Francuzi spremni za globalnu distribuciju Covid-19 vakcina

16. December 2020
Photo by Towfiqu barbhuiya on Unsplash
Photo by Towfiqu barbhuiya on Unsplash

Vakcinacija skoro 8 miliona ljudi širom sveta je globalni izazov bez presedana iza kojeg se krije veliki logistički problem svih avio-kompanija i aerodroma: kako obezbediti bezbednu distribuciju Covid-19 vakcina i kako obezbediti ceo „hladni lanac” sa očekivanom kontrolisanom temperaturom i do - 80°C od trenutka kad vakcine izađu iz laboratorije proizvođača, do trenutka isporuke u bolnicu na destinaciji.

Trenutno razvijene vakcine protiv Covid-19 virusa zahtevaju izuzetno kontrolisane uslove prenosa, te je radna grupa ACFA (avio-kargo asocijacija Francuske) osnovana još pre pet meseci sa ciljem da reši ovo pitanje. ACFA okuplja sve važne učesnike u kargo operacijama: špeditere, aerodromske službe, autoprevoznike, carinu,  dobavljače specijalnih kontejnera, saradnike u kargo logistici i farmaceutske kompanije uz francuske državne službe.

Jednu od glavnih uloga u ovom poduhvatu igra Air France KLM Martinair Cargo, deo Air France – KLM grupe posvećen kargo poslovanju, tj avio-prevozu robe i tereta. Air France-KLM Martinair Cargo je prva teretna kompanija na svetu koja je 2015. godine dobila CEIV sertifikat za transport farmaceutskih proizvoda od strane IATA-e (Međunarodno udruženje vazdušnog saobraćaja). Punih 30 godina se ova kompanija bavi prevozom vakcina, lekova i drugih farmaceutskih proizvoda pod strogo kontrolisanim uslovima i uz kontrolu temperature. Pre nekoliko nedelja Air France KLM Martinair Cargo je prevezao Covid-19 vakcinu od Kine do Čilea preko Amsterdama.

ACFA, Šarl de Gol i Air France-KLM Martinair Cargo su potpuno spremni da osiguraju čitav lanac distribucije. Specijalni kontejneri koji obezbeđuju duboko smrzavanje vakcina i na - 80°C, skladišni prostor od 3.500 kvm kontrolisane temperature, već su na Šarl de Golu. A spremni su i avioni: 99 putničkih i 2 teretna aviona Air France-a i 175 putničkih i 6 teretnih aviona Air France-KLM grupe za dugolinijske letove.  Teretni avion kompanije Air France može poneti više od milion doza po letu, a putnički avion na dugolinijskim letovima može da nosi više od 400.000 doza u svojim skladišnim prostorima. Šarl de Gol je danas vodeće evropsko logističko čvorište za avio-prevoz farmaceutskih proizvoda.

Jedan od važnih ciljeva je smanjiti vreme tranzita na aerodromu i obezbediti da specijalni, autonomni kontejneri koji obezbeđuju kontrolisanu temperature od - 80°C od proizvođača vakcine do bolnice na destinaciji stignu za najviše 10 dana.

„Iako Air France KLM Martinair Cargo, kao prva avio-grupa koja je dobila IATA-in CEIV sertifikat, ima dugogodišnje iskustvo u transportu lekova gde je neophodno održati kontrolisanu temperature u celom lancu, distribucija Covid-19 vakcina predstavlja specifičan izazov u pogledu obima, transportnih zahteva i sigurnosti. Da bismo bili spremni da ispunimo sve zahteve, mi smo pre pet meseci napravili radnu grupu koja razrađuje sve scenarije i priprema akcione planove i tehničke uslove. Na primer, na aerodromu Shiphol u Amsterdamu već imamo farmaceutsko skladište sa kontrolisanim temperaturama veličine više od 1.000 m3, a gradimo i dodatnih 2.000 m3 skladišnog prostora.  Takođe, u našem farmaceutskom centru na aerodromu Šarl de Gol radovi na dogradnji su pri kraju,” rekao je viši potpredsednik za poslove prodaje i distribucije u Air France KLM Martinair Cargo, Gert Jan Roelands.

„Saradnja svih aktera u predstojećoj globalnoj distribuciji vakcina je ključna. Uspostavili smo partnerstva u celom logističkom lancu što uključuje špeditere, auto-prevoznike, dobavljače specijalnih kontejnera, aerodrome, saradnike u cargo logistici, farmaceutske kompanije , institute i organe koji se bave zdravstvenom zaštitom. Poslednjih nedelja smo uspešno isporučili prve Covid – 19 vakcine, te možemo reći kako je Air France KLM Martinair Cargo spreman za ovaj logistički izazov”, dodao je izvršni potpredsednik Air France-KLM Cargo Adrian den Heijer.


 

Comments (0)

Connected news

Others
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. August 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Others
16. August 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....
Others
Rok simfonija posvećena Tini Tarner premijerno na Danima piva u Zrenjaninu
10. August 2023
Zrenjaninska filharmonija pripremila je novi, jedinstveni projekat na našim prostorima....
Others
„Belgrade Youth Fest“ 11. i 12. avgusta na Kalemegdanu
10. August 2023
„Belgrade Youth Fest“, festival posvećen mladima u organizaciji Kancelarije za...