Održan sastanak regionalne fokus grupe projekta SI4CARE: Socijalne inovacije za unapređenje brige o starim licima

12. October 2021
Iz arhive SB Merkur
Iz arhive SB Merkur
U prostorijama Ministarstva zdravlja održan je regionalni sastanak fokus grupe projekta SI4CARE, za predstavnike iz strukovnih organizacija, nevladinih organizacija, opštinskih i gradskih centara za socijalni rad, gerontoloških centara i td.  Predstavnici Merkura, predstavili su na skupu ciljeve i koncept projekta, primere dosadašnje dobre prakse i plan pilot projekta koji će se realizovati u Merkuru. Radi poštovanja bezbednosnih mera, događaj je organizovan uz prisustvo ograničenog broja učesnika, dok je najveći broj stručnih institucija pratio online,.
 
Na samom početku skup su pozdravile dr Biljana Zekavica iz Ministarstva za rad i Ljubica Paković iz Ministarstva zdravlja, a zatim je osnovne ciljeve i koncept projekta SI4CARE predstavio  Miodrag Miljković, Senior Health Case Staff na projektu. Miljković je istakao osnovne elemente projekta i strategiju realizacije predviđenih aktivnosti kao i ulogu Specijalne bolnice Merkur u projektu.
 
Prezentaciju izveštaja radnog paketa 1 koji su napravili partneri iz Grčke predstavio je Nikola Nikolić, član Merkurovog tima, nakon čega su prezentovani primeri dosadašnje dobre prakse u EU, od strane Srđana Kožetinca, Junior Assistant na projektu.
 
Na kraju prezentacionog dela, Miodrag Miljković je predstavio pilot projekat koji će biti realizovan u Merkuru, kao i akcioni plan za implementaciju Transnacionalne strategije u Srbiji.
 
Na skupu su aktivno učešće uzele predstavnice Srpskog udruženja za Alchajmerovu bolest, Aleksandra Jovanović i Udruženja Amity, Nada Satarić, koje su iznele svoje zadovoljstvo zbog realizacije ovakvog projekta u Srbiji i istakle potrebu za inovacijama na polju brige o starim licima.
 
Iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, sastanku se pridružila dr Irena Dželatovć-Milošević, koja je ukazala na neke od problema sa kojima se ova institucija susreće i istakla da je za inovativne poduhvate uvek najbolje poći od manje sredine, kakva je Specijalna bolnica Merkur u Vrnjačkoj Banji.
 
Naredna faza u realizaciji projekta SI4CARe je skup partnera na projektu koji će se održati u Specijalnoj bolnici Merkur 21. i 22. oktobra, gde će biti prezentovani prvi rezultati koji su do sada realizovani u okviru radnih grupa u svakoj zemlji.
 
Projekat SI4CARE uključuje partnere iz sedam zemalja, a jedini učesnik iz Srbije je Specijalna bolnica Merkur uz aktivnu podršku Ministarstva zdravlja i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
 
 
 
 

 

Comments (0)

Connected news

Others
Danas je svetski dan turske kafe
05. December 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Others
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. November 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Others
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. August 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Others
16. August 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....