Grad Beč kupuje udeo da spasi ugrožena preduzeća

06. April 2020
Foto: pixabay
Foto: pixabay

U borbi protiv posledica korona-krize za privredu Beča, gradski čelnici krenuli su novim putem. U okviru Bečkog holdinga osnovano je posebno društvo čiji je cilj da privremeno kupi udeo u firmama sa sedištem u Beču, a čija je egzistencija zbog korona-krize ugrožena.

- Time stavljamo bečkim preduzećima sopstveni kapital na raspolaganje. Cilj je da se preduzeća stabilizuju i sačuvaju radna mesta - mišljenja su gradonačelnik Beča Mihael Ludvig i član gradskog veća zadužen za finansije Peter Hanke.

Obim kapitala društva najpre će iznositi 50 miliona evra, pri čemu 20 miliona evra ulaže Grad Beč. Takođe, kao davaoci kapitala učestvovaće i Privredna komora Beča kao i privatni partneri koji će uložiti preostalih 30 miliona evra. Učešće novoosnovanog društva ograničeno je na maksimalno jedan milion evra tj. maksimalno 20 odsto udela po preduzeću i biće vremenski ograničeno. Nakon najkasnije sedam godina taj udeo će se ponovo prodati. Na početku će se jasno utvrditi scenario izlaska iz preduzeća za obe strane. Detalje i proceduru će tokom sledećih dana pripremiti gradski i eksterni stručnjaci.

Ciljna grupa su bečka preduzeća koja usled korona-krize imaju potrebu za kratkoročnim finansijskim sredstvima, a dugoročno računaju na pozitivnu prognozu. Preduzeća koja dolaze u obzir moraju da predstavljaju identitet Beča, imaju važnost i izvan granica i obezbeđuju veliki broj radnih mesta.

Očekuje se da novo društvo bude operativno aktivno već od sredine maja 2020. godine. 

Comments (0)

Connected news

Others
Danas je svetski dan turske kafe
05. December 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Others
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. November 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Others
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. August 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Others
16. August 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....