Dodeljene nagrade „Biljana Bosnić Ognjenović“ za najbolje putopise

22. July 2020
Dodeljene nagrade „Biljana Bosnić Ognjenović“ za najbolje putopise

Fondacija „Biljana Bosnić Ognjenović“ je, u saradnji sa Ambasadom Egipta u Beogradu, 21. jula 2020. godine održala online dodelu nagrada za najbolje putopise o Egiptu i Srbiji. Dodeli je prisustvovao diplomatski kor, takmičari, medijski stručnjaci, kao i prijatelji i porodica Biljane Bosnić Ognjenović, čiji je rođendan bio juče.

Milica Bosnić, jedna od osnivača Fondacije, zahvalila se svim učesnicima na doprinosu koji su pružili svojim pisanjem, kao i za prisustvo samoj dodeli nagrada. Ljiljana Rebronja, direktorka i glavna i odgovorna urednica „Turističkog sveta“, je ohrabrila sve učesnike konkursa da nastave sa pisanjem putopisa, navodeći da je putopisna reportaža kakvu je negovala Biljana, najlepša ali i najzahtevnija novinarska forma. "Putujući upoznajemo ne samo druge zemlje i ljude, već i same sebe, postajemo bogatiji za nova znanja i informacije, rastemo, razmenjujemo ljubav... i sve to treba da stane u putopise koji su sublimacija doživljenog, racionalnog, filozofskog... putopise koji  poput kamenčića koje s razlogom sejemo putem, zadržavaju naše sećanje i čine da najbolje u nama traje... Zahvaljujući svojim tekstovima Biljana i dalje živi, a prepoznajući po delić njenog srca u vama, slutim da se misija Fondacije BBO polako ostvaruje", poručila je Ljiljana Rebronja.      

Ambasador Egipta u Srbiji, Amr Alguvejli, je zahvalio Fondaciji „Biljana Bosnić Ognjenović“ na organizaciji ovog događaja, kao i svim učesnicima koji su kroz svoje putopise predstavili i promovisali sve lepote koje Egipat i Srbija mogu ponuditi. „Putopisci su vid i sluh društva, oni pomažu u zbližavanju zemalja“, napomenuo je i pozvao sve učesnike da nastave sa istraživanjem Egipta i njegove magične istorije i geografije, samim tim jačajući prijateljstvo dve zemlje.

Dve specijalne nagrade za najbolji putopis o Egiptu uručio je Ambasador Egipta. Prva specijalna nagrada za najbolji putopis o Egiptu za novinare i studente novinarstva pripala je Aleksandri Mikati, dok je druga specijalna nagrada za studente od 17 do 23 godina pripala Milošu Todoroviću, a oba putopisa su nosila naziv „Egipat viđen očima Srbije“. Alguvejli se prisetio i da je uredio knjigu pod nazivom „Srbija u očima Egipćana“, koja se može smatrati putopisom i koja je prevedena na srpski jezik povodom učešća Egipta kao počasnog gosta Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu.

 

Prvu specijalnu nagradu za najbolji putopis o Srbiji uručio je Milos Starović, brat Biljane Bosnić Ognjenović  uručio je Katarini Tomović za putopis "Oblaci koji žive samo nad Dunavom" i Dolores Vukanović za putopis "Naš Beograd dušu ima", dok je druga i treća specijalna nagrada pripala Maksimu Ristiću, Thiago Fereiri i Milici Brković.

Ambasador Egipta u Srbiji je pozvao sve nagrađene na prijem proslave nagrada koji će biti održan u Rezidenciji Egipta povodom obeležavanja Svetskog dana turizma, 27. septembra 2020. godine, napominjući da će to biti simbolična funkcija koja će obeležiti ulogu turizma, kroz jedinstvene i kreativne radove novinara, u očuvanju prijateljstva među ljudima čitavog sveta.

Comments (0)

Connected news

Others
Danas je svetski dan turske kafe
05. December 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Others
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. November 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Others
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. August 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Others
16. August 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....