Deveti međunarodni festival joge 25. i 26. avgusta u Beogradu

21. August 2018
Deveti međunarodni festival joge 25. i 26. avgusta u Beogradu

U organizaciji Joga saveza Srbije, Vojvođanskog i Beogradskog joga saveza, a pod pokroviteljstvom Evropske joga federacije, 9. Međunarodni festival joge održaće se 25. i 26. avgusta 2018. godine, s početkom u 18 časova, na podijumu sa tribinama preko puta restorana "Jezero" na Adi Ciganliji.

Festival joge će okupiti predstavnike različitih joga škola iz čitavog sveta. Za sve zainteresovane građane, ulaz na Festival joge je slobodan.

Joga filozofija podstiče kreiranje zdravog životnog stila koji se ogleda u negovanju i oplemenjivanju svakodnevice. Joga preporučuje svakodnevnu negu telesnog zdravlja joga asanama (položajima), tehnikama disanja (pranajama), tehnikama koncentracije, relaksacije, ali i negu emocionalne, intelektualne i socijalne dimenzije života.

Danas su joga tehnike važne u zdravstvenoj prevenciji, kao i rehabilitaciji. Prisutne su u psihoterapeutskim metodama, kao vid relaksacionih vežbi, kao nezavisni terapeutski metod. Koriste se i kao sredstvo za postizanje vrhunskih rezultata u sportu i umetnosti. Značaj praktikovanja joge sve više se ogleda i u rezultatima koji se postižu u radu sa decom sa posebnim potrebama i osobama trećeg doba. Joga podstiče fizičko zdravlje, normalizuje aktivnost fizioloških sistema, pomaže u uspostavljanju emocionalne ravnoteže, podstiče kreativno izražavanje, jača stvaranje oslonca u sebi, usmeravajući pojedinca ka otkrivanju unutrašnjih potencijala koji ga povezuju sa smislom.

U Srbiji joga praksa je obuhvaćena zakonskim propisima o sportu, ali i u zakonskim aktima koji je opredeljuju kao pomoćnu zdravstvenu metodu. O kvalitetu joge u Srbiji govori i činjenica da je počasni predsednik Joga saveza Srbije, prof. dr Predrag Nikić, dobitnik prestižnog odlikovanja Padma Šri, uručenog lično od strane predsednika Indije.

Comments (0)

Connected news

Others
Danas je svetski dan turske kafe
05. December 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Others
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. November 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Others
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. August 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Others
16. August 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....