Muzej Nikole Tesle u staroj zgradi termocentrale na Dorćolu

29. September 2020
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay


Ukoliko Vlada Srbije prihvati predlog Grada Beograda, stara zgrada termocentrale na Dorćolu u Beogradu, sa imenom koje obeležava njen nekadašnji značaj - "Snaga i svetlost", biće preuređena u muzej slavnog naučnika. "Snaga i svetlost" osvetliće tako jedinstvenu zaostavštinu snažnog uma koji je u svemu video svetlost.

Nekadašnji simbol industrijalizacije Beograda danas je ruina. Ipak, zgrada sa kranom dominira na prostoru Marine "Dorćol". Pre nekoliko meseci gradske vlasti su inicirale njeno raščišćavanje. Bila je prepuna krša i loma koji se tamo gomilao decenijama. Bila je zapuštena toliko da je odvezeno 500 kamiona šuta.

- Fantastično mesto dostojno zaostavštine Nikole Tesle. Ne postoji ništa važnije što možemo da predstavimo svetu. Sadašnji Muzej Nikole Tesle u Krunskoj ulici ima oko 115.000 posetilaca godišnje, verujem da će ih biti više od milion ako se useli ovde. Rekonstrukcija ovog prostora je nacionalni projekat, značajan za Srbiju - izjavio je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika.

Zgrada termocentrale je spomenik industrijskog nasleđa, u arhitektonskom smislu simbol je revolucionarnih, modernističkih shvatanja u međuratnoj graditeljskoj praksi. Ona je i simbol racionalnosti i jednostavnosti.

- Muzej će se prostirati na 10.000 kvadrata, a u blizini će biti naučnoistraživački centar i kampus za studente i profesore iz celog sveta - pokazuje nam zamenik gradonačelnika okolne zgrade. - U okviru plana detaljne regulacije za linijski park predvideli smo da ovaj prostor u vlasništvu Republike Srbije bude namenjen kulturi i obrazovanju. Predložićemo Vladi Srbije da ovde bude Muzej Nikole Tesle i ukoliko prihvate naš predlog, raspisaćemo međunarodni konkurs za uređenje zgrade. Tek kad dobijemo arhitektonsko rešenje znaćemo koliko će rekonstrukcija koštati. Prema mojoj slobodnoj proceni za taj posao biće potrebno između 20 i 25 miliona evra.

Zdanje "Snaga i svetlost" podiglo je švajcarsko društvo za elektrifikaciju i saobraćaj iz Bazela, a građevinski radovi trajali su godinu i po dana. Isporuka struje Beogradskoj opštini počela je u jesen 1932. godine.

- Da bi se izgradila ova centrala tadašnje beogradske vlasti uzele su kredit od tri miliona dolara i to je bio jedan od najvećih kredita u to doba - kaže Vesić. - Gradonačelnik je bio Miloš Savčić, jedan od trojice gradonačelnika kojima ćemo podići spomenik jer su zadužili Beograd.

Uoči Drugog svetskog rata, Beograd je imao 320.000 stanovnika, koji su se električnom energijom snabdevali iz ove termocentrale. U bombardovanju 1941. je oštećena, a kada je posle rata obnovljena, dugo je bila glavni snabdevač Beograda električnom energijom.

Bila je u funkciji sve do 1969. kada je izgrađena nova toplana na mazut - podseća nas Vesić. - Od tada u ovu zgradu skoro niko nije ulazio, osim kada su snimani "Otpisani", "Sabirni centar" i još neki filmovi.

Tada je stao i višedecenijski rad krana na Dunavu koji je svakodnevno podizao ugalj sa brodova koji su pristizali kraj dorćolske marine i prenosio ga do termoelektrane. I kran je pod zaštitom i biće sačuvan.

- Od Muzeja Nikole Tesle možemo da napravimo ne samo naš, već svetski brend - uveren je Vesić. - Muzej bi mogao da oživi priobalnu zonu iza stambenog bloka na donjem Dorćolu. U kvartu se nalazi još nekoliko starih fabrika, koje se vrednuju kao bogato industrijsko nasleđe Beograda.

U jednom takvom prostoru u Skender-begovoj ulici, u kojem se nekada nalazila termoelektrana, otvoren je Muzej nauke i tehnike.


Izvor: Novosti
 

Comments (0)

Connected news

Others
Otvorena izložba “DIVE” u Budimpešti
21. May 2024
Velike svetske zvezde zadivljuju kako svojim nastupima, tako i kostimima. Ukoliko želite da...
Others
Povratak Rakija Festa 12. maja u Beogradu
07. May 2024
Rakija fest će se 12. maja smestiti u prostor koji je Beograd već ozbiljno upoznao kao...
Others
Veliki uskršnji karneval u Beogradu ove godine na čak četiri lokacije
24. April 2024
Predstojećeg vikenda u Tašmajdanskom parku, na Zemunskom keju, platou kod Kalenić...
Others
22. April 2024
Udruženje „Hrana sa naših polja” u subotu i nedelju 27. i 28. aprila u TC...