Digitalizacija bečkog Prirodnjačkog muzeja

22. January 2020
Prodeinotherium bavaricum. Češka. 16 miliona godina © NHM Wien
Prodeinotherium bavaricum. Češka. 16 miliona godina © NHM Wien

Jedna od najvažnijih istraživačkih institucija Austrije, Prirodnjački muzej u Beču, započela je sistemsku digitalizaciju svoje zbirke. 

Prirodnjački muzej u Beču sadrži oko 30 miliona izložbenih predmeta o kojima se brine 60 različitih naučnika iz oblasti geologije, paleontologije, antropologije i bioloških nauka. U prethodne tri godine su u okviru projekta digitalizacije Prirodnjačkog muzeja ukupno 22 zaposlena radila na katalogizaciji ove velike zbirke. Trenutno se digitalizuje tek njen prvi deo. 

U katalog su, pored spisa, slika i herbarijuma, uključeni brojni predmeti poput insekata, dermoplastike, skeleta i minerala. Takođe, publici i zainteresovanoj naučnoj javnosti biće predstavljeni i predmeti koji su se do sada nalazili u magacinima i arhivskim prostorijama.

Izbor predmeta koji je do sada dostupan možete da pogledate ovde: http://objekte.nhm-wien.ac.at/home
Navedena stranica prikazuje 1011 različitih predmeta sa informacijama i 128 tematskih kategorija iz devet odeljenja. Ovaj izbor svedoči o sveobuhvatnosti muzejske zbirke i raznovrsnosti naučnih metoda kojima se u Prirodnjačkom muzeju koriste.

Pored prikazivanja zbirke javnosti, njena digitalizacija i pristup podacima sa svake tačke na planeti su relevantni za dalje naučno istraživanje i protok informacija. Time se olakšava interno i eksterno istraživanje, ažuriraju podaci i povezuju sa međunarodnim platformama i njihovim zbirkama kao što je Europeana ili globalna baza podataka za razmenu informacija o biodiverzitetu – GBIF (Global Biodiversity Information Facility).

Prirodnjački muzej u Beču je 1765. godine osnovao Franc I, suprug Marije Tereze. Muzej ima 39 galerija koje sadrže najvažniju kolekciju prirodne istorije Austrije. Ulaznica za muzej iznosi 12, a za studente i druge kategorije 7 evra. Za sve mlađe od 19 godina ulaz je besplatan.

Comments (0)

Connected news

Others
Danas je svetski dan turske kafe
05. December 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Others
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. November 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Others
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. August 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Others
16. August 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....