Vodeći trendovi u ugostiteljskoj industriji za 2021. godinu

19. January 2021
Izvor: Pixabay
Izvor: Pixabay
Pandemija koronavirusa, odnosno uvođenje novih mera bezbednosti imalo je značajan uticaj na ugostiteljsku industriju tokom prethodne godine, a nema sumnje da će se taj trend nastaviti i u 2021. Ugostitelji su morali da pronalaze različite načine da privuku goste u svoje F&B objekte, ali i da ubeđuju turiste da je odsedanje u hotelima bezbedno, što je dovelo do ubrzavanja postojećih trendova i pokretanja trajnih promena. Promene u ponašanju potrošača i njihova sve veća težnja ka održivijim i svrsishodnijim rešenjima uslovile su pojavu novih trendova u ugostiteljskoj industriji. Evo nekih od njih.
 
1. Beskontaktna usluga
Digitalizacija iskustva gostiju je trend koji se već našao na prošlogodišnjoj trending listi, ali je trend ka digitalnim i beskontaktnim uslugama u 2020. dobio novi momenat. Tradicionalno pružanje usluge dobilo je nove oblike, zahvaljujući tehnološkim rešenjima kao što su check-in uz pomoć mobilnog telefona, beskontaktno plaćanje, glasovne komande i biometrija.
Korisnici koji su navikli da otključavaju svoje telefone i laptopove uz pomoć opcije prepoznavanja lica ili otisaka prstiju, uskoro će očekivati istu olakšicu i prilikom, recimo, otvaranja hotelskih soba. Nažalost, instaliranje opreme koja bi to omogućila može za ugostitelje da predstavlja preveliki trošak.
 
2. Staycation
Kao veliki kontrast trendu “globalni procvat turizma”, putne restrikcije tokom prošle godine uslovile su pojavu i rast staycation pokreta. Osim toga, mnogi turisti odlučivali su se za bliže destinacije iz ekoloških i finansijskih razloga. Sve je više i saveta na internetu kako „od terase napraviti mali raj“ ili „oazu u svojoj bašti“ na koju ćete biti ponosni.
 
3. Dostava hrane
Zabrane i ograničenja kretanja bacile su novo svetlo na uslugu dostave hrane. Osim klasičnih porudžbina za dostavu koje uključuju pice i kinesku hranu, potrošači koji ne žele da se odreknu fine dining iskustva, traže nove načine da to iskuse i u svom domu. F&B objekti su se dosetili da u paket ekskluzivnih jela i specijaliteta uključe i dostavu finih pića, mirisnih sveća, QR kod sa playlist-om i neočekivane besplatne sitnice.
 
4. Automatizacija i tehnologija
Ova široka kategorija odnosi se na tehnološka rešenja koja su imala zadatak da smanje liste čekanja, optimizuju razne procese i “outsource-uju” teži fizički rad upotrebom robota. Chatbot-ovi su se dokazali kao korisni tokom procesa rezervacije usluga i prilikom odgovaranja na češće postavljana pitanja o bezbednosnim merama za suzbijanje širenja virusa COVID-19.
Hotelski operateri sve češće koriste savremene menadžment sisteme za nadgledanje i optimizaciju prihoda, odnosa sa potrošačima, objekata, kanala i reputacije. Da ne spominjemo sve veću važnost integrisanih poruka, prediktivnih analiza, profilisanje potrošača i middleware softvera.
 
5. Personalizacija
Današnji hotelski gosti očekuju da budu prepoznati kao individue, te očekuju i takvu uslugu. Hoteli se sve više trude da svakom gostu pruže ličnu dobrodošlicu, dok su alatke poput Mailchimp-a i Zoho-a učinile personalizovani e-mail marketing dostupan svakome, obezbeđujući visoko targetiranu komunikaciju sa potrošačima. To se ne odnosi samo na dodavanje ličnog imena na početak meila, već pruža i uvide u kupovne navike potrošača, što omogućava hotelima da kreiraju uslugu i promociju prilagođenu određenom gostu.

6. Dizajn dostojan Instagrama
Već je dobro poznat afinitet gostiju ka fotografisanju enterijera i eksterijera radi objavljivanja na društvenim mrežama. Ugostitelji u želji da iskoriste ovaj vid besplatne promocije obraćaju posebnu pažnju na dekorisanje restoranskih stolova, soba i ostalih prostorija kako bi njihovi objekti bili što fotogeničniji i privlačniji za što veći broj lajkova i podela.
 
7. Virtuelna i izmenjena realnost
Korak dalje od orijentacije ka vizualno privlačnom sadržaju, logično sledi težnja hotelijera ka zaradi upotrebom virtuelnih tura uz pomoć kojih potencijalni gosti mogu da steknu utisak kako je to boraviti na određenom mestu. Video sadržaj koji omogućava pogled na ambijent restorana od 360 stepeni, male slatke terase kafea uokvirene zelenilom ili hotel na obali mora, na primer, su neki od načina da se određeni objekti istaknu. 
Izmenjena realnost se najčešće koristi kada gosti dođu u hotel ili restoran. Jednostavnim postavljanjem telefona ispred određenih predmeta ili slika, na ekranu se pojavljuju dodatne informacije. Kada jednom „skinu“ potrebnu aplikaciju na svoj telefon, gosti mogu da je koriste za dobijanje informacija o radnom vremenu restorana, pogledaju interaktivnu turističku mapu i još mnogo toga. 

8. Vredna iskustva i esencijalizam
Putnici u sve manjem broju teže ka posetama luksuznim i raskošnim lokacijama, radije birajući da potroše manje novca, steknu vredna iskustva i ostave pozitivan uticaj na svet. Jedinstvena iskustva koja imaju značajan pozitivan efekat na lokalne zajednice su sve traženija, kao i alternativni smeštajni objekti, avanturistički odmori i wellness rizorti.
 
9. Solo putnici
Kod mnogih putnika javlja se svest o meditativnim vrednostima koje donosi provođenje vremena sa samim sobom, putujući „inkognito“, slobodno i usput sticati nova poznanstva i prijateljstva. Sa željom da učine da se solo putnici osete što prijatnije, spuštaju se barijere između hotelskog osoblja i gostiju, bira se enterijer koji evocira osećaj kao kod kuće i neguje se neformalna atmosfera. 

10. Održivost
Poslednji, ali ne i manje važan trend, prisutan već nekoliko godina i aktuelniji je nego ikad, je održivost. Kao prirodan nastavak težnji ka izbegavanju upotrebe plastike, nepotrebne potrošnje papira i smanjenja otpada hrane, javljaju se dalekosežniji etički i ekološki izbori na nivou hotelskog menadžmenta: jednostavne ekološke promene u vidu zamene malih pakovanja hotelske kozmetike sa većim pakovanjima za višekratnu upotrebu, izbor posteljine od organskih materijala nabavljenih od proizvođača sa visokim etičkim principima u poslovanju, smanjenje potrošnje energije korišćenjem pametnih sijalica itd.
 
EHL Insights
 
 

  

Comments (0)

Connected news

Hospitality
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. March 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...
Hospitality
Objavljen poziv za nominacije za priznanje “Ambasadori dobre usluge”
22. February 2024
Asocijacija “Ambasadori dobre usluge” poziva sve hotelijere iz Srbije - učesnike 2....
Hospitality
Ponuđen na prodaju hotel Jugoslavija
21. February 2024
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju kompanije Danube Riverside kao...
Hospitality
Otvoren Radisson RED Hotel u Beogradu
19. February 2024
U sredu, 14. februara u srcu Beograda otvoren je novi premum,  lifestyle  hotel,...