Crna Gora: Investicije u luksuzne nekretnine vredne milijarde evra

02. November 2022
Image by falco from Pixabay
Image by falco from Pixabay

Gradnja i prodaja luksuznih nekretnina zapravo predstavlja gradnju i kupovinu snova, mogli smo čuti na ovogodišnjoj konferenciji REBEC. I nisu slučajno luksuzne nekretnine bile jedna od tema konferencije - upravo je ovo tržište doživelo snažan rast u poslednjih nekoliko godina, prenosi portal eKapija.

To se naročito može videti u Crnoj Gori - razvoj ovog segmenta počeo je pre više od 15 godina, kada su stranci otkrili Crnu Goru i njene investicione potencijale. Danas se vrednost projekata koji se razvijaju duž crnogorske obale meri milijardama evra, interesovanje investitora je i dalje snažno, a u centar pažnje polako dolazi i sever države.

Ulaganja u sektor nekretnina su u ovoj godini značajno porasla. Naime, ukupan priliv stranih direktnih investicija od januara do kraja jula ove godine iznosio je 653,47 miliona evra, 44,53% više u odnosu 2021. Od toga je, kako pokazuju podaci Centralne banke Crne Gore, u nekretnine uloženo 238,03 miliona evra - čak 100,25% više u odnosu na isti period lani. U nekretnine su u prvih osam meseci najviše uložili Nemci - 39,55 miliona evra. Slede građani Rusije sa 31,87 miliona evra, te Srbije sa 28,49 miliona evra.

Snažan razvoj i potencijali tržišta nekretnina prepoznao je i globalni lider u prometu luksuznim nekretninama Sotheby's Realty, pa su svoje predstavništvo otvorili i u Crnoj Gori.

Kako je nedavno u intervjuu za eKapiju rekao Niko Laković, izvršni direktor i partner Montenegro Sotheby's Realty, tržište luksuznih nekretnina je uprkos svim krizama, stabilno, a sa njim je saglasna i Nataša Grdinić, izvršna direktorica CMM Investment Consulting Group.

- Interesovanje investitora za Crnu Goru je u stabilnom rastu poslednjih godina, a kriza u celom svetu rezultirala je i porastom interesovanja za kupovinom nekretnina. Trenutno su izgradnja i turizam najrazvijenije grane kod nas i najpristupačnije za ulaganje, pa samim tim i najpopularnije - kazala je Grdinićeva.

Kako je sve počelo?

Razvoj tržišta luksuznih nekretnina počinje 2005. godine. Interesovanje za ovo tržište najprije su pokazali Britanci, a zatim su usledile i vredne investicije iz Rusije. Prekretnica u razvoju svakako je izgradnja kompleksa Porto Montenegro. Ovaj projekat bio je samo prvi u nizu, pa je ubrzo krenula i realizacija novih investicija. Sada se na primorju uspešno razvijaju i turistička naselja Luštica Bay, Portonovi, Dukley Gardens, očekuje se početak gradnje kompleksa Bigova Bay, ali i dolazak novih luksuznih hotelskih brendova.

Prema podacima koje je Vlada Crne Gore dobila od investitora, u prioritetne projekte koji se realizuju na primorju do kraja prošle godine uloženo je 2,07 milijarde evra, od čega se najveći deo odnosi na opštinu Tivat gde je investirano oko 1,18 milijardi evra. Sledi Herceg Novi gde se realizuju projekti u vrednosti od 855,24 miliona evra, a potom Ulcinj sa 24 miliona i Budva sa 11,7 miliona evra.

Osim ulaganja u komplekse investitori su zainteresovani i za kupovinu nešto drugačijih nekretnina - istorijskih palata u Boki, luksuznih vila na obali mora, te apartmana u okviru brendiranih hotela. U ovakve objekte spremni su da ulože i više od 10 miliona evra.

Takođe, sve popularnija je i izgradnja kondo hotela, kondominijuma, vila, ali i apartmanskih objekata, koji, osim sadržaja namenjenih turizmu, nude i mogućnost kupovine smeštajnih jedinica. Upravo je to i novi trend gradnje, kada je reč o nekretninama u Crnoj Gori, pa i celom regionu. To proističe iz činjenice da kupci luksuznih nekretnina žele da dobiju ceo paket - dobru lokaciju, kvalitet i uslugu.

Zlatni pasoši doveli investitore na sever

Pored primorja, intenzivna izgradnja kondo hotela, apartmanskih i stambeno-poslovnih objekata počela je i na severu Crne Gore. Razlog za to je projekat ekonomskog državljanstva koji je pokrenut 2019. godine i koji je do sada, prema nedavnim podacima Agencije za investicije, doneo Crnoj Gori 310 miliona evra.

Za zlatni pasoš podneto je ukupno 779 aplikacija, od čega je odobreno 168, odbijeno 73, a ostali su u procesu obrade. U okviru programa gradiće se 14 hotelskih kompleksa, od čega čak osam na severu. Tako će se u Kolašinu graditi sedam hotela, jedan na Žabljaku, te po dva u Budvi, Tivtu i Baru. Sa poslednja dva projekta koja je Vlada dodala na listu prošle nedelje, ukupna ulaganja investitora u ove hotele trebalo bi da premaše 400 miliona evra, a kapacitet će biti preko 2.500 smeštajnih jedinica.

- Projekat ekonomskog državljanstva imao je dosta pozitivnih efekata, pa je krenula gradnja luksuznih rizorta na mestima gde se, da toga nije bilo, ti hoteli verovatno nikada ne bi ni gradili, ili bi bile potrebne godine da se te investicije realizuju i razviju. Ovaj projekat zaista je doneo novu vrednost Crnoj Gori kao destinaciji, a zahvaljujući njemu na sever dolaze brendovi kao što su Swiss hotel, Westin, IHG. Na Žabljak dolazi Aman, a planirana je i gradnja hotela Chedi - kazao je Niko Laković za eKapiju.

Uprkos investicijama i otvaranju novih radnih mesta, ovaj projekat nije naišao na odobrenje Evropske unije, pa će biti ugašen 31. decembra ove godine.

Izvor: eKapija

Comments (0)

Connected news

Others
Adligat: Srpska delegacija na konferenciji na Kritu
30. May 2024
Za vikend je na Kritu od 24. do 28. maja u organizaciji Muzeja štamparstva „Janis i...
Others
Otvorena izložba “DIVE” u Budimpešti
21. May 2024
Velike svetske zvezde zadivljuju kako svojim nastupima, tako i kostimima. Ukoliko želite da...
Others
Povratak Rakija Festa 12. maja u Beogradu
07. May 2024
Rakija fest će se 12. maja smestiti u prostor koji je Beograd već ozbiljno upoznao kao...
Others
Veliki uskršnji karneval u Beogradu ove godine na čak četiri lokacije
24. April 2024
Predstojećeg vikenda u Tašmajdanskom parku, na Zemunskom keju, platou kod Kalenić...