Beogradski manifest od 24. do 26. maja

23. May 2019
Beogradski manifest od 24. do 26. maja

Peti po redu Beogradski Manifest biće organizovan na Gornjem gradu Beogradske tvrđave, 24. 25. i 26. maja, a ulaz za posetioce biće besplatan!

Prošle godine festival je za tri dana posetilo oko 130.000 ljudi, predstavilo se 65 gradova i opština naše zemlje, 7 izlagača iz inostranstva, pokrenuto je 5 novih festvalskih zona, i jedna od najvećih društveno odgovornih kampanja na temu reciklaže, u koju se uključilo 37 kompanija kao i Turističke organizacije Srbije i Beograda. Ove godine zemlja partner Beogradskog Manifesta je Crna Gora koja će u okviru posebno osmišljene zone predstaviti svoju bogatu turističku ponudu, a predstaviće se i izlagači iz Slovenije i Republike Srpske.

U zoni „Aduti Srbije“ predstaviće se bogati turistički potencijali, tradicionalne i kulturološke različitosti i lepote više od 60 opština Srbije. Posetioci će imati prilike da osete autentičan duh i atmosferu najzanimljivijih manifestacija i zašto ih treba posetiti. Zanatsko pivo, vino i hrana značajan su segment Manifesta koji će predstaviti neke od najboljih pivara, najkvalitetnija vina iz regiona, a uživanje u bogatstvu ukusa biće upotpunjeno i širokom gastronomskom ponudom hrane ali i živim svirkama sjajnih bendova i majstora akustične bluz muzike.

Najveselija i najposećenija zona festivala je dečija zona. Tokom tri festivalska dana najmlađi će moći da uživaju u pomalo zaboravljenim igrama kao što su: gađanje konzervi, navlačenje konopca, trka puževa, trka s džakovima, između dve vatre. Zonu “Mašta može svašta” učiniće zabavnim i brojne kreativne radionice crtanja, plesa, slikanja ali i kostimirani junaci iz bajki, klovnovi, štulaši i mađioničari, dečije predstave ali i nove društveno odgovorne akcije u kojima će mali posetioci, ali i njihovi roditelji, saznati više o značaju reciklaže za očuvanje životne sredine i bezbednosti dece u saobraćaju.

Festival srednjovekovne kulture već je prepoznatljiv deo Beogradskog Manifesta i svojevstan je vremeplov i dobar način da se očuva i predstavi mlađim generacijama tradicija viteških vremena.

Film i Art zona čini platformu posvećenu negovanju sedme umestnosti, filmovima nastalim u produkciji koje neguju originalan kinematografski pristup, predstaviće ove godine 9 prestižnih festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma – Fest, Beldoks, Zagreb film festival, Doku Fest Prizren, Bašta fest.

I ove godine nastavlja se kampanja „Manifestuj se – svaka limenka se računa“ u okviru koje će tokom 15 dana maja ispred TC Ušće, biti prikupljane limenke za reciklažu. Učesnici kampanje ispred TC Ušće će za predate limenke dobijati bodove na osnovu kojih će na Beogradskom Manifestu moći da odaberu nagrade u vrednosti sakupljenog broja poena. Ukupno će biti podeljeno nekoliko hiljada nagrada, koje će se preuzimati na samom festivalu.

Izložba oldtajmera, skulpture od slame, atrakcija koju uvek izazovu veliki šareni leteći baloni samo su deo jedinstvene festivalske atmosfere koja će poslednje nedelje maja obeležiti život našeg grada.

Za uspeh i razvoj festivala izuzetno je značajna podrška Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Grada Beograda, Turističih organizacija Srbije i Beograda kao i Privredne komore Srbije.

Radno vreme festivala je u petak od 15 do 21 čas i u subotu i nedelju od 11 do 21 čas.

Comments (0)

Connected news

Others
Adligat: Srpska delegacija na konferenciji na Kritu
30. May 2024
Za vikend je na Kritu od 24. do 28. maja u organizaciji Muzeja štamparstva „Janis i...
Others
Otvorena izložba “DIVE” u Budimpešti
21. May 2024
Velike svetske zvezde zadivljuju kako svojim nastupima, tako i kostimima. Ukoliko želite da...
Others
Povratak Rakija Festa 12. maja u Beogradu
07. May 2024
Rakija fest će se 12. maja smestiti u prostor koji je Beograd već ozbiljno upoznao kao...
Others
Veliki uskršnji karneval u Beogradu ove godine na čak četiri lokacije
24. April 2024
Predstojećeg vikenda u Tašmajdanskom parku, na Zemunskom keju, platou kod Kalenić...