Dani italijanske kulture u KC Grad

05. April 2018
Dani italijanske kulture u KC Grad

Italijanski institut za kulturu u Beogradu i Kulturni centar Grad organizuju Dane posvećene italijanskoj kulturi. Tako će 10. april  biti posvećen savremenoj italjanskoj alternativnoj muzici, dok će 11. april biti posvećen recepciji italijanske popularne kulture u inostranstvu u drugoj polovini XX veka.

Tim povodom, Kulturni centar GRAD organizuje dva događaja u okviru kojih će publika imati priliku da se upozna sa savremenom italijanskom džez scenom, ali i da sazna nešto o uspehu italijanske popularne muzike u Istočnoj Evropi u posleratnim decenijama.

10. aprila s početkom u 21h očekuje nas koncert eksperimentalog jazz / noise / psych sastava iz Italije, Sudoku killer, koji će prvi put boraviti u Beogradu u okviru svoje evropske turneje. Tim povodom, nakon 6 godina, ponovo će biti na okupu i legendarni Belgrade Noise Trio sa gostima.

11. aprila s početkom od 20h biće prikazan dokumentarni film Italiani Veri koji svedoči o popularnosti italijanske muzike u nekadašnjim zemljama Sovjetskog Saveza. Film je zasnovan na razgovorima sa najvažnijim protagonistima ovog velikog uspeha (kao što su Robertino, Al Bano, Pupo, Toto Kutunjo), kao i sa ruskim pevačima i pevačicama koji su sarađivali sa njima (Tat’jana Bulanova, Svetlana Svetikova, Diana Gurtskaja), ali i sa predstavnicima sanktpeterburške (lenjingradske) underground scene (Oleg Garkusha iz grupe Auktsyon (АукцЫо́н), Nikolaj Gusev iz grupe Strannye Igry (Странные Игры). Nakon projekcije filma sledi i razgovor sa rediteljem Markom Rafainijem (Marco Raffaini) i Frančeskom Rolandi (Francesca Rolandi).

Pored dešavanja u Kulturnom centru GRAD, održa se se tribina o knjizi “Con ventiquattromila baci. L’influenza della cultura di massa italiana in Jugoslavia (1955 – 1965)” Frančeske Rolandi 11. aprila u 17.30h u prostorijama Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu. Knjiga se bavi uticajem italijanske popularne kulture na socijalističku Jugoslaviju kroz muziku, film, modu i potrošačko društvo. U deceniji otvaranja jugoslovenskog društva, italijanska popularna kultura delovala je kao filter, posredujući između domaćih vrednosti i novih trendova modernizacije.

Pored autorke, učesnici tribine biće i prof. Snežana Milinković, kao i Davide Scalmani, direktor Instituta.

Koncert, tribina i projekcija filma sa razgovorom realizuje se uz podršku Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu u okviru Dana posvećenih italijanskoj kulturi.

Program u Kulturnom centru GRAD – Evropski centar za kulturu i debate, Braće Krsmanović 4:

  • 10. april,  21.00h:  koncert Sudoku Killer + Belgrade Noise Trio
  • 11. april, 20.00h: projekcija dokumentarnog filma “Italijani Veri”. Nakon projekcije filma razgovor sa rediteljem Markom Rafainijem (Marco Raffaini) i Frančeskom Rolandi (Francesca Rolandi).

Program u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu, Kneza Miloša 56:

  • 11. april, 17:30h:  tribina o knjizi “Con ventiquattromila baci. L’influenza della cultura di massa italiana in Jugoslavia (1955 – 1965) ” Frančeske Rolandi. Pored autorke, učesnici tribine biće i prof. Snežana Milinković, kao i Davide Scalmani, direktor Instituta.
Comments (0)

Connected news

Others
Danas je svetski dan turske kafe
05. December 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Others
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. November 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Others
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. August 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Others
16. August 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....