Beč proglašen najdigitalizovanijim gradom

24. September 2018
Foto: Regina Hügli
Foto: Regina Hügli

Nemačka fondacija „Lebendige Stadt“ („Živahan grad“) proglasila je Beč i Dortmund za najdigitalizovanije gradove. Ovo priznanje odnosi se na gradove i zajednice koje raspolažu dugoročnom strategijom za digitalizaciju i već ostvarenim projektima. Traženi su projekti koji mogu poslužiti kao primer drugim gradovima.

Na ovom takmičenju učestvovalo je 29 gradova i zajednica iz četiri evropske zemlje, a osim Beča i Dortmunda na listi su se našli i nemački gradovi Koburg (Coburg) i Hajdelberg (Heidelberg).


Foto: © www.lebendige-stadt.de

- Digitalizacija je najveća promena još od industrijske revolucije. Grad Beč je to brzo shvatio: da bi svi stanovnici Beča mogli da profitiraju, digitalizacija ne sme biti usputna stvar, već se mora oblikovati i voditi - izjavio je član gradskog veća za finansije, privredu, digitalizaciju i međunarodna pitanja, Peter Hanke.

Tako, na primer, aplikacija „Wien.at“ omogućava direktan pristup digitalnim uslugama grada. Uz to, korisnici u stvarnom vremenu na svoje pametne telefone dobijaju informacije o smetnjama u saobraćaju ili o vremenskim prilikama. Napravljen je i virtuelni službenik „Wien Bot“, koji dostavlja informacije o opštinskim kancelarijama, parkovima, bazenima ili različitim manifestacijama.

Comments (0)

Connected news

Others
Veliki uskršnji karneval u Beogradu ove godine na čak četiri lokacije
24. April 2024
Predstojećeg vikenda u Tašmajdanskom parku, na Zemunskom keju, platou kod Kalenić...
Others
22. April 2024
Udruženje „Hrana sa naših polja” u subotu i nedelju 27. i 28. aprila u TC...
Others
Danas je svetski dan turske kafe
05. December 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Others
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. November 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...