živeli uvek postoji dovoljno razloga" - moto je destilerije Pevac, koja se smestila u šumadijskom selu Cvetojevac. Od 2008. godine čuva tradiciju, uz korišćenje savremene tehnologije. Proizvodni kapacitet rakije dostiže 100.000 litara godišnje, dok je kapacitet vinarije 30.000 litara.

 
- Proizvodnja vina je puno zahtevnija, mnogo je teže proizvesti dobro vino i očuvati ga i taj proces počinje još u vinogradu - kaže za eKapiju direktor Podruma Pevac Aleksandar Stanković.
 
Rakije nastaju pažljivim procesom destilacije na savremenoj destilacionoj koloni od 500 litara, koju pokreće automatizovani parni kotao. Tako su iznedrene one autentičnih ukusa - dunje, kruške, šljive, maline, kajsije i loze. Stankovići nemaju svoje voće, pa plodove kupuju od kooperanata.
 
Iz ponude se posebno izdvojio "Zlatni Pevac" - rakija od dunje sa jestivim 23 karatnim listićima zlata.
 
- Najbolje ideje se dese slučajno i uglavnom u kafani. Tako je bilo i sa ovom rakijom - napominje sagovornik, dodajući da je proizvodnja ručna, zbog listića zlata.
 
Sa vinograda na šest hektara čuju se Kukuriku, Kokoda
Na padinama lokaliteta Rekovac nalaze se zasadi vinove loze na površini od šest hektara. Sorte koje se ovde mogu pronaći su: šardone, merlo, kaberne fran i kaberne sovinjon.
 
Podrum Pevac pažnju privlači i nazivima vina, kao što su Gušt, Zagrljaj, Kukuriku, Kokoda. Sagovornik eKapije posebno izdvaja Prokupac i Tamnjaniku, jer su to, kako ističe, srpske autohtone sorte.
 
Pevac se okitio i značajnim nagradama, pa tako i onima sa najvećeg balkanskog vinskog ocenjivanja BIWC, ali i sa svetskog nadmetanja u Beču (AWC).
 
Kraft piva za odabrane
Da je ovo kuća za hedoniste, govori i podatak da proizvode i zanatsko, kraft pivo.
 
- Pre dve godine smo se upustili i u proizvodnju kraft piva i to lagera i pale ale, a ideja je da upotpunimo ponudu u našem restoranu, koji je u sklopu vinarije, i da za mali krug odabranih ugostitelja to pivo plasiramo i kupcima - kaže Stanković.
 
U planu apartmani, sportski tereni, novi zasadi…
Prave se i veliki planovi za budućnost - novi kompleks vinarije sa apartmanima i sportskim terenima, novi zasadi prokupca i tamjanike, kao i nekoliko novih proizvoda kojih nema na srpskom tržištu.
 
U sklopu destilerije i vinarije postoji degustaciona sala, moderno opremljena, za sve one koji žele da vide i probaju ono što Podrum Pevac trenutno proizvodi.

Aleksandra Kekić
Izvor: eKapija
 
Comments (0)

Connected news

Others
Veliki uskršnji karneval u Beogradu ove godine na čak četiri lokacije
24. April 2024
Predstojećeg vikenda u Tašmajdanskom parku, na Zemunskom keju, platou kod Kalenić...
Others
22. April 2024
Udruženje „Hrana sa naših polja” u subotu i nedelju 27. i 28. aprila u TC...
Others
Danas je svetski dan turske kafe
05. December 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Others
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. November 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...