Zgrada "Putnika" u centru Beograda postaje hotel

22. July 2019
Zgrada 'Putnika' u centru Beograda postaje hotel

Pažnju prolaznika na Terazijama poslednjih dana privlače dekorativna fasadna platna na zgradi na uglu sa Ulicom Dragoslava Jovanovića, koja je decenijama pripadala turističkom preduzeću „Putnik”. Na platnima su prikazani raskošni balkoni i ukrasi na fasadi koje ovo zdanje nema. To nije slučajno jer, kako saznaje „Politika”, ovoj višespratnici dobrim delom biće vraćena fasada u stilu secesije, koja ju je krasila do prve polovine tridesetih godina. Posle detaljne rekonstrukcije objekat, koji uživa zaštitu u okviru celine „Terazije”, biće pretvoren u hotel.

Investitor, kako stoji na gradilišnoj tabli, jeste preduzeće „Dual DJ 1 doo”, a obnova zgrade je, prema istom izvoru, oročena na dve godine, odnosno do marta 2021.

Ovo preduzeće, prema podacima Agencije za privredne registre, osnovano je u novembru 2015, pretežna delatnost mu je hotelska, a njegov vlasnik je kompanija sa Kipra „Enim Options Ltd”.

Kako navode u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada, ova institucija je u postupku izdavanja lokacijskih uslova, aprila ove godine, utvrdila uslove za adaptaciju, rekonstrukciju, sanaciju i promenu namene postojećeg poslovnog objekta u hotel.

– Ovim uslovima dozvoljeni su radovi koji ne menjaju volumen i gabarit objekta. Celina „Terazije” dokument je razvoja modernog Beograda i prostor značajnih društvenih, kulturno-istorijskih i arhitektonsko-urbanističkih vrednosti i kao takva uživa status dobra pod prethodnom zaštitom – preciziraju u Zavodu.

Sama zgrada na uglu Terazija i Dragoslava Jovanovića, kako dodaju, podignuta je 1914. za potrebe banke Nikole Boškovića, u neposrednom okruženju najznačajnijih i najreprezentativnijih državnih zdanja – dvorskog kompleksa, budućeg doma Narodne skupštine, kao i ministarstava prosvete i pravde.

Izvor: Politika

Comments (0)

Connected news

Hospitality
Svetski poznata hotelska grupacija koja uspešno posluje i u Srbiji ulazi na zahtevno tržište Saudijske Arabije
18. April 2024
Jedna od vodećih svetskih hotelskih grupacija, Karisma Hotels & Resorts, koja je nedavno...
Hospitality
Izabran novi Upravni odbor HORES-a
05. April 2024
U hotelu „Hyatt Regency Belgrade“, u četvrtak, 4. aprila 2024. godine, održana je...
Hospitality
53. Skupština HORES-a zakazana za 4. april u hotelu Hyatt
03. April 2024
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES održaće 53. Skupštinu 4....
Hospitality
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. March 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...