Beograd dobija novi park od Beton hale do Pančevačkog mosta

11. April 2019

Šta povezuje Novaka Đokovića, biznismena Milana Beka, Svetsku banku i UNDP? Odgovor je linijski park – buduća zelena oaza koja će se protezati na 4.7 kilometara od Beton hale do Pančevačkog mosta. Projekat za uređenje 47 hektara u donjem Dorćolu izradiće američka kompanija „Diler Skofidio i Renfra”, a trebalo bi da ga finansira  „ovaj kvartet”, kaže za „Politiku” gradski urbanista Marko Stojčić.

Arhitekte iz NJujorka stižu sutra u dvodnevnu posetu Beogradu kada bi trebalo da se dogovore detalji u vezi sa potpisivanjem ugovora. Delegacija iz „Velike jabuke” posetiće i Republiku Srpsku jer je, kaže Stojčić, viđena kao autor dela memorijalnog kompleksa logora Jasenovac.

– Razgovarali smo sa sve četiri strane i pristali su da finansiraju master plan budućeg linijskog parka i nadam se da ćemo ugovor potpisati do kraja meseca kako bi arhitekte koje su projektovale slične parkove, „Haj lajn” na Menhetnu i „Zarjadje” u Moskvi, mogle od maja da rade projekat čije će ideje biti utkane u plan detaljne regulacije beogradskog parka – ističe Stojčić i dodaje da je ideja da se angažuje biro iz NJujorka potekla, između ostalih, i od njega.

Reč je o prostoru koji je zauzimala železnička pruga, a ideja grada je, dodaje Stojčić, da se poveže zapušteni deo Dorćola uz reku i centar Beograda. Prva faza transformacije te celine biće potez od Beton hale do teniskih terena Đoković, a poslednja će obuhvatiti zaleđe Luke Beograd sa kojom grad godinama vodi spor oko vlasništva nad zemljištem što je bila glavna kočnica da vlasnik „Luke” Milan Beko započne gradnju „grada na vodi”, preteče „Beograda na vodi”, koji je projektovao Danijel Libeskind, američki arhitekta poljskog porekla.

– Beko je zainteresovan da finansira deo projekta od Pančevačkog mosta do Marine Dorćol kako rešenja američkih arhitekata ne bi bila u suprotnosti sa projektom koji on u tom delu planira da razvija – naglašava Stojčić.

Gradski urbanista nema dilemu da će taj prostor biti najatraktivnija rekreativno-zabavna zona koja treba da pomiri potrebe Beograđana i novu arhitekturu koju će osmisliti „Diler Skofidio i Renfro”, kako kaže, majstori za osmišljavanje atrakcija, i da će privući građane da borave u budućem parku.

– U ovaj projekat maksimalno ćemo uključiti i domaće arhitekte jer je reč o velikom prostoru. Profesor Brana Mitrović već ima predloge za potez oko SC „Milan Gale Muškatirović” – naglašava Stojčić.

Za redizajn napuštene deonice centralne njujorške pruge na zapadnoj strani Menhetna u dužini od oko tri kilometra prikupljeno je 720 ideja iz 36 država pre nego što su posao između ostalih dobili „Diler Skofidio i Renfra”, a za transformaciju beogradskog priobalja konkurs je izostao.

Zašto?

– Razmišljali smo da li nam je javno nadmetanje potrebno ili ne. Shvatili smo da ćemo izgubiti dosta vremena i da će svetske arhitekte biti i te kako zainteresovane za taj prostor, što bi smanjilo šansu domaćim projektantima koji nemaju veliko iskustvo u preoblikovanju ovakvih prostora. Možda zvuči nelogično, ali izbegavanjem konkursa daćemo veću šansu domaćim arhitektama koji će zajedno sa američkim kolegama 47 hektara pretvoriti u atraktivan park – naglašava Stojčić.

Služba za urbanizam

Služba za urbanizam koja će okupiti 10 stručnjaka biće formirana 24. aprila na sednici Skupštine grada, najavljuje Marko Stojčić. Ona će biti podređena gradskom urbanisti, a direktor službe biće arhitekta Danijela Korica koja na tu poziciju dolazi iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

– Svako od njih dobiće oblast za koju će biti zadužen poput estetike prostora, kvaliteta projekata za javne objekte... Ove godine ističe važnost 104 plana detaljne regulacije i očekuju nas izmene GUP-a i Plana generalne regulacije. Nisam zadovoljan brzinom kojom se planovi izrađuju i daću sve od sebe da se taj proces ubrza, ali i da bude što manje nelogičnosti i nepravdi u planskoj hijerarhiji – obećava Stojčić.

Španska kuća – prvi radni zadatak

Gradski urbanista nema sumnju da će sledeće godine početi uređenje Španske kuće, objekta bez krova i prozora u Ulici braće Krsmanović 2, u kuću arhitekture.

– Prvog dana kada sam imenovan na funkciju gradskog urbaniste najpre sam pozvao Sekretarijat za investicije da im kažem da taj posao ubrzaju. Generalni projekat kuće arhitekture je na Komisiji za kapitalne projekte. Grad će finansirati taj projekat i nije isključeno da ćemo raspisati konkurs za uređenje objekta. U roku od dve do dve i po godine on bi trebalo da bude centar okupljanja beogradskih arhitekata – kaže Stojčić.

Izvor: Politika

Comments (0)

Connected news

Others
Adligat: Srpska delegacija na konferenciji na Kritu
30. May 2024
Za vikend je na Kritu od 24. do 28. maja u organizaciji Muzeja štamparstva „Janis i...
Others
Otvorena izložba “DIVE” u Budimpešti
21. May 2024
Velike svetske zvezde zadivljuju kako svojim nastupima, tako i kostimima. Ukoliko želite da...
Others
Povratak Rakija Festa 12. maja u Beogradu
07. May 2024
Rakija fest će se 12. maja smestiti u prostor koji je Beograd već ozbiljno upoznao kao...
Others
Veliki uskršnji karneval u Beogradu ove godine na čak četiri lokacije
24. April 2024
Predstojećeg vikenda u Tašmajdanskom parku, na Zemunskom keju, platou kod Kalenić...