Kakva je budućnost kompanije Adria Airways?

06. February 2020
Kakva je budućnost kompanije Adria Airways?

Novi vlasnik dozvola i licenci Adria Airways-a, biznismen Izet Rastoder, istražuje mogućnosti za ponovno pokretanje prevoznika, možda pod novim imenom. 

Rastoder se prošle nedelje sastao sa investitorima u Dubaiju dok je grupa privrednika iz Rusije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji su ranije izneli planove za ponovno pokretanje slovenačke kompanije, izjavila da su u kontaktu sa njim.

Oni su sugerisali da bi nova avio-kompanija mogla da koristi tročlanu flotu, koja će se sastojati od dva Suhoj superdžeta 100 i jednog aviona Erbas A320. 

Kao što je ranije objavljeno, Rastoder je takođe razgovorao sa slovenačkom vladom o njihovoj podršci novom prevozniku, međutim, slovenački premijer, Marjan Šarec, je u međuvremenu podneo ostavku, otvorivši put ili novoj vladi ili vanrednim izborima, piše Ex-Yu Aviations.

Rastoder, poznat i kao "kralj banana" je najveći trgovac bananama u regionu, a njegova grupa Rastoder prodaje to i drugo egzotično voće širom sveta pod brendom Derbi. Kompanija Rastoder osnovana je u maju 1992. godine, a prvobitno poslovanje bio je uvoz i izvoz kafe u bivšu Jugoslaviju. 

Tokom godina, njegove aktivnosti proširile su se na izvoz i uvoz svežeg voća i povrća. U 2013. godini grupa je otvorila veliki logistički centar u Ljubljani.

Njegova kompanija prošle godine je osnovala Air Adriatic, koji je na kraju stekao dozvole i licence propale kompanije Adria Airways, čija preostala imovina tek treba da bude prodata, a vrednost se procenjuje na 6,23 miliona evra. 

Stečajni upravnik Adria Airways-a Janez Pustatičnik, smatra da je zbog složenosti stečajnog postupka malo verovatno da će on biti okončan pre 2024. godine. Preostala imovina avio-kompanije uključuje njeno ime, u vrednosti od 100.000 evra, dok je simulator leta procenjen na 93.000 evra. Adria je , takođe, imala 100 odsto udela u svojoj školi leta, čija je cena 133.500 evra.

Dok se navedeno ne proda, Rastoder ima pravo da zakupi svu preostalu imovinu. Prevoznik takođe ima 543.000 evra na svom bankovnom računu, koji će se koristiti za plaćanje poverioca. Trenutno je nepoznato koliko Adria duguje svojim poveriocima, a lista će biti gotova 2. marta.

Pustatičnik veruje da će proces trajati četiri godine zbog parnica, brojnih povrata i drugih postupaka čije se pokretanje očekuje u Sloveniji i inostranstvu.

Izvor: B92/ Ex-Yu Aviations

Comments (0)

Connected news

Others
Danas je svetski dan turske kafe
05. December 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Others
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. November 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Others
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. August 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Others
16. August 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....