Nagrada "Đurin šešir" Ivanu Laloviću i Viktoru Laziću

30. May 2019

Sinoć je u Kući Đure Jakšića u Skadarliji dodeljena prestižna književna nagrada Đurin šešir za 2018. godinu pesniku Ivanu Laloviću i poseban Đurin šešir književniku i predsedniku Adligata Viktoru Laziću.

Nagradu je dodelila  Fondacija "Spomenica solidarnosti" i Ustanova kulture Parobrod – Kuća Đure Jakšića, na jednoglasan predlog stručnog žirija (u sastavu Dušan Stojković, predsednik i članovi Miloš Janković i Radivoje Marković).

Pesnik Ivan Lalović nagradu je dobio za knjigu Slovenska figura, u izdanju Gramatika. Žiri je, takođe jednoglasno, odlučio da ove godine načini presedan u odnosu na ustaljenu praksu i dodeli i posebnu nagradu - poseban Đurin šešir i bronzani bareljef sa likom Đure Jakšića – književniku Viktoru Laziću, osnivaču društva Adligat i Muzeja srpske književnosti – za njegov trajan i sveobuhvatan doprinos očuvanju srpske kulture i književnosti.

Nagrada se dodeljuje osmi put i sastoji se od Povelje, unikatnog, ručno rađenog šešira po ugledu na onaj koji je nosio Đura Jakšić i bronzanog bareljefa sa Jakšićevim likom, radom vajara Ostoje Balkanskog.

Ove godine nagrada Đurin šešir ima i posebno značenje jer se dodeljuje na dan kada je pre 52 godine osnovana Fondacija "Spomenica solidarnosti".
 
- Ivan Lalović je pravnik, otac i pesnik. Dobar pesnik. Pesnik koji u meni budi zavist, čije stihove bih voleo da sam ih ja napisao... Viktor Lazić je čovek koji je toliko zadužio srpsku kulturu, koji neobjašnjivo i čudesno posvećen knjizi i pisanoj reči i svemu što ona znači, da je zaslužio svih 425 nagrada koje postoje u ovoj zemlji - obratio se prisutnima ovim rečima član žirija, književnik Miloš Janković.

Viktor Lazić naročito ističe zahvalnost prema Fondaciji Spomenica solidarnosti koja je Adligatu obezbedila magacine za smeštaj publikacija.

- Prava nagrada za dobar projekat je pomoć tom projektu. Fondacija Spomenica solidarnosti omogućila nam je da spasimo desetine hiljada knjiga i da hiljade knjiga pošaljemo drugim bibliotekama i institucijama tako što su nam ustupili svoje magacine. Poverenje, poštovanje i pomoć - to je najveća nagrada - istakao je Lazić.

Comments (0)

Connected news

Others
Danas je svetski dan turske kafe
05. December 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Others
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. November 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Others
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. August 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Others
16. August 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....