Novi Sad – Evropska prestonica žena

13. May 2022
Photo by Antonino Visalli on Unsplash
Photo by Antonino Visalli on Unsplash

Provokativne, buntovne, slobodne, svestrane, drske – sve to i više od toga su izložbe, predstave, debate, književnost, poezija, muzika, kao i žene koje ih stvaraju. Žena je više od raznih epiteta. Žena nije kalup. Žena nije stereotip. Višeslojnost ličnosti svake žene, rušenje stereotipa i predrasuda, kroz raznolik umetnički izraz biće predstavljeni u ovogodišnjoj Evropskoj prestonici kulture, u Novom Sadu, i to u okviru novog programskog luka „Heroine”. U narednih gotovo mesec dana, od tradicije u savremenom ruhu do aktivizma, Srpska Atina prikazaće razvoj i uticaje emancipacije žena u čitavoj Evropi.

Mileva Marić Ajnštajn, Milica Stojadinović Srpkinja, Marija Trandafil, Milica Tomić, Nadežda Petrović, Isidora Žebeljan, samo su neke od heroina srpskog, ali i evropskog stvaralaštva, koje su inspiracija za heroine današnjice – vizuelne umetnice, glumice, dramaturškinje, rediteljke, novinarke, muzičarke, aktivistkinje i brojne druge.

Od heroine harmonike Neže Torkar, koja će 18. maja u Sinagogi premijerno izvesti delo istaknutog iranskog kompozitora Aršije Samsaminije pod nazivom „Matica”, zatim legendarne heroine performansa Katalin Ladik, koja će promovisati svoju autobigrafiju „Mogu li da živim na tvom licu” 20. maja, do premijere predstave „Mileva Marić” 26. maja, čija je autorka jedna od najuticajnijih regionalnih rediteljki, Anica Tomić, na kojoj je svoje kreativne snage udružilo čak šest domaćih i regionalnih dramaturškinja Tijana Grumić, Vedrana Klepica, Olga Dimitrijević, Minja Bogavac, Vedrana Božinović i Jelena Kovačić.

Fruškogorska „Vila”

Neke od najznačajnijih evropskih heroina umetnosti okupiće se na prvom festivalu pod nazivom „Vila”, u srcu najstarijeg nacionalnog parka, Fruške gore, od 3. do 5. juna. Gotik vila Tarja Turunen, vile klasične muzike – violinistkinja Simon Lamsma i violistkinja Tabea Cimerman, četiri vile koje čine bend Warpaint, ali i regionalne vile Natali Dizdar i Kaliopi, zatim vila jugoslovenskog glumišta Anica Dobra i mnoge druge biće deo jedinstvenog iskustva koje će ponuditi ovaj festival u magičnom ambijentu kroz različite sadržaje - predstave, koncerte, plesne performanse, poeziju, film, gastrokulturu, rok kamp za devojčice, kao i programe za najmlađe.

Ko je žena u 21. veku?

Pevačica Ida Prester, ilustratorka Andrijana Vešović poznatija kao Zombijana, glumice Nataša Ninković, Gordana Đurđević Dimić, Emina Elor, autorke Tanja Stupar Trifunović, Ivana Bulatović, Ivana Maksić, samo su neke od heroina koje će kroz različite programe, poput AFŽ-a (Autonomni festival žena) i projekta „ARS E FEMMINA” pokrenuti teme položaja žena u 21. veku. Od književnog festivala „Heroine u zenitu” do multimedijalne izložbe „Evropsko žensko sećanje” o istoriji Pokreta za oslobođenje žena u Evropi, tokom juna Novi Sad postaje prestonica ženskog aktivizma.

Šest izložbi u četiri dana

Od 18. do 21. maja biće otvoreno čak šest izložbi, koje prikazuju višeslojnost svake žene i to u ključnim kulturnim institucijama vizuelne umetnosti u Novom Sadu – „Partizanka i Fragonar: Kolekcija slika Jovanke Broz” u Galeriji Matice srpske, potom „Heroine Spomen-zbirke Pavla Beljanskog”, „Feministička avangarda” u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, „Marama kao kulturni označitelj” u Muzeju Vojvodine, „Ženska nit” Ateljea 61 u Kreativnom distriktu, kao i izložba „Iz ženskog ugla” u Sremskim Karlovicima.

Partner programskog luka „Heroine” je Erste banka.

Comments (0)

Connected news

Others
Danas je svetski dan turske kafe
05. December 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Others
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. November 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Others
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. August 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Others
16. August 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....