Događaji i mesta koje možete posetiti online

28. March 2020
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Verovali ili ne, zbog korona virusa je otkazana čak i Konferencija o korona virusu, a u trenutku pisanja ovog teksta stiže i informacija o odgađanju najvećeg od svih događaja – Olimpijskih igara u Tokiju, navodi se na sajtu eventsinserbia.com

Ni u Srbiji stanje nije drugačije. Kalendar događaja u Srbiji koji objavljuje pomenuti portal pretrpeo je brojne izmene, pa su informacije o mnogim događajima nedostupne dok organizatori ne objave nove datume održavanja.

Prvi festival koji je nakon proglašenja vanrednog stanja sve svoje aktivnosti premestio na web uz moto “Don’t cancel, rethink” bio je Festival internacionalnog studentskog teatra (FIST-a). Pojedini sadržaji ostali su dostupni i nakon završetka događaja na Youtube kanalu FIST festivala.

Exit festival je objavio optimističnu vest da pripreme za jubilarni 20. EXIT teku po planu i da su uvereni da će se festival održati kako je najavljeno, u julu. Do tada svake večeri od 20:20 biće prikazivani neki od najboljih koncerata sa prethodnih festivala, ali i live događaji u okviru #EXITHomeStream (u zatvorenom, naravno).

Nišville jazz festival će tokom trajanja vanrednog stanja emitovati sve koncerte održane prethodnih godina, kao i intervjue sa najpoznatijim učesnicima festivala na oficijelnom sajtu festivala.

Festival Ritam Evrope, najveće dečje i omladinsko muzičko takmičenje u zemlji (namenjeno takmičarima od 12 do 20 godina) je putem društvenih mreža počeo da predstavlja takmičare pobednike iz gradova u kojima su održane audicije i izabrani pobednici.

Festival ekološkog pozorišta (FEP) koji se održava u Bačkoj Palanci sa ciljem poboljšavanja kulturnih prilika i buđenja ekološke svesti, u vreme vanredne situacije, prikazuje na svom Youtube kanalu pobedničke predstave sa prethodnih festivala.

Organizatori Bašta Festa, festivala kratkog igranog filma, koji se održava u Bajinoj Bašti pokrenuli su podkast “U svojoj bašti” gde govore o kulturi, ali i o krizi uzrokovanoj virusom. Takođe, na Facebook stranici Bašta festa, mogu se svakog dana pronaći po jedan od filmova koji su se tokom prethodnih godina našli u takmičarskom programu.

Prvi besplatan Online Filmski Festival Moj OFF održaće se od 27. marta do 10. aprila na sajtu mojoff.net. U okviru festivala biće prikazani neki od najprestižnijih naslova svetske kinematografije, kao i naslovi sa 48. FEST-a i 25. FAF-a.

Obiđite turističke atrakcije, tvrđave i arheološke lokalitete ONLINE

Nepokretno kulturno blago Srbije je digitalizovano – Srbija je sada 3D. Zahvaljujući digitalizaciji istorijski spomenici i kulturno nasleđe prikazano je na način kako ih je obično teško videti, iz svih uglova, uz odgovarajuća objašnjenja. Na navedenom linku se mogu pogledati Latinska crkva kod Niša, Ivan kula i crkva Svete Bogorodice u Kuršumliji, crkva Svetih apostola Petra i Pavla kod Pirota, Koznik, Koprijan kod Doljevca, Crkva svetog Mine u Lukovskoj Banji, Latinska crkva kod Žitorađe, Hisar i Jug Bogdanova crkva u Prokuplju, Soko grad, srednjovekovni grad Stalać i Skobaljić grad kod Leskovca.

Možda ste propustili da saznate da je ovih dana u blizini lokaliteta i arheološkog parka Viminacium otkriven brod, verovatno iz antičkog perioda. Dok ovo otkriće ne bude detaljnije analizirano radi utvrđivanja tačnog perioda porekla, a nakon toga i dostupno posetiocima, Viminacium se može obići online.

Za ljubitelje antičkog perioda dostupna je i 3D prezentacija Sirmiuma (Sremske Mitrovice). Da, u pitanju je Youtube video prezentacija, ali ukoliko držite levi klik i pomerate sliku videćete Carsku palatu kao da ste tamo na licu mesta.

Posetite muzeje i izložbe ONLINE

Izložba Srpski kraljevski portreti u Domu Jevrema Grujića, posvećena Obrenovićima i Karađorđevićima, sada je virtuelno dostupna uz jedinstveno interaktivno vođenje. Na izložbi su predstavljena dela velikana srpskog slikarstva: Paje Jovanovića, Uroša Predića, Steve Todorovića, Uroša Kneževića, Vlaha Bukovca i mnogih drugih umetnika, koji su portretisali članove kraljevske porodice.

Na sajtu Narodnog muzeja u Beogradu dostupna je virtuelna tura kroz izložbu “Ivan Meštrović (1883-1962)”. Postavka obuhvata četrdeset skulptura najistaknutijeg jugoslovenskog vajara. Objavljeni su i drugi virtuelni sadržaji sa izložbi i predavanja u Narodnom muzeju.

Muzej Jugoslavije je omogućio besplatno preuzimanje publikacija muzeja – te možete pročitati više o tome kako je Tito provodio Nove godine, interesantne podatke o Hilandaru ili priče o Srbiji kroz vekove. Izložba Projekat Jugoslavija je takođe dostupna online. Projekat uključuje 100 sagovornika različitih uzrasta i profila iz svih zemalja nastalih nakon raspada nekadašnje države. Video štivo za konstruktivno provođenje vremena kod kuće.

I Galerijom Matice srpske možete prošetati online. Svakog petka od 19 časova biće objavljena i video vođenja kroz izložbe, tumačenja izložbi i predavanja

Galerija Milene Pavlović Barili je takođe online. Da li znate da je ova slikarka jedina srpkinja koja je ilustovala naslovnicu časopisa Vogue? Pogledajte njene radove koji se čuvaju u galeriji u Požarevcu.

Prirodnjački muzej je postavio tri virtuelne izložbe: o čudesnom biću koje zaklanja, hrani, greje i štiti – izložba Drvo ili život sam, o fenomenu otrova iz prirode – izložba Pazi otrovno i o osvajanju meseca – izložba Put na mesec.

Izvor: eventsinserbia.com

Comments (0)

Connected news

Others
Danas je svetski dan turske kafe
05. December 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Others
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. November 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Others
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. August 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Others
16. August 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....