Novogodišnji koncert Bečke filharmonije najpoznatiji na svetu

10. December 2019
© WienTourismus / Lois Lammerhuber
© WienTourismus / Lois Lammerhuber

Svake godine u "Zlatnoj dvorani" bečkog Muzikferajna Bečka filharmonija priređuje čuveni Novogodišnji koncert. Najpoznatiji koncert na svetu prenosiće se putem malih ekrana u više od 90 zemalja sveta. Da bi se uživo prisustvovalo koncertu potrebno je i malo sreće, jer se karte zbog velikog interesovanja izvlače putem lutrije.

Na programu Novogodišnjeg koncerta su kompozicije dinastije Štraus i njihovih savremenika, vrhunske interpretacije valcera, polki i marševa.

Svake godine Bečkim filharmoničarima diriguje drugi šef orkestra. Neki od njih su: Maris Jansons (2016), Gustavo Dudamel (2017), Rikardo Muti (2018), Kristijan Tilman (2019), Andris Nelsons (2020).

Novogodišnji koncert se održava u udruženju Muzikferajn, u centru klasične muzike u Beču. Čuvena dvorana tzv. „Zlatna dvorana“ nije samo jedna od najlepših već je i akustički jedna od najboljih dvorana na svetu. Izgrađena po uzoru na antičke dvorane, svečana sala se za Novogodišnji koncert ukrašava raznobojnim cvetnim aranžmanima. Stubovi, karijatide itimpanon asociraju kao da je ovde sagrađen pravi muzički hram.

Pored mogućnosti da se učestvuje u lutrijskom izvlačenju karata, svi zainteresovani mogu pratiti Novogodišnji koncert uživo i besplatno u Beču i to na otvorenom, na trgu ispred gradske većnice i ispred zgrade Državne opere. Početak koncerta je svake godine 1. januara u 11.15 časova.

Comments (0)

Connected news

Others
Danas je svetski dan turske kafe
05. December 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Others
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. November 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Others
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. August 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Others
16. August 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....