Afrika viđena okom i kamerom Sonje Lapatanov: „U pesku vremena“

28. December 2020
Foto: Promo
Foto: Promo


U izdanju izdavačke kuće Dereta, nedavno je objavljena sedma knjiga putopisne proze Sonje Lapatanov, a druga o Africi, pod naslovom „U pesku vremena“.

U svom tekstu o ovoj knjizi, Zoran Bognar – pesnik, esejista, prozni pisac, književni kritičar i antologičar, kaže:

„Ljubav prema Africi i opčinjenost Saharom, inspirisali su Sonju Lapatanov, baletsku umetnicu, svetskog putnika i putopisca, da se posle knjige „Mama Afrika“, ponovo posveti Crnom kontinentu. Afrika je kontinent sa starom i raznolikom istorijom, stvaranom pod uticajem afričkih naroda, orijentalnih, mediteranskih i belačkih kultura. Ona je kotao koji ključa od večne vatre mnogih naroda i plemena, skup je prijateljskih, otvorenih ljudi, bogate kulturno-istorijske baštine i bujne prirode. Afrika je fascinantni kontinent, na kome se ukrštaju mnoge kulturne struje i kome se vredi vraćati.   

Jedan veliki američki pesnik je zapisao: ‘Samo oni koji će rizikovati da odu predaleko mogu da otkriju koliko daleko može da se ode.’ Knjiga Sonje Lapatanov govori o najuzvišenijim momentima putovanja: i na otkrivalačkom i na saznajnom polju priče koja se pred čitaocima otvara, baš kao i naslov knjige – U pesku vremena. Bogati detalji jednog putnika i vešto obraćanje jednog pisca garantuju uzbudljivo čitanje Afrike, nestvarno zavodljivog Crnog kontinenta, i upoznavanje stranog sveta: od srca saharske pustinje u Libiji, Aleje ajkula Južne Afrike, ponosnog crvenog naroda Namibije, padajuće vodene zavese Zimbabvea, kamene bajke Alžira, sve do divljeg juga Etiopije i neobičnih hramova Sudana. Reč je o susretu dva senzibiliteta koji se neprestano dopunjuju i bogate – piščevog sveta i sveta koji upoznaje. Zato je posebnost ove knjige u ispovednim minijaturama koje autor uvek uobličava jednom lirskom notom s velikom pažnjom i upornošću da svemu što vidi dâ jedan lični trag – kao stope u pesku.

https://dereta.rs/p/9950/U-pesku-vremena-Afrika-magicni-kontinent-tajni-raznolikosti-i-predrasuda

 

Comments (0)

Connected news

Others
Veliki uskršnji karneval u Beogradu ove godine na čak četiri lokacije
24. April 2024
Predstojećeg vikenda u Tašmajdanskom parku, na Zemunskom keju, platou kod Kalenić...
Others
22. April 2024
Udruženje „Hrana sa naših polja” u subotu i nedelju 27. i 28. aprila u TC...
Others
Danas je svetski dan turske kafe
05. December 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Others
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. November 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...