Beograd dobija muzej posvećen ženama?

06. March 2023
Image by mohamed_hassan from Pixabay
Image by mohamed_hassan from Pixabay

Ministarka kulture i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Maja Gojković uputila je inicijativu Muzeju Jugoslavije da se osnuje ženski muzej u okviru te ustanove, objasnivši da je ideja da se on posveti svim ženama koje su se bavile, bave se i baviće se kulturom.

Na tradicionalnom okupljanju direktorki ustanova kulture, umetnica i predstavnika civilnog sektora, koje organizuju Ministarstvo kulture i Muzej grada Beograda uoči Međunarodnog dana žena, razgovaralo se o položaju žena u oblasti kulture.

Gojković je istakla da žene samo solidarne i ujedinjene mogu unapređivati svoj položaj u društvu, dodavši da je u resoru kulture posebno vidljivo koliku važnost imaju žene.

Potpredsednica Vlade je ukazala na to da vidljivost uloge i značaja žena kroz istoriju, kao i njihov savremeni doprinos kulturi i društvu u celini, još uvek nije adekvatan i da je potrebno na jednom mestu okupiti rasute i zanemarene podatke i svedočanstva o životu žena i njihovom doprinosu i stvaralaštvu.

Ona je napomenula da je u Srbiji značajno unapređen pravni okvir u poslednjih nekoliko godina i da je sve više žena zastupljeno u politici, na rukovodećim mestima, kao i u oblasti kulture, preneo je sajt vlade Srbije.

- Kultura u Srbiji apsolutno zavisi od žena - naglasila je ona i navela da se zato s pravom može reći da je "kultura ženskog roda", kako glasi i moto sada već tradicionalnog okupljanja povodom 8. marta.

Potpredsednica Vlade je podsetila da poslednji podaci istraživanja Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka pokazuju da u ustanovama kulture na republičkom nivou najveći broj zaposlenih – njih 59 odsto čine žene, a u lokalnim ustanovama kulture ih je čak i procenat više – 60 odsto.

Izvor: eKapija

Comments (0)

Connected news

Others
Danas je svetski dan turske kafe
05. December 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Others
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. November 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Others
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. August 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Others
16. August 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....