Izložba "Put na Mesec" u Prirodnjačkom muzeju

29. July 2019
Izložba 'Put na Mesec' u Prirodnjačkom muzeju

Prirodnjački muzej u Beogradu u saradnji sa Muzejom Jugoslavije prošlog petka otvorio je u svom prostoru na Malom Kalemegdanu izložbu „Put na Mesec“, u želji da obeleži trenutak kad je „pre tačno pedeset godina život sa naše planete prvi put zakoračio na susedno, do tada pusto nebesko telo“.

Autor izložbe je Miloš Jović, na otvaranju su govorila dva „saučesnika“ tog planetarnog događaja – inženjer i portparol američke svemirske agencije NASA Dejvid Vujić, jedan od sedmorice naučnika srpskog porekla koji su učestvovali u misiji "Apolo 11", i Boško Čolak Antić, simultani prevodilac, dobitnik nagrade Radio Beograda za prenos prvog čovekovog sletanja na Mesec 1969, kao i specijalne nagrade NASA za najbolje praćenje i komentarisanje letova na Mesec iz programa "Apolo" u medijima van engleskog govornog područja.

Dejvid Vujić govorio je o okolnostima pod kojima su američka javnost i mediji gotovo naterali tadašnjeg predsednika SAD DŽona Kenedija da odgovori na sovjetsko slanje prvog čoveka u svemir, kao i svom i svakom pojedinačnom angažmanu stručnjaka NASA srpskog porekla u programu "Apolo".

Od Boška Čolak Antića posetioci su saznali kako je izgledala priprema za radio-prenos događaja koji do tada nikada nije bio viđen na planeti Zemlji, profesionalnim standardima rada komentatora pre pola veka, za koje je rekao da su danas gotovo nezamislivi.

U Prirodnjačkom muzeju kažu da ovom postavkom želeli da „podsete da priroda nije ograničena na Zemlju, već da obuhvata čitav svemir“ i da „kosmički zakoni upravljaju i našom planetom“.

- Prvo putovanje na Mesec je jedan od onih presudnih događaja koji oslobađaju maštu i šire vidike do neslućenih razmera. Izložba stoga predstavlja i omaž detinjstvu pripadnika „Generacije X“ – snovima, željama, igračkama i ushićenju koji su obeležili živote današnjih 40 plus godišnjaka. Novo saznanje je proširilo horizonte i donelo osećaj prostranstva i slobode na obali kosmičkog okeana u čijem ritmu pulsira život na Zemlji - ističu u Prirodnjačkom muzeju.

Autor izložbe Miloš Jović kaže da je ovaj svemirski jubilej „iskoristio da ispriča priču o Zemlji i uticaju Meseca na nju“. U nameri da na postavci „simulira“ stešnjeni prostor letelica i „kapsula“ u kojima su prvi astronauti osvajali vasionu, Jović je Prirodnjački muzej na Malom Kalemegdanu smestio četiri izložbene celine: O Mesecu i Zemlji, O Mesecu i Zemljanima, Istraživanja Meseca i Mesec u našim očima.

– Posetioci izložbe mogu da stupe u prostor šume, plaže, koralnog grebena ili kokpita lunarnog modula, prisete se vrhunskih umetničkih dela inspirisanih Mesecom ili se uključe u potragu za mitovima i legendama koji su vekovima obeležavali život ljudskih zajednica širom planete Zemlje – ukazao je Jović.

Na izložbi može se saznati i da naučna istraživanja ukazuju da odgovornost za uticaj Meseca na ljudsko ponašanje snosi melatonin, hormon koji kod ljudi utiče na ciklus sna i budnog stanja. Deo izložbe posvećen je mitologiji i simbolici Meseca u brojnim civilizacijama i kulturama kroz istoriju, kao i ulozi Meseca u okultnim naukama, ezoteriji ili pop kulturi. Iako su sve Mesečeve „priče“ zanimljive i zavodljive, čini se da je u nedostatku prostora i vazduha na postavci na Malom Kalemegdanu previše mesta dobila mistična strana Zemljinog „saputnika“, koju mu pripisuju astrologija i ezoterija.

Katalog izložbe do otvaranja nije bio završen, ali je najavljeno da će „Put na Mesec“ biti praćen stručnim vođenjem i radionicama za decu. Modele i makete za ovu postavku koja će trajati do januara 2010. izradio je Studio za scenografiju Skills Division.

Izvor: Danas

Comments (0)

Connected news

Others
Danas je svetski dan turske kafe
05. December 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Others
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. November 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Others
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. August 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Others
16. August 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....