Uz novu tehnologiju hotelske sobe sve digitalnije

29. October 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay



Istina koju moramo da prihvatimo jeste da se grana hotelijerstva menja brže nego ikad ranije i gotovo je nemoguće pratiti sve trendove koji oblikuju pružanje usluga u hotelima, način putovanja i funkcionisanje samog hotelskog menadžmenta.

Ne možemo predvideti šta će se dogoditi u budućnosti, ali možemo gledati trendove u različitim segmentima hotelske industrije kao vodeće pokazatelje.

Korišćenje tehnologije u hotelijerstvu je zvanično uzelo maha ove godine i sve više se pojavljuju nove startup kompanije i inovativna rešenja usled novonastale situacije i preduzetih mera.

Sve više ljudi koristi pametne telefone za sve aktivnosti, od kupovine do bankarstva. Čak i dok putujete, pametni telefon je uređaj koji ne ide samo za fotografisanje i društvene medije, već i za ulazak u avion, a sve više i za ulazak i boravak u hotelu. Gosti već imaju svoje telefone u rukama kad stignu u hotel, tako da hoteli mogu lako učiniti svoju uslugu prilagodljivijom mobilnim uređajima sa inicijativama poput mobilnog plaćanja i ulaska bez ključa.

Tehnologija i inovacije donose nove izazovne ali i uzbudljive promene za hotelijere i goste. Osnovne hotelske pogodnosti u sobi za goste postaju sve digitalnije, iako ovi trendovi sada mogu zvučati futuristički, uskoro će se podrazumevati. Mnoge od ovih inovacija zahtevaju samo minimalne promene moderne sobe, tako da ih hotelijer koji razmišlja unapred može primeniti brzo i efikasno.


Koji su najnoviji inovativni trendovi u hotelskoj sobi?



1. Prenosni uređaji za povezivanje omogućavaju gostima da spakuju sopstvene filmove ili emisije u kofere, ali mogu ih gledati samo ako TV u hotelskoj sobi ima USB port. Hoteli takođe mogu da iskoriste platformu poput Enseo koja omogućava gostima da se prijave na svoje omiljene kanale, a zatim automatski odjave prilikom odjave.

2. Punjenje sa bežičnog uređaja: Bežično punjenje prenosi snagu sa „osnove“ za punjenje na uređaj poput pametnog telefona ili slušalica kada se uređaj postavi na podlogu. Hoteli mogu da iskoriste platformu poput Chargifi za bežično punjenje u sobama.

3. Pametne kontrole: Digitalne kontrole temperature, svetlosti i snage, kao što je Nest, koje se mogu podesiti i programirati tapkanjem prsta sa pametnog telefona ili drugog uređaja.

4. Kontrola zasnovana na sobnom tabletu: Zaboravite tradicionalan način dostavljanja informacija o hotelskim uslugama; gosti žele da vide radno vreme restorana, menije sobne usluge, spa usluge i preporuke područja na tabletu u sobi, koji takođe može da pušta muziku, kontroliše osvetljenje i temperaturu u sobi i upućuje posebne zahteve. Neki popularni brendovi uključuju Crestron, INTELITI, SuitePad i Crave.

5.Davanje kontrola glasom: Nadogradite pametni zvučnik, poput Amazon Aleka, da biste obrađivali zahteve specifične za hotel kao što je Volara. Ovi sistemi omogućavaju gostima da koriste glasovne komande kako bi zatražili usluge kao što su domaćinstvo ili služba za poslugu.

6. Pametna ogledala: Ova visokotehnološka oprema kombinuje TV ekran i ogledalo u sobi za goste. Dok se briju ili peru zube, gosti mogu gledati vesti, proveriti vreme ili zatražiti hotelske usluge putem usluge recepcionara. Pogledajte sve sjajne funkcionalnosti koje Savvi Electric Mirror nudi.

7. Ulaz bez ključa: kod tastature, digitalna verzija kartice sobe ili aplikacija na pametnom telefonu eliminiše potrebu za fizičkim ključevima sobe i pojednostavljuje postupak prijave. Možete pročitati više o tome na ASSA ABLOI Global Solutions. Sistemi za ulazak bez ključa biće u potpunosti integrisani sa najboljim hotelskim softverskim sistemima tako da gosti mogu da imaju sve na dlanu. Mews Sistems razvio je zaista sjajnu tehnologiju koja omogućava gostima da se prijave preko Apple Wallet aplikacije.

8.Konsierž video ćaskanje: Brzim skeniranjem QR koda, komunikacioni sistemi poput Crave omogućavaju gostima da razgovaraju, šalju SMS-ove ili putem videa ćaskaju sa osobljem hotela u stvarnom vremenu. Gosti mogu preskočiti šetnju do recepcije, a osoblje može brzo i efikasno odgovoriti na pitanja ili odgovoriti na zahteve.

9. Smart TV: Mnogi gosti žele da gledaju svoju omiljenu emisiju Netflix umesto kablavske ponude. Hilton lanac je čak otišao korak dalje udružujući se sa Netflix-om kako bi omogućio gostima da biraju sadržaj direktno iz mobilne aplikacije Hilton Honors. Samsung i LG nisu iznenađujuće vodeći u paketu kada je reč o pametnim televizorima za gostoprimstvo.

10. Eko sistemi u pametnim sobama:Svaki napor da se upotreba vode svede na minimum može pomoći hotelu da postane zeleniji, od ugradnje tuševa sa sporijim protokom do upotrebe efikasnijih mašina za veš. IoT za pružaoce usluga INTEREL radi na inovativnim rešenjima za očuvanje vode.


Kako popularnost ulaza u sobu bez ključa raste, putnici posebno traže hotele koji nude ovu funkciju. Čini se da kada putnik jednom pokuša da uđe bez ključa, ne želi da se vrati u stara vremena čekanja u redu da bi dobio karticu sa ključem. Većina putnika kaže da „na njihov izbor hotela utiču visokotehnološke karakteristike u hotelskoj sobi, odnosno mobilni ključ“, što pokazuje da ulazak bez ključa nije samo trend.

Izvor: Hotel manager

Comments (0)

Connected news

Hospitality
Objavljen poziv za nominacije za priznanje “Ambasadori dobre usluge”
22. February 2024
Asocijacija “Ambasadori dobre usluge” poziva sve hotelijere iz Srbije - učesnike 2....
Hospitality
Ponuđen na prodaju hotel Jugoslavija
21. February 2024
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju kompanije Danube Riverside kao...
Hospitality
Otvoren Radisson RED Hotel u Beogradu
19. February 2024
U sredu, 14. februara u srcu Beograda otvoren je novi premum,  lifestyle  hotel,...
Hospitality
Hotelijeri zainteresovani za dualno obrazovanje
24. January 2024
Na Zlatiboru je održan radni sastanak u okviru projekta „Razvoj dualnog stručnog...