Afro festival od 28. do 30. juna u Muzeju afričke umetnosti

21. June 2019
Foto: mau.rs
Foto: mau.rs

  Dvadeset drugi AFRO FESTIVAL održaće se u petak, 28. juna, subotu, 29. i nedelju, 30. juna u Muzeju afričke umetnosti, a ulogu počasnog gosta Festivala preuzima Arapska Republika Egipat. 
 
Afro festival je jedna od najznačajnijih manifestacija Muzeja afričke umetnosti koja se organizuje od 1997. godine. Afro festival predstavlja jedinstven događaj u našoj zemlji i širem regionu, koji je s vremenom postao prepoznatljiv po atmosferi istinske kosmopolitske svečanosti. Tokom Festivala se organizuju izložbe i predavanja, koncerti, razgovori i putopisni programi, projekcije filmskog materijala o umetnostima i kulturama Afrike, muzičke i likovne radionice, kao i javna vođenja kroz muzejske postavke.
 
Početak ovogodišnjeg Afro festivala obeležiće svečano otvaranje izložbe „Pod lupom: Staroegipatske zbirke u muzejima u Srbiji“ – u petak, 28. juna u 19 časova. Na ovoj postavci, prvi put na jednom mestu, biće izloženi neki od najvrednijih i do sada retko ili nikada izlaganih predmeta iz staroegipatskih zbirki muzeja Srbije – Gradskog muzeja Vršac, Gradskog muzeja Sombor, Gradskog muzeja Subotica, Muzeja Srema, Narodnog muzeja Užice, Muzeja grada Beograda, Muzeja Jugoslavije, Jevrejskog istorijskog muzeja u Beogradu, Narodnog muzeja u Beogradu, Republičkog zavoda za zaštitu spomenika i Muzeja afričke umetnosti u Beogradu kao domaćina izložbe i nosioca projekta. Izložba je priređena je u znak obeležavanja 111 godina diplomatskih odnosa između Srbije i Egipta i otvoriće je Nj. E. Amr Alguvejli, ambasador Arapske Republike Egipat u Srbiji.
 
Durbar – dan prijateljstva, muzike i plesa, organizuje se poslednjeg dana festivala – u nedelju, 30. juna, kao vrhunac festivalske svečanosti. Tog dana Muzej afričke umetnosti okuplja sve predstavnike afričkih zemalja u Beogradu, širu internacionalnu i lokalnu zajednicu, kao i brojne ljubitelje afričke kulture i umetnosti. U bašti muzeja, kroz umetnost, zanate, suvenire, ali i kulinarske specijalitete, beogradskoj javnosti i turistima se predstavljaju ambasade Egipta, Konga, Gvineje, Libije, Maroka i Tunisa, kao i konzulati Namibije i Jamajke.
 
Ceremonija zvaničnog otvaranja Durbara održaće se u nedelju, 30. juna u 12 sati. Nakon obraćanja Nj.E. Amra Alguvejlija, ambasadora Arapske Republike Egipat, nastupiće egipatska plesna trupa Reda, koju je, daleke 1959. godine osnovao ugledni profesor i koreograf Mahmud Reda. Ova trupa, koja nastupa pod okriljem Ministarstva kulture Egipta, u svojim atraktivnim nastupima izvodi plesove karakteristične za različite egipatske regije – od obale Crvenog mora, preko Nubije i Gornjeg Egipta, do onih koji se mogu videti u nomadskim zajednicama i seoskim sredinama.

Kao i svake godine, veliko interesovanje javnosti privlači nezaobilazni Afrički bazar – prodajna izložba predmeta iz različitih krajeva Afrike: maske, skulpture u kamenu i drvetu, rukom pravljene i bojene tkanine, slike, batike, nakit, kao i dekorativne predmete za enterijer. Posebnost ovogodišnjeg bazara jeste i prvo učešće Nacionalne umetničke galerije Namibije. Uz podršku Konzulata Namibije u Srbiji, saradnja između ove vodeće nacionalne ustanove kulture Namibije i beogradskog Muzeja afričke umetnosti, predviđa razmenu gostujućih izložbi u toku naredne godine, povodom obeležavanja 30 godina nezavisnosti Namibije.
 
Pored ovih, vašoj pažnji preporučujemo i druge pažljivo osmišljene sadržaje poput dečjih radionica koje se održavaju se i u subotu i u nedelju, od 11 do 17 sati, radionica kapuere i afro-brazilskih perkusija, razgovore, javna vođenja itd.

Comments (0)

Connected news

Others
Veliki uskršnji karneval u Beogradu ove godine na čak četiri lokacije
24. April 2024
Predstojećeg vikenda u Tašmajdanskom parku, na Zemunskom keju, platou kod Kalenić...
Others
22. April 2024
Udruženje „Hrana sa naših polja” u subotu i nedelju 27. i 28. aprila u TC...
Others
Danas je svetski dan turske kafe
05. December 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Others
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. November 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...