Finska i dalje zemlja najsrećnijih ljudi

26. March 2020
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Iako možda ne baš pravom trenutku, sobzirom da globalnu pandemiju koronavirusa, nedavno je objavljen najnoviji World Happiness Report u kome su obuhvaćene 153 zemlje.

Prema istraživačima koji se pisali izveštaj ispred oranizacije “Sustainable Development Solutions Network for the UN”, ova je pravo vreme za istraživanje sreće naroda, zato što može da ukaže koje zemlje imaju potencijal da lakše i bolje podnesu pandemiju.

Izveštaj je baziran na šest ključnih varijabli koje utiču na ocenu sreće: lični prihodi, sloboda, poverenje u vladu, očekivani životni vek, društevna podrška porodice i prijatelja i velikodušnost.

10 najrećnijih zemalja su:

  1. Finska

  2. Danska

  3. Švajcarska

  4. Island

  5. Norveška

  6. Holandija
  7. Švedska

  8. Novi Zeland

  9. Austrija

  10. Luksemburg

Istraživači napominju da su razlike između prvih osam zemalja veoma male. Treću godinu zaredom Finska se nalazi na prvom mestu. Razlog zašto je FInska i (ostale zemlje na top 10 listi) najsrećnija zemlja leži u kombinaciji visokog nivoa poverenja (i percepcije niske korupcije u državi), jake društvene konekcije, jake demokratija i državne institucije, uz osećaj slobode i autonomije.

Super sile nisu super srećne

I pre pojave koronavirusa, nijedna najbogatija, najveća svetska ekonomija nije dospela na top 10 listu. Kina se nalazi na 94. mestu (pad sa 93. mesta), Rusija je na 73. mestu (pad sa 68. mesta), Japan je na 62. poziciji (pad sa 58. mesta), Velika Britanija na 13. mestu (skok sa 15. mesta), Nemačka je ostala na 17. poziciji, dok je Australija pala sa 10. na 11. mesto. SAD zauzima 19. poziciju na listi najsrećnijih zemalja i predstavlja primer da novac ne podrazumeva sreću. Naime, ako gledamo nivo ličnih prihoda, SAD se nalazi na 10.mestu, ali ostali ključni segmenti koji se uzimaju u obzir su prilično nisko ocenjeni: prema društvenoj podršci nalazi se na 37. mestu, prema stepenu korupcije na 42. mestu i osećaju slobode na 61. mestu.

Najnesrećnije zemlje su Afganistan, Južni Sudan, Zimbabve i Centralna Afrička Republika.

Comments (0)

Connected news

Others
Veliki uskršnji karneval u Beogradu ove godine na čak četiri lokacije
24. April 2024
Predstojećeg vikenda u Tašmajdanskom parku, na Zemunskom keju, platou kod Kalenić...
Others
22. April 2024
Udruženje „Hrana sa naših polja” u subotu i nedelju 27. i 28. aprila u TC...
Others
Danas je svetski dan turske kafe
05. December 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Others
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. November 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...