"Nebesko trčanje" od 10. do 12. juna na Staroj planini

11. May 2022
Photo by Venti Views on Unsplash
Photo by Venti Views on Unsplash

Najveća skyrunning i trail trka na ovim prostorima održava se od 10. do 12. juna na Staroj Planini, a prijave su otvorene do 16.maja. I ove godine Park prirode Stara planina domaćin je najveće međunarodne planinske trke u Srbiji - Ultra trail Stara planina.

Ultra Kleka, kako su takmičari nazvali ovu trku, održava se po deveti put na ovoj veličanstvenoj planini koja svake godine svojim prirodnim i kulturnim bogatstvima osvaja takmičare iz celog sveta. Na prošlogodišnjem takmičenju učestvovalo je skoro četiri stotine trkača iz čak dvadeset zemalja, što je još jednom potvrdilo značaj ovog događaja za aktivan turizam Srbije.

Prijavljivanje je otvoreno do 16. maja putem sajta trka.rs. Takmičari imaju mogućnost da izaberu jednu od tri staze koje su dužine od 34, 64 i 100km, a svaka od njih otkriće najlepše vrhove i predele ove planine. "SkyRace Dupljak" je najteža trka (34km, 2.300D+) koju odlikuje ozbiljan teren, tehničke deonice i dugi usponi, a takmičari imaju samo 8 sati vremena da stignu do cilja. "Ultra trail Midžor" (64km, 2.650 D+) je omiljena staza nebeskih trkača, važi za duplo lakšu od skajrejsa, ali svakako nije za potcenjivanje - vremenski rok za takmičare da stignu do cilja iznosi 15 sati. Ozbiljan izazov i predivni predeli čekaju i takmičare koji se prijave na "Ultra trail Kopren" (100km, 4.900D+), trku koja će trajati 23 sata i koja predstavlja svojevrstan poduhvat za ljubitelje ovog sporta.

Do sada je prijavljeno već 350 takmičara iz 25 zemalja, a očekuje se da će ih biti više od pet stotina. Najbrži takmičari osvojiće vredne nagrade i tom segmentu organizatori spremaju posebna iznenađenja.

Skajraning takmičenje na Staroj planini nezaobilazan je događaj u svetu planinskog trčanja koji svake godine privlači sve veći broj učesnika iz svih delova sveta, a istovremeno promoviše potencijale ove netaknute planine u oblasti avanturizma i aktivnog odmora.

Ovo je treća trka od sedam planiranih u ovoj sezoni u organizaciji Skajraning Asocijacije Srbije i Crne Gore. Skajraning podrazumeva trčanje na planinske vrhove i neuređene terene, tehničke deonice i vertikale. Na našim prostorima ova asocijacija organizuje takmičenja od 2014. godine, a prošle godine Skajraning reprezentacija Srbije i Crne Gore prvi put je učestvovala na Evropskom prvenstvu u ovoj disciplini.

Comments (0)

Connected news

Others
Danas je svetski dan turske kafe
05. December 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Others
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. November 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Others
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. August 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Others
16. August 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....