Bogat program na jugu Srbije u Nedelji muzeja - Besplatan ulaz za sve programe

13. May 2019

Izložbe, promocije knjiga, radionice za decu i projekcije filmova pratiće ovogodišnju Nacionalnu nedelju muzeja koja će se održati od 13. do 19. maja. Vrata ustanova kulture u Nišu, Vranju, Pirotu, Prokuplju i Leskovcu biće otvorena za posetioce, a ulaz će za sve programe biti besplatan.

Slogan ovogodišnje manifestacije je "Budućnost tradicije". Objekti niškog Narodnog muzeja će raditi regularno, ali će pojedinačne posete biti besplatne, dok će ulaz plaćati organizovane grupe koje dolaze preko turističkih agencija.

U subotu 18. maja, kada se proslavlja Međunarodni dan muzeja i Evropska noć muzeja objekti u Nišu radiće do ponoći.

Tada je pripremljen poseban program: u Galeriji "Sinagoga" izložba Milovana Krstića, u književno-memorijalnoj postavci posvećenoj Sremcu i Miljkoviću čitaće se poezija, dok će se u Logoru 12. februar održati kreativne radionice i izložba fotografija. Detaljan program možete videti ovde.

Tokom trajanja manifestacije u galeriji Narodnog muzeja u Vranju biće postavljena izložba slika i crteža akademskog slikara Dragana Stojanović, a posetioci će moći da vide i radove slikara iz Sombora Zorana Stošića Vranjskog.

Muzej-kuća "Bora Stanković" u Vranju ovih dana za posetioce će biti otvorena od 8 do 20 sati, a radiće i u nedelju, 19. maja, od 9 do 13, dok će na Evropsku noć muzeja, 18. maja, raditi od 10 sati do ponoći. Detaljan program možete pogledati na njihovom sajtu.

U Pirotu kreativne radionice za decu

Osim stalnih postavki, Piroćanci će u Nacionalnoj nedelji muzeja moći da učestvuju u brojnim radionicama, a biće organizovano i stručno vođenje kroz Pirotski grad.

U Muzeju Ponišavlja 13, 15. i 17. maja od 18 sati posetioci će moći da uživaju u scenskom delu Svojima za uspomenu - oratimo si da ne zaboravimo u kojoj učestvuju učenici Osnovne škole "Dušan Radović" i udruženja Žene juga i Zlatno grlo.

U Noći muzeja, 18. maja, od 18 sati Piroćanci će moći da posete srednjovekovni viteški kamp i Vitešku družinu Zmajeva griva koji će se nalaziti na prostoru Pirotskog grada, dok je od 22 sata organizovano stručno vođenje kroz ovaj spomenik kulture, a vodič je Predrag Pejić.

Stalnu arheološku postavku u prostoru Pirotskog grada i stalnu postavku u Kući porodice Hristić posetioci će moći da vide od 13. do 17. maja od 8 do 20 sati.

Šarenolik program i u Prokuplju

Izložbama, koncertima, radionicama i predstavama Nacionalnu nedelju muzeja obeležiće i Prokupčani, a programi se održavaju na nekoliko lokacija - u Narodnom muzeju Toplice, Galeriji "Boža Ilić" i Galeriji "Fil art".

Pletenje korpi od papira, matematičke i likovne radionice, samo su deo ovogodišnjeg programa, kažu organizatori, a za posetioce su pripremili i brojne izložbe i koncerte.

Detaljan program manifestacije u Prokuplju možete pogledati na sajtu Muzeja, a bogat program pripremio je i Narodni muzej u Leskovcu.

Manifestacija "Muzeji za 10" održava se četvrtu godinu zaredom sa idejom jačanja muzejskih institucija i boljeg povezivanja sa publikom. Ove godine se program održava u 44 grada i opštine, na više od 70 lokacija.

Izvor: Južne vesti
 

Comments (0)

Connected news

Others
Veliki uskršnji karneval u Beogradu ove godine na čak četiri lokacije
24. April 2024
Predstojećeg vikenda u Tašmajdanskom parku, na Zemunskom keju, platou kod Kalenić...
Others
22. April 2024
Udruženje „Hrana sa naših polja” u subotu i nedelju 27. i 28. aprila u TC...
Others
Danas je svetski dan turske kafe
05. December 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Others
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. November 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...