Otvoren Regionalni smart siti centar u Vrnjačkoj Banji

02. September 2021
Image by PIRO from Pixabay
Image by PIRO from Pixabay

 Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović otvorio je juče Regionalni inovacioni smart siti centar u Vrnjačkoj Banji, u koji je Vlada Srbije uložila 36 miliona dinara, javlja Tanjug.

 
Popović je na otvaranju centra rekao da je Srbija u poslednje četiri godine uložila više od 110 miliona evra u inovacionu infrastrukturu, dodajući da u našoj zemlji trenutno ima 21 inovacioni startap centar, a da će do kraja godine biti otvorena još četiri.
 
Najavio je da će narednih godina biti još više ulaganja u inovacije i nove tehnologije. Pohvalio je lokalnu samoupravu koja je, kako kaže, u veoma kratkom roku uspela da u Vrnjačkoj Banji napravi moderan i savremen inovacioni centar, koji je, dodaje, urađen po najvećim standardima.
 
Popović je istakao da Vrnjačka Banja, kao jedan od dva ili tri glavna turistička mesta u Srbiji sa 1,3 miliona noćenja godišnje, zaslužuje da ima takav inovacioni centar.
 
„Uveren sam da će rukovodstvo opštine u sledećih nekoliko godina imati mogućnost i priliku da napravi još veći i bolji centar”, naglasio je Popović.
 
Istakao je da je ideja novih turističkih centara u svetu, pogotovo u najjačim ekonomijama kao što su Amerika, Izrael, Nemačka, da se u takvim centrima naprave inovacioni centri da bi oni koji odmaraju duže od dve nedelje mogli negde i da rade.
 
„Produžila se sezona odmora, nekada se odmaralo jednu ili dve nedelje, a sa ovim onlajn mogućnostima i aplikacijama, ljudi sede u turističkim mestima po dva ili tri, a nekada i šest meseci. Žele da imaju prijatan ugođaj, da koriste mogućnosti ovakvih termalnih voda i ovakvog banjskog turizma, kao i da imaju mogućnost da rade”, rekao je on i dodao da im je sada ta mogućnost otvorena i da mogu da otvore neku startap kompaniju.
 
„Mladi koji žive u Vrnjačkoj Banji i koji žele da započnu svoj biznis dobiće punu podršku i od opstine i od Vlade Srbije”, naveo je Popović.
 
Dodao je da je za taj centar vlada izdvojila 36 miliona dinara, da time neće stati, kao i da će svake godine finansirati takve centre, kako bi deca i inovatori koji žele da otvore svoju startap kompaniju imali mogućnost da dobiju svaku vrstu podrške.
 
Dodao je da Vranjačka Banja ima još jedan potencijal, Fakultet za hotelijerstvo i turizam sa 1.000 studenata, koji je od značaja za ceo region i da taj fakulteta promoviše i kod ruskih studenata da tu dolaze i uče u toj oblasti, ali i da vide prelepu Vrnjačku Banju.
 
„Vrnjačka Banja postaje centar turzima cele Evrope, a ono što mi je posebno drago jeste da je od danas upisana i na digitalnoj mapi Srbije i cele Evrope. Sigurno je da će za ovaj inovativni starap inovacioni centar čuti od danas mnogi u Evoropi i da će to biti mesto i za digitalne nomade”, istakao je Popović.
 
Izvor: politika.rs
 
 

 

Comments (0)

Connected news

Others
Danas je svetski dan turske kafe
05. December 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Others
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. November 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Others
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. August 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Others
16. August 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....