Počela 20. Međunarodna smotra arheološkog filma (PROGRAM)

03. April 2019
Počela 20. Međunarodna smotra arheološkog filma (PROGRAM)
Počela 20. Međunarodna smotra arheološkog filma (PROGRAM)
Počela 20. Međunarodna smotra arheološkog filma (PROGRAM)

Ambasador Egipta u Srbiji Amr Alguvejli otvorio je u Atrijumu Narodnog muzeja 20. Međunarodnu smotru arheološkog filma, u okviru koje će do 9. aprila biti prikazana 42 filma iz 12 zemalja.

- Narodni muzej nam daje besplatnu kartu za put kroz vreme – 7.000 godina unazad, a zapravo samo tri sata od Beograda - rekao je Alguvejli u ime Egipta, počasnog gosta ovogodišnje smotre, prenosi Tanjug.

On je naglasio da to nije putovanje kroz istoriju Egipta, već doslovno kroz istoriju čovečanstva, jer je reč o prvoj civilizaciji, faraonskoj civilizaciji.

- Istorija pripada svima nama i istorija osvetljava sve nas - istakao je Alguvejli i najavio tri filma koja su odabrana za otvaranje smotre – „Manastir Svetog Antonija”, „Abu Simbel” i „Karnak”, posebno skrenuvši pažnju na prvi – o najstarijem manastiru u kome je začet koncept monaštva i koji se nalazi na samo dva sata vožnje od Hurgade, najpopularnijeg egipatskog letovališta srpskih turista.

Pomoćnica ministra kulture za zaštitu kulturnog nasleđa Danijela Vanušić istakla je da dve decenije postojanja svedoče da je Smotra arheološkog filma izdržala probu i proveru, da je odnegovala svoju publiku, ne samo u okviru stručne, nego i šire kulturne javnosti.

- U narednih nekoliko dana moći ćemo da se upoznamo sa novostima iz arheološkog sveta sa raznih strana, počev od arheoloških riznica Egipta, ali iz niza značajnih evropskih zemalja i kultura sa prebogatim starim nasleđem koje se neprestano otkriva i istražuje - rekla je ona.

Prisutne je pozdravila i direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić-Brešković, kojoj je ambasador Alguvejli uručio figuru sfinge sa portretom kraljice Hatšepsut.

Ona je izrazila zadovoljstvo što se smotra posle tri godine vratila pod krov nacionalnog muzeja i istakla da ta manifestacija pruža jezgrovit uvid u aktuelna naučna otkrića širom sveta, promoviše bogatstvo kultura i dijalog među njima.

Izvor: Tanjug

Comments (0)

Connected news

Others
Danas je svetski dan turske kafe
05. December 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Others
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. November 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Others
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. August 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Others
16. August 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....