Bečki muzej u potrazi za čitačima razglednica

14. July 2021
© Wien Museum
© Wien Museum

Uz pomoć Crowdsourcing-projekta Bečki muzej želi da svoju zbirku razglednica učini dostupnom za javnost. Konkretno, traže se dobrovoljci koji će istorijske tekstove sa razglednica transkribovati i delom prevoditi. 

 
U Bečkom muzeju nalazi se oko 2.000 topografskih razglednica sa ličnim porukama. Od toga, njih 250 nisu na nemačkom, već na češkom, engleskom, francuskom, mađarskom, slovačkom, hrvatskom, slovenačkom i holandskom jeziku. Zbirka obuhvata period od oko 1885. godine do nedavne prošlosti.
Dugo se u procesu istraživanja nije obraćala pažnja na pošiljaoce ili samo ako su bile u pitanju poznate ličnosti. Sada je cilj da se razglednice posmatraju kao predmeti u celini a ne samo kao oslikan motiv. U okviru projekta posebno će se obratiti pažnja na adrese, sadržaj teksta, kao i način slanja. 
 
Istorijski važne informacije
Poruke se često sastoje samo od formalnih pozdrava iz nekog mesta, ali često sadrže i istorijski vredne informacije o tome zbog čega neko šalje razglednicu, koji pogledi na grad i mesta su bili atraktivni ili jednostavno - kako se komuniciralo.
 
Ovaj deo projekta radiće se godinu dana, dok će tekstovi unošenjem u muzejsku datoteku biti sačuvani i kasnije, formiranjem online-izdanja, biti dostupni široj javnosti. Izložba o rezultatima dešifrovanja tekstova planirana je za 2023. godinu.
 
Kako se može prijaviti
Na stranici Crowdsourcing Wien Museum postavljene su sve razglednice koje treba transkribovati. One mogu da se sortiraju prema vremenskom periodu, jeziku i statusu (neobrađene, obrađene). Nakon registracije sa e-mail adresom svako može da pristupi projektu, da dešifruje tekstove ili delove teksta na razglednici, otkuca ih i eventualno prevede. Započete razglednice drugi saradnici kasnije mogu da dovrše ili koriguju.
 

Eurocomm-PR Beograd 

Comments (0)

Connected news

Others
Danas je svetski dan turske kafe
05. December 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Others
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. November 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Others
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. August 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Others
16. August 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....