Noć muzeja 19. maja - Pobede i pobednici širom Srbije

18. April 2018
Noć muzeja 19. maja - Pobede i pobednici širom Srbije

Slaveći istorijske pobede, ali i ljudske, intimne trijumfe često suviše male za stranice istorije, petnaesta Noć muzeja ove godine biće održana u subotu, 19. maja, u više od četrdeset gradova širom Srbije!

Sve od 17 časova do jedan sat iza ponoći, muzeji, galerije i brojne institucije kulture otvoriće svoja vrata u još jednoj majskoj večeri koja miriše na kulturu, umetnost, radoznale umove i širom otvorene oči u noći.
 
Pod programskom temom „Pobede i pobednici“, Noć muzeja ove godine provešće posetioce na putovanje kroz brojne priče koje osvetljavaju slavne stranice naše istorije, stogodišnjicu pobede u Prvom svetskom ratu, ali i brojne druge pobede u životu, umetnosti, prosvetiteljstvu, kulturi, nauci, u svemu što čini svet oko nas sadržajnijim, važnijim i vrednijim.

Nastavljajući da otvara pomalo zaboravljena beogradska zdanja i predstavlja ih publici na svež, nov i zanimljiv način, Noć muzeja i ove godine sa ponosom ističe Viasat History turu „Neispričane priče“. U okviru nje će, između ostalog, posetioci manifestacije u Beogradu prvi put moći da zavire u kuću porodice Veljković, zdanje koje krije neverovatne umetničke i istorijske priče sa  prelaska  iz  XIX  u  XX  vek. 

Viasat History tura otvara i legat čuvenog Vojislava Jovanovića Maramboa, dok će jedna od omiljenih lokacija, otvorena  pre  četiri  godine  upravo  u  sklopu  Noći  muzeja – Doktorova  kula, ugostiti izložbu o našem čuvenom pripovedaču i lekaru dr Lazi Lazareviću, koji je tamo radio i po kome je i čuvena klinika dobila ime.

Sa 100 godina starim eksponatima iz Velikog rata, prvi put u Noći muzeja učestvovaće "Crveni  krst Srbije“.

Muzej Jovana Cvijića pripremiće pravu secesijsku poslasticu, a Kulturni centar Baraka slaviće film „Buđenje pacova“, našeg čuvenog reditelja Živojina Žike Pavlovića.

Ljubitelji pozorišne umetnosti imaće priliku da se u Muzeju Narodnog pozorišta druže sa Crnom i Belom labudicom i otkriju kako su kroz decenije za nama izgledale različite beogradske postavke Labudovog jezera, tog najpopularnijeg baleta na svetu.

Posetioci Narodnog muzeja Veliko Gradište imaće jedinstvenu priliku da se istovremeno upoznaju sa jednim od najpoznatijih i jednim od verovatno najnepoznatijih slikara na svetu! S jedne strane, ekskluzivno u Noći muzeja biće izložena originalna, ručno potpisana litografija Pabla Pikasa iz 1949. godine! S druge strane, iste večeri biće predstavljeni radovi slikara Dušana Bogića, koji je učestvovao u Prvom svetskom ratu i sa srpskom vojskom prešao Albaniju, intrigantne i do sada retko pominjane pojave u srpskom slikarstvu. Iste večeri u zgradi Opštine Veliko Gradište biće otvorene čak tri nove galerije sa radovima brojnih umetnika iz cele Srbije.

Narodni  muzej  Valjevo u Noći muzeja upoznaće svoje posetioce sa bogatom istorijom i zaostavštinom Jermena kroz priču o velikom uticaju koji su jermenske porodice imale na privredni uspeh ovog grada krajem XIX i početkom XX veka. Od osnivanja Jermenije kao države preko dolaska Jermena u Srbiju sve do  njihovog  nastanjivanja u Valjevu, zainteresovani će na izložbi „Jermeni u Valjevu, zaostavština za budućnost“ moći da se otisnu na put kroz istoriju koji spaja nekoliko različitih meridijana i dve kulture koje su u Valjevu isprepletane na jedinstven način. Lični predmeti, knjige i pisma porodica Tehlirijan - Marković, Baronijan i Der Hazarjan, uz posebno osmišljene publikacije i muzički program, dočaraće kako se živelo u Valjevu pre više od sto godina.

Galerija „Milan Konjović“ u Somboru podsetiće ljubitelje umetnosti na duh modernosti koji je provejavao kroz radove njihovog poznatog sugrađanina! Nova izložba koja će se baviti Konjovićevim stvaralaštvom u periodu od 1913. do 1918. godine dočaraće habar, vizionarski iskorak koji je napravio jedan od naših najznačajnijih slikara, zahvaljujući kome je početkom XX veka bio rame uz rame sa poznatim svetskim umetnicima.

Comments (0)

Connected news

Others
Danas je svetski dan turske kafe
05. December 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Others
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. November 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Others
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. August 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Others
16. August 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....