Bečki zoološki vrt 20 godina gaji velike pande

16. March 2023
Foto © Daniel Zupanc
Foto © Daniel Zupanc

Nedavno je Bečki zoološki vrt Šenbrun obeležio 20 godina saradnje u zajedničkom uzgajanju velikih panda sa kineskim partnerima.

Velike pande Jang Jang i Long Hui su došle u Šenbrun 2003. godine. Njihovo prvo mladunče se rodilo 2007. godine i to je bila prva panda u Evropi koja je začeta prirodnim putem. Još dva mladunca su usledila 2010. i 2013. godine. Jang Jang je 2016. godine izazvala senzaciju kada je na svet donela blizance i prvi put bez ljudske pomoći odgajila dva mladunca.

U skladu sa ugovorom koji je Bečki zoološki vrt potpisao sa kineskom organizacijom „China Wildlife Conservation Association“ svih pet mladunaca je nakon dve godine vraćeno u Kinu, njihovo prirodno stanište. U divljini se broj velikih panda od 1980. godine povećao sa 1.100 na 1.900 životinja. Deo saradnje između Austrije i Kine obuhvata i naučnu razmenu. Stručnjaci iz oblasti zaštite prirode i vrsta su pohađali seminare koji su se održavali naizmenično u Austriji i Kini.

Važan stub saradnje predstavljaju i bazna istraživanja. U Šenbrunu je između ostalog otkriveno da bi pande bile u stanju da se razlikuju na osnovu šara na licu i da su u potpunosti odrasle sa šest godina. „Saradnja na projektu sa pandama je od posebnog značaja za zoološki vrt i ponosni smo što možemo da doprinesemo zaštiti i očuvanju ove životinjske vrste“, izjavio je direktor zoovrta Štefan Hering-Hagenbek.

Comments (0)

Connected news

Others
Danas je svetski dan turske kafe
05. December 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Others
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. November 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Others
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. August 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Others
16. August 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....