Bekstvo iz muzeja u Novom Sadu

12. March 2019

Muzej Vojvodine uvodi novi sadržaj, zabavno-edukativnu igru "Bekstvo iz Muzeja – Tajna besmrtnosti". Za razliku od popularnih kompjuterskih igrica "room escape", koje se igraju u virtuelnom svetu, "bekstvo" iz vojvođanskog muzeja u Novom Sadu odigravaće se u stvarnosti, u njegovoj stalnoj postavci.

Kompjuterske igrice "room escape" su one u kojima igrač traži izlaz iz nekog zaključanog prostora tako što u njemu mora da otkrije skrivene predmete i reši zagonetke. Ovakve sobe postoje i u realnom svetu zabave, pa i u svetskim muzejima.

Cilj je da se dovede što više publike, prevashodno mlade, rekla je na konferenciji za novinare pomoćnica direktora Muzeja Vojvodine Tijana Stanković Pešterac, jedan od autora projekta. Mada je fokus na mlađoj publici, počev od 12 godina, koje Muzej želi da zainteresuje za kulturno nasleđe, na igru su pozvani i stariji, a moći će da je koriste i strani turisti jer je dvojezična.

- Ideja je da se posetioci, u grupama od 3 do 6, organizuju na stalnoj postavci i da igraju igru sa ciljem da na kraju dođu do rešenja, a rešenje je ’tajna besmrtnosti’. U tom procesu oni moraju da rešavaju niz pazlova, zagonetki, koje su uglavnom logičkog karaktera i veoma su interesantne, a pri tome moraju da nauče nešto o samoj postavci: da gledaju u predmete oko sebe, u vitrine, da znaju, pre svega, gde se nalaze - objasnila je Pešterac.

Za sada kod nas ne postoji, prema njenim rečima, nijedna "room escape" igra u sklopu muzeja, dok ih u svetskim ima, ali nigde u stalnoj postavci.

"Bekstvo iz muzeja" će biti besplatno do 13. maja, a posle će se plaćati. Predviđeno je da igre budu ponedeljkom, kada su muzeji inače zatvoreni za posetioce.

Izvor: Politika

Comments (0)

Connected news

Others
Danas je svetski dan turske kafe
05. December 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Others
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. November 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Others
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. August 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Others
16. August 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....