Delegacija “Nišan kuće” prvi put u Srbiji

31. May 2019

Danas, 31. maja 2019. godine kineska delegacija od 22 člana koji predstavljaju “Nišan kuću”, jedinstvenu instituciju za promociju kineske kulture, književnosti i tradicije u okviru Shandong Friendship Publishing House, prvi put posećuje Srbiju i svoj 38. Centar u svetu, otvoren u Beogradu u saradnji sa Visokom turističkom školom.

“Nišan kuća” je donirala 300 knjiga biblioteci VTŠ koje će u okviru programa međubibliotečke saradnje sa Univerzitetskom bibliotekom “Svetozar Marković” biti dostupna širokoj publici u Srbiji. Posebno mesto u ovoj vrednoj zbirci zauzimaju knjige namenjene svima koji počinju da uče kineski jezik, naročito deci.

Kinesku delegaciju predvode gospodin Vang Šaoji, predsednik nadzornog Odbora sektora za kulturu provincije Šendong i gospodin Cang Hiaošeng, direktor Sektora za autorska prava u okviru Komiteta provincije Šendong Komunističke partije Kine, uz učešće prof. Juana, savetnika Sektora za razvoj obrazovanja Ambasade Kine u Beogradu, prof. Nebojše Jerkova, upravnika Univerziteske biblioteke “Svetozar Marković” i drugih uvaženih predstavnika sektora nauke, obrazovanja, kulture i izdavaštva. Članovi kineske delegacije posetiće i jedinstveni Muzej knjiga i putovanja fondacije Adligat.

Otvoreno 38. inostrano predstavništvo “Nišan kuće” u Beogradu

U Pekingu su 9. decembra 2018. predstavnici Visoke turističke škole iz Beograda i Nišan izdavačke kuće (Shandong Friendship Publishing House) iz provincije Šendong, Kina, potpisali Sporazum o poslovnoj i kulturnoj saradnji. Ovim je ozvaničeno osnivanje prve “Nišan kuće” (Nishan House) u Srbiji, u nizu od 38 postojećih “Nišan kuća” u svetu, kao jedinstvene institucije za podsticanje međunarodne saradnje i aktivnosti usmerenih na dugoročnu poslovnu saradnju i kulturnu razmenu između Kine i ostalog dela sveta.

Projekt akademske i poslovne saradnje sa Nišan izdavačkom kućom u Šandongu, Kina, realizuje se u saradnji Centra za odnose s javnošću i međunarodnu saradnju Visoke turističke škole u Beogradu sa Asocijacijom za akademsku razmenu predavača i studenata između Srbije i Kine i sa državnim Univerzitetom Union u Pekingu.

“Nišan kuća” je jedinstvena institucija za međunarodnu afirmaciju saradnje u kulturnoj razmeni Kine sa drugim zemljama u dugoročnom procesu razmene knjiga i literature, kao i kroz organizovanje čitavog niza promotivnih aktivnosti, kao što su: međunarodne izložbe, manifestacije, filmske projekcije, sajmovi i druge aktivnosti za poboljšanje razumevanja i razvoj međunarodne saradnje i akademske razmene. “Nišan kuću” osnovali su Shandong Publishing Group i Shandong Friendship Publishing House u podnožju planine Nišan, u provinciji Šendong, rodnom mestu filosofa i vizionara razvoja kulture i obrazovanja u Kini - Konfucija.

Comments (0)

Connected news

Others
Danas je svetski dan turske kafe
05. December 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Others
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. November 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Others
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. August 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Others
16. August 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....