Od 3. septembra u Domu vojske - “Najlepše priče”: izložba slika Mome Kapora, čoveka koji je pričao slike i slikao priče

01. September 2021
Foto: Promo
Foto: Promo
Izložba slika Mome Kapora “Najlepše priče” biće otvorena u petak 3. septembra u 19h u Velikoj galeriji Doma vojske u Beogradu i trajaće do 6. novembra, a ulaz za sve posetioce će biti slobodan. Izložbu organizuje Zadužbina “Momčilo Momo Kapor” u saradnji sa Ministarstvom odbrane Republike Srbije i Medija centrom “Odbrana”.
 
Svih 35 izloženih slika su ulja na platnu i biće postavljena u ambijentalnim celinama koje će upotpuniti nameštaj i predmeti koje je tokom života i rada koristio Momo Kapor stvarajući svoja umetnička i književna dela. Posetioci će moći da uživaju u delima iz raznih perioda, a slike prate i priče koje će biti sabrane u posebnom katalogu koji povodom ove izložbe izdaje Medija centar “Odbrana”. 
 
Na izložbi će biti predstavljene i slike koje do sada nigde nisu izlagane i pripadaju privatnim kolekcijama, a najzastupljenije će biti slike iz kolekcije Miloša Petkovića. 
 
"Poput mitskog grčkog kralja Mide, koji je sve što pogleda pretvarao u zlato, Momo Kapor je sve što naslika pretvarao u lepotu i sve što napiše i objavi postane bestseler. Izložbu sam nazvala “Najlepše priče” zato što nam Momine slike poklanjaju iščezli, skoro zaboravljeni svet, pun nostalgije, ljubavi, lepote. Zato što je Moma bio čovek renesansnih darova i Bog ga je obdario mnogim talentima. Njegova neutoljiva radoznalost i smisao da ovekoveči sitnice, erudicija u kojoj su sem memorije, uposlena sva čula kojima je vrebao priču, atmosferu, mirise, ukuse, liniju, lik…Moma je svašta znao, a sve što je znao umeo je i da napiše i da naslika na lep, očaravajući način.” rekla je Ljiljana Kapor, predsednica Zadužbine.
 
Tokom dva meseca u okviru izložbe će biti prikazivan i dokumentarni film “Momo Uncut”, snimljen u produkciji Zadužbine “Momo Kapor”.
 
Izložbu će otvoriti književnik i likovni kritičar Dragan J. Danilov, a o Momi će govoriti i čitati delove iz njegovih knjiga glumice Rada Đuričin i Vjera Mujović.
 
Pre otvaranja izložbe mladom akademskom slikaru Petru Mošiću, dobitniku nagrade za likovnu umetnost “Momo Kapor”, svečano će biti uručena plaketa od srebra sa motivom “školice” i novčana nagrada. Petar Mošić je dobio nagradu za 2019. godinu koja mu do sada nije mogla biti uručena zbog aktuelne pandemije, a iz istih razloga Zadužbina prošle godine nije dodelila nagradu za književnost, tako da će se dodela ovog prestižnog priznanja nastaviti naredne godine.
 
Najlepše Momine priče o slikama
 
Kredenac
Pokolenje, kome pripadam, odraslo je po kujnama – jedinim prostorijama koje su se u to vreme grejale zimi. U njima se jelo, dremalo posle ručka, u njima su se primali gosti…Za sve to vreme, iznad nas se uzdizao veličanstveni kredenac…na njegovom vrhu stajali su vaga, mesingani avan sa tučkom, a ispod servis sa tanjirima, čašice za rakiju. Šoljice za kafu i razglednice koje smo dobijali od rođaka zataknutim za staklo…
 
Ringišpil
Šta privlači običan svet da napusti za nekoliko minuta svoj uobičajeni život i da se prepusti slatkoj vrtoglavici iznad dosadnog tla? Ta želja da se leti i da se svet gleda sa visine od nekoliko metara, pokazuje da u odraslima, i pored svega, još uvek žive deca, koja, kada sanjaju da lete ili padaju, u stvari rastu.

Kraj sezone na Adi
Postoji jedan dan u septembru kada onaj koji plovi, sa setom oseti da je zauvek gotovo sa plovidbom te godine. Ploveći tako, jedanput duž obale Ade Ciganlije, pokraj mog čamca proplovi mirno mali beli buket, onaj što ga mlada baca sebi iza leđa…
Buket je tog dana uhvatila Sava i već posle nekoliko sati udala se srećno za Dunav, a ja sve to naslikao kao stari svat.

... 

Comments (0)

Connected news

Others
Danas je svetski dan turske kafe
05. December 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Others
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. November 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Others
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. August 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Others
16. August 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....