Hotelsko domaćinstvo: Šta posle pandemije?

24. July 2020
Izvor: Pixabay
Izvor: Pixabay
Iako često nije u fokusu vlasnika hotela ili menadžera, domaćinstvo je sigurno jedno od najvažnijih odeljenja. U ovom odeljenju timski se brine o „kući“ u koju su pozvani „gosti“ i fokusira se na glavni proizvod u hotelu - sobe. Uz COVID-19, domaćinstvo je postalo kritičnije nego ikad, jer ti timovi dovode svoje zdravlje u opasnost dok se brinu o drugom osoblju i gostima.
Čak i kada se jednom završi pandemija, pretnja od moguće zaraze verovatno neće nestati preko noći. Stoga, i onda kada bude moguće da se hoteli otvore bez strepnje, stavovi gostiju će još dugo imati uticaja na  vaše poslovanje. Čak i pre virusa, 78% gostiju hotela smatralo je da je higijena najvažniji faktor koji utiče na njihov izbor smeštaja. Očekuje se da će se taj procenat povećati, jer će gosti očekivati najviše sanitarne standarde da bi se u hotelu osećali prijatno. Zbog toga hoteli širom sveta i njihovi menadžeri moraju tesno da sarađuju sa svojim timovima zaduženim za domaćinstvo da bi se što bolje pripremili za ono što ih čeka nakon ponovnog otvaranja hotela.
 
1. Finansijska analiza i analiza podataka
Očekuje se da će visoki troškovi, svojstveni celom odeljenju, kao što je održavanje – biti povećani uvođenjem dodatnih mera opreza za bezbednost osoblja i gostiju. Sada je vreme da se u svakom hotelu sagleda kakva je trenutna praksa u domaćinstvu i da se, uz pomoć analitike vezane za domaćinstvo, iskoriste tehnologije koje su već postale važan deo upravljanja u ugostiteljstvu. One omogućavaju da se pronađu mogućnosti za povećanje donje granice, eliminisanjem izgubljenih resursa i prevazilaženjem vremena čišćenja prostora u rekordnom roku. Online ček liste, dodeljivanje soba za čišćenje na osnovu lokacije, tačno predviđeno vreme čišćenja sobe i automatizovano izveštavanje, primeri su tehnologija koje će se ubuduće pokazati izuzetno korisne. Biće svakako neophodno planirati produženo vremena čišćenja soba zbog uvođenja dodatnih sanitarnih mera.

2. Restrukturiranje i obuka
Nakon što se izvrši analiza svih podataka koji su bitni za ažuriranje procesa vođenja domaćinstva, od vitalnog je značaja da se pozabavi novim mogućnostima tako što će se započeti sa restrukturiranjem odeljenja u pripremi za novu normalu. 
Tokom zatvaranja treba osigurati da se hotel čisti najmanje jednom nedeljno, a najbolje se pokazala praksa da na svakom spratu bude raspoređen po jedan radnik domaćinstva, kako bi se smanjila unakrsna kontaminacija. Takođe, menadžeri domaćinstva treba da ostanu u kontaktu sa sobnom poslugom i koristite online platformu za početak prekvalifikacije. Ovo će omogućiti timu da izađe iz krize i bude spreman za sledeći korak. Nakon ponovnog otvaranja, gosti će sigurno pažljivije pratiti rad osoblja domaćinstva, pa se svi moraju dobro pripremiti.

3. Implementacija plana ponovnog otvaranja
Završna faza implementacije novog plana uslediće nakon ponovnog otvaranja. Sophie Huertas, savetnica za domaćinstvo, preporučuje uključivanje pisanog brošure u sve prostore, zajedno sa marketinškim materijalom iz drugih odeljenja (npr. room service menijem). Ova brošura trebalo bi da bude potpisana od strane tima domaćinstva i treba da sadrži detalje o koracima koji su preduzeti za održavanje higijene u sobi, kao i za očuvanje zdravlja gostiju. Moglo bi, takođe, biti od koristi da se po završetku čišćenja sobe posle gostiju, što više predmeta umota u plastiku ili papir, kako bi se signaliziralo opreznim gostima da su preduzete sanitarne mere. Štaviše, mnogi standardi koji su morali biti uspostavljeni tokom pandemije, poput postavljanja automatskih dozatora za dezinfekciju ruku na javnim mestima, trebalo bi da budu zadržani dugo nakon prolaska krize.
Na kraju dana, planovi koje menadžment kreira i implementira trebalo bi da doprinesu da tim hotelskog domaćinstva bude efikasniji u sprovođenju dodatnih higijenskih mera, neophodnih nakon pandemije virusa COVID-19. To, takođe, govori o brizi menadžmenta i svih zaposlenih za zdravlje gostiju i šalje im važnu poruku: da mogu da budu uvereni da će biti bezbedni i da hotelu i njegovom osoblju mogu uvek da poklone svoje poverenje.  
Global Asset Solutions
Izvor: eHotelier
 
 
Comments (0)

Connected news

Hospitality
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. March 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...
Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Fairs
Sajam knjiga u Novom Sadu: Besplatan ulaz i popusti do 70 odsto
14. March 2024
Premijerna izdanja, atraktivne programe i brojne promocije priprema oko 60 izlagača koji će od...