Veštačka inteligencija redefiniše ugostiteljsku industriju

31. August 2021
Izvor: Pixabay
Izvor: Pixabay
Veštačka inteligencija (VI) je danas neka vrsta trenda, možda najviše zbog široko rasprostranjenih nagađanja da će roboti na kraju zameniti ljude u ne tako dalekoj budućnosti. U ovom članku ćemo razmotriti  kako veštačka inteligencija redefiniše ugostiteljsku industriju.
 
Iako se čini da je termin VI sada sjajan i novi, koncept veštačke inteligencije uopšte nije nov. U stvari, postojao je još 1950–ih godina.
 
Još tada su hoteli širom sveta shvatili važnost uključivanja savremene digitalne tehnologije kao sredstva za podsticanje stalnog rasta i prihoda.
 
Početkom 2014. start up Savioke kreirao je robota batlera za ugostiteljsku industriju, a Residence Inn Lax sa sedištem u Kaliforniji, predstavilo je niz robota prilagođenih hotelskoj industriji. Nekoliko drugih kompanija sledilo je taj trend, ali će se tek 2022. videti veće učešće ovih robota u industriji.
 
1. Chatboti - lična korisnička služba za ugostiteljsku industriju koja koristi VI
Korišćenje chatbot-a već je rasprostranjeno u hotelima i to će postati uticajan trend u hotelijerskoj tehnologiji 2021. i kasnije. 
 
Poznat je primer robota veštačke inteligencije koji je usvojio Hilton, poznatog kao Connie, koji gostima može da pruži sve potrebne informacije. Connie je dizajnirana za učenje i prilagođavanje ljudskim bićima, pa što više komunicira s ljudima, biće efikasnija u budućnosti.
 
Chatbot-ovi su, pokazalo se, izuzetno korisni kada je u pitanju odgovaranje na pritužbe korisnika na mreži, kao i usluge chat-a koje se bave jednostavnim zahtevima kupaca.
 
Chatbot-ovi su dostupni klijentima u bilo koje doba dana, a to je korisnicima neprocenjivo. Njihovo veće uključivanje u hotelski sistem informisanja dodalo bi ogromnu vrednost korisničkoj podršci u hotelima koja ima popriličan broj rutinskih upita.
 
Moramo imati na umu da se veštačka inteligencija razlikuje od mašinskog učenja. Ti kodovi mogu sami da uče, da se prilagođavaju i nadograđuju. Uistinu, veštačka inteligencija ima potencijal da redefiniše hotelsku industriju.
 
2. Upravljanje robnom markom pomoću veštačke inteligencije
Veštačka inteligencija je tako postavljena da igra veliku ulogu u upravljanju robnom markom ili upravljanju ugledom ugostiteljskih organizacija.
 
Uticaj veštačke inteligencije na upravljanje markama različitih hotelskih lanaca već je vidljiv.
 
Nekoliko je primera recenzija koje koriste povratne informacije kupaca za merenje performansi, upravljanje društvenim kanalima i reagovanje na njih u stvarnom vremenu, proveru negativnih recenzija kako bi se olakšala korisnička usluga i drugo.
 
I ovo je samo vrh ledenog brega. Veštačka inteligencija može da učini niz drugih stvari kako bi se poboljšala vidljivost i upravljalo brendom ugostiteljske organizacije.
 
3. Unapređenje personalizovanih usluga gostima
Veštačka inteligencija može da pomogne u boljem razumevanju korisnika. Takođe, može da smanji greške povezane s ljudima.
 
Ne samo da se mogu setiti izbora i prioriteta kupaca, već se upotrebom veštačke inteligencije mogu predvideti novi izbori koji će izazvati  zadovoljstvo gosta.
 
Nemojte se iznenaditi kad svoj jastuk od perja dobijete u hotelu istog lanca udaljenom hiljadu kilometara. A ako uz njega dobijete jastuk za podršku vratu i svoje omiljeno pakovanje biljnog čaja - to je veštačka inteligencija na delu.
Od izbora hrane i pića do platna; od omiljenih pića do omiljenog časopisa; potrebno je prikupiti mnogo podataka za oduševljenje kupaca. 
 
Veštačka inteligencija ne samo da može da pomogne hotelima da prikupe sve te podatke, već može da pomogne i u improvizaciji usluga kako bi se povećala lojalnost  gostiju. To je moć veštačke inteligencije u smislu revolucionalizacije ugostiteljske industrije.

4. Upravljanje pozadinskim operacijama uz pomoć veštačke inteligencije
Ugostiteljska industrija se susreće s klijentima kroz različite dodirne tačke. Veštačka inteligencija redefiniše ugostiteljsku industriju automatizacijom mnogih od ovih operacija.
Na primer, dodirne tačke za gosta hotelske industrije bile bi nešto poput niže navedenih.
• Iskustvo web stranice/web stranica turističke agencije
• Podrška za chat pre prodaje
• e -pošta za rezervaciju/ e -pošta s podsetnikom
• Podsetnik na usluge s dodatom vrednošću
• Prijava
• Usluge u objektu
• Odjava
• Povratne informacije
• Postprodajna podrška
• Programi lojalnosti i promocija.
 
Veštačka inteligencija i mašinsko učenje mogu da pomognu u automatizaciji mnogih od ovih zadataka, naročito onih koji nisu usmereni na goste.
 
Veštačka inteligencija je korak napred od mašinskog učenja u smislu korisničke podrške putem chatbot-ova, jer koristi prikupljene informacije od korisnika kako bi vremenom poboljšala svoje odgovore.
 
Čak su se i prijave i odjave automatizovale  pomoću robota, a to bi bilo nemoguće bez podrške veštačke inteligencije.
 
Veštačka inteligencija podržava mnoge ugostiteljske inovacije, pa stoga igra ključnu ulogu u poboljšanju i redefinisanju ugostiteljske industrije.
 
5. Povećana uloga mašinskog učenja
Mašinsko učenje je jednostavno niža verzija veštačke inteligencije. Barem laičkim jezikom.
 
Što se tiče ugostiteljske tehnologije za restorane, strojno učenje i Big Data (tehnologija koja služi za prikupljanje, obradu i analizu velike količine podataka, od tuda i ime), pomoći će menadžerima da obuzdaju sve veće operativne troškove, ponuditi bolju uslugu korisnicima i ostati na vrhu efikasnosti.
 
Prema jednom istraživanju, većina industrija bi sve više koristila veštačke inteligencije i mašinsko učenje. Dok zdravstvo i društvene nauke prednjače, turizam i ugostiteljstvo ne zaostaju mnogo.
 
Za očekivati je da će mašinsko učenje u budućnosti igrati veliku ulogu u ugostiteljskom sektoru.
 
ZAKLJUČAK
Veštačka inteligencija redefiniše ugostiteljsku industriju na više načina. Spomenuli smo nekoliko revolucionarnih promena koje su mašinsko učenje i veštačka inteligencija uveli u ugostiteljsku industriju.
 
Uz računarstvo u oblaku, analitiku podataka i blokčejn, veštačka inteligencija će osigurati da korisnici budu najveći dobitnici zbog napretka tehnologije.
 
U godinama koje dolaze, tehnološka revolucija će i ugostiteljskoj industriji biti predvođena veštačkom inteligencijom. 
 
www.soegjobs.com

PrevodLjiljana Rebronja  

Comments (0)

Connected news

Hospitality
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. March 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...
Hospitality
Objavljen poziv za nominacije za priznanje “Ambasadori dobre usluge”
22. February 2024
Asocijacija “Ambasadori dobre usluge” poziva sve hotelijere iz Srbije - učesnike 2....
Hospitality
Ponuđen na prodaju hotel Jugoslavija
21. February 2024
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju kompanije Danube Riverside kao...
Hospitality
Otvoren Radisson RED Hotel u Beogradu
19. February 2024
U sredu, 14. februara u srcu Beograda otvoren je novi premum,  lifestyle  hotel,...