Muzeji za 10 od 14. do 20. maja

05. May 2022
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Ovogodišnja manifestacija „Muzeji za 10“ se održava od 14. do 20. maja 2022. godine, a 18. Evropska noć muzeja će biti obeležena u subotu, 14. maja 2022.

Tokom sedam dana besplatnog programa, obeležavajući Međunarodni dan muzeja, Evropsku noć muzeja i Nacionalnu nedelju muzeja, u preko 56 gradova i mesta širom Srbije, 122 učesnika, na preko 170 lokacija pripremaju raznovrsne sadržaje.

Osim izložbi, od kojih se mnoge mogu videti samo tih dana, posetioci će biti u prilici da se uklјuče i u dodatne programe kao što su autorska i stručna vođenja, interaktivnih radionica za decu i odrasle, predavanja, projekcija filmova, predstava i performansa, promocija knjiga, koncerata i drugih aktivnosti

Ovogodišnja tema, proistekla iz teme Međunarodnog dana muzeja je: „Moć muzeja“.

Moć muzeja

Kao jedinstvena mesta otkrića, muzeji nas uče o našoj prošlosti i otvaraju vidike za nove ideje – dva suštinska koraka u izgradnji bolje budućnosti. Tokom manifestacije Muzeji za 10 publika će biti u prilici da istraži potencijal muzeja u pravcu donošenja pozitivnih promena u svojim zajednicama.

I ove godine organizatori pozivaju publiku da učestvuje u nagradnom konkursu: „Koja je super MOĆ tvog MUZEJA?” kroz kratku video formu, ne dužu od 3 minuta. Klipovi će biti objavljeni na društvenim mrežama, a najkreativniji učesnici će biti nagrađeni.

Muzeji za 10 – istorijat manifestacije

Muzeji za 10, manifestacija muzeja Srbije, održana je prvi put u 2015. godini, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. To je inicijativa nacionalnih muzeja, najveća na teritoriji Srbije i jedinstvena u evropskom kulturnom prostoru.

Vreme događaja nije izabrano slučajno. Maj je mesec muzeja. Međunarodni dan muzeja, 18. maj postao je okosnica događaja. Tokom manifestacije Muzeji Srbije slave Međunarodni dan muzeja, Evropsku noć muzeja i Nedelju nacionalnog muzeja sa besplatnim ulazom.

Događaj Muzeji za 10 je osmišljen tako da svi muzeji, galerije i ostali umetnički prostori koje učestvuju u programu, sami određuju sadržaj kojim će se predstaviti, ali pod zajedničkim vizuelnim identitetom i jedinstvenim javnim nastupom.

Cilj manifestacije je da promoviše i poboljša rad muzeja, pojedinačno i u celini, u zajedničkom radu sa lokalnom zajednicom, što bi trebalo uticati na povećan broj posetilaca.

Tokom manifestacije, muzeji širom Srbije su proteklih godina obogaćivali redovne programe različitim sadržajima. Održane su brojne kreativne radionice za decu i odrasle, predavanja, promocije knjiga, javne rasprave, koncerti, pozorišne predstave, filmske projekcije.

Muzeji su središte kulture i tradicije svakog naroda, a posetioci ne treba da budu samo statični učesnici u programu. Stoga se sadržaji manifestacije iz godine u godinu unapređuju kako bi se ostvarila veća interakcija sa publikom. Ustanovljena je i nagrada Muzej za 10, muzejima koji se svojim zalaganjem posebno ističu na manifestaciji.

Tokom trajanja manifestacije ulaz će biti besplatan.

Zanimljivosti u Noći muzeja

Muzeji i ove godine povodom Noći muzeja smišljaju zanimljive konkurse.

Muzej rudničko-takovskog kraja poziva na učešće u nagradnom foto-konkursu pod nazivom KRIPTOFOTOGRAFIJA: „MOJA NOSTALGIJA”.

Sve pristigle fotografije biće izložene 14. maja 2022. godine u okviru ovogodišnje Noći muzeja, a najbolji radovi po oceni žirija biće nagrađeni proizvodima kompanije „Metalac“, sponzora ove manifestacije!

Učesnicima se ostavlja sloboda da ispolje kreativnost, izraze svoj lični doživljaj i tumačenja teme „(MOJA) NOSTALGIJA”…

Propozicije:
Broj radova: do dve fotografije, veličine 15,7 h 21,8 cm u 300 dpi.
Rok za slanje fotografija: 9. maj 2022.

Slanje fotografija:
– poštom na adresu Muzej rudničko-takovskog kraja,
Sinđelićeva 7, 32300 Gornji Milanovac
– lično, radnim danom od 7:30 do 17 časova u Galeriji Muzeja (Sinđelićeva 7) ili od 7:30 do 15:00 u kancelarijama Muzeja, Tihomira Matijevića 4, VI i VII sprat
– elektronskom poštom na adresu: muzejgm@mts.rs

Uz svaku fotografiju neophodno je dostaviti ime i prezime, godinu rođenja, adresu, broj telefona, e-mail, naziv fotografije.

Izvor: eventsinserbia

Comments (0)

Connected news

Others
Danas je svetski dan turske kafe
05. December 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Others
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. November 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Others
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. August 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Others
16. August 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....