Beograd među najpopularnijim za digitalne nomade

14. September 2020
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Beograd je u prvoj polovini ove godine na sajtu Nomad list, jednoj od najpoznatijih internet lokacija za ocenjivanje destinacija za digitalne nomade, prema utiscima korisnika, bio na sedmom mestu u Evropi, navodi se u saopštenju "Digitalna Srbija".
 
Takav rang među gradovima poput Lisabona i Berlina ukazuje na potencijal naše prestonice da bude mesto koje privlači i zadržava digitalne nomade, navodi se u saopštenju.
Naime, digitalni nomadi su oni koji biraju na kom mestu će da žive i često menjaju lokacije, a poslovi koje oni obavljaju sve su brojniji i pokrivaju različite oblasti - programiranje, digitalni marketing, igre na sreću, blokčejn, pisanje, e-trgovina, veštačka inteligencija, grafički dizajn…
Inicijativa "Digitalna Srbija” i Laboratorija za ubrzani razvoj UNDP predstavili su u četvrtak 10. septembra Skener digitanih nomada, analizu o digitalnim profesionalcima iz inostranstva koji su se odlučili da određeno vreme žive i rade u Beogradu.
Kako se način života koji vodi ta grupa digitalnih radnika neretko svrstava u jedan od nadolazećih trendova, fokus analize je bio usmeren na to ko su digitalni nomadi u Beogradu, kako ih zadržati duže i motivisati da ostvaruju čvršće veze sa tržištem u Srbiji.

U nameri da odgovori na pitanje koji su najvažniji faktori koje oni uzimaju u obzir prilikom izbora mesta za (privremeni) život i rad, Skener digitalnih nomada pokazao je da su to pouzdana internet veza, niski troškovi života, ali i kultura, klima, građanske slobode, transport, jezik, kvalitet vazduha, udaljenost plaža ili planina.
Kristina Jazinka Nikolić iz Programa UN za razvoj (UNDP) kaže da iako za sada nema tako velikog broja digitalnih nomada, iz njihovog iskustva može da se nauči kako da se Beograd vidi na drugi način i u šta treba ulagati kako bi se unapredili uslovi rada i za domaće digitalne radnike.
Istraživanje smo usmerili baš na ovu grupu IT profesionalaca, imajući u vidu da međunarodna poznanstva postaju potencijalni biznis kontakti, da domaće firme imaju priliku da uče kako da rade sa strancima i da neki od njih mogu da odluče da otvore svoje firme ovde, rekla je Nikolićeva.

Saznanja iz izveštaja takođe svedoče da je glavni grad Srbije posebno atraktivan jer ima karakteristike svetske metropole, a spada u jedan od najpristupačnijih glavnih gradova u Evropi.
Takođe, kao dobre strane digitalni nomadi najčešće ističu to što u Beogradu imaju pristup brzom i stabilnom internetu, zanimljivoj startap sceni i prostorima za zajednički rad, što je van šengenske zone, što je lako kroz grad ići pešice, što su ljudi u njemu srdačni i dobro govore engleski.
Ono u čemu je prestonica Srbije lošije ocenjena jesu suviše hladne jeseni i zime, kruta birokratija, loš kvalitet vazduha, nedostatak sadržaja koji okuplja nomade, tolerancija prema različitostima i činjenica da je pušenje dozvoljeno u mnogim javnim zatvorenim prostorima.

Kako je priliv digitalnih nomada značajan izvor znanja i povezivanja sa svetom, navodi se u saopštenju "Digitalne Srbije", pozicioniranjem Beograda kao grada koji razume potrebe tog tipa radnika proširila bi se mreža digitalnih profesionalaca koji u domaći ekosistem donose potrebne veštine, otvorile bi se nove prilike i unapredila njegova reputacija.
Direktor Inicijative „Digitalna Srbija" Nebojša Đurđević kaže da je način rada koji podrazumeva nezavisnost od lokacije i upotrebu onlajn alata karakterističan za digitalne nomade.
Osim što ovakav stil života pogoduje ovim pojedincima, on pogoduje i izgradnji uspešnih startap ekosistema. Razlog je taj što digitalni nomadi gde god da dođu sa sobom donose nova znanja i iskustva, te tehnološku scenu čine bogatijom i daju joj međunarodni karakter, rekao je Đurđević.

Objašnjava da je za Srbiju važno da mapira taj segment i vidi kako može da ih ohrabri da svoja iskustva podele sa lokalnim stručnjacima i tako postanu korisno pojačanje domaćoj digitalnoj sceni.
Ipak, iako se prema nalazima iz izveštaja, digitalni nomadi u Beogradu zadržavaju duže nego u Barseloni ili Londonu, daleko manje ih posećuje naš glavni grad.
Ta činjenica ostavlja otvoren prostor da se poveća broj nomada koji dolaze u Beograd kroz bolju promociju, menjanje generalne percepcije o našem glavnom gradu, ulaganje napora lokalnih IT organizacija da uključe ovu vrstu radnika u svoje događaje, ali i kroz kreiranje politika usmerenih na stvaranje povoljnijeg okruženja za strance koji dolaze da rade iz Srbije.


Izvor: Tanjug/Dnevnik

Comments (0)

Connected news

Others
Adligat: Srpska delegacija na konferenciji na Kritu
30. May 2024
Za vikend je na Kritu od 24. do 28. maja u organizaciji Muzeja štamparstva „Janis i...
Others
Otvorena izložba “DIVE” u Budimpešti
21. May 2024
Velike svetske zvezde zadivljuju kako svojim nastupima, tako i kostimima. Ukoliko želite da...
Others
Povratak Rakija Festa 12. maja u Beogradu
07. May 2024
Rakija fest će se 12. maja smestiti u prostor koji je Beograd već ozbiljno upoznao kao...
Others
Veliki uskršnji karneval u Beogradu ove godine na čak četiri lokacije
24. April 2024
Predstojećeg vikenda u Tašmajdanskom parku, na Zemunskom keju, platou kod Kalenić...