Umetnost kao inspiracija hotelskih poslastičara: U Rosewood-u ekskluzivno - Pikaso uz popodnevni čaj

11. February 2021
Izvor: Rosewood hotel
Izvor: Rosewood hotel
Kolači Endija Vorhola u stilu Pop Arta
Kolači Endija Vorhola u stilu Pop Arta
Kolač Glava žene
Kolač Glava žene
Kolač inspirisan Pikasovim delom
Kolač inspirisan Pikasovim delom
Kolač inspirisan Rodenovim Misliocem
Kolač inspirisan Rodenovim Misliocem
Kolač Oh te gitare
Kolač Oh te gitare
Kolač San
Kolač San
Kolač inspirisan delima Kandinskog, Poloka, la Gala, Kunsa i Benksa
Kolač inspirisan delima Kandinskog, Poloka, la Gala, Kunsa i Benksa
Kolač inspirisan delima Fride Kalo
Kolač inspirisan delima Fride Kalo
Hotel Rosewood, ulaz
Hotel Rosewood, ulaz
Hotel Rosewood - Soba ogledala
Hotel Rosewood - Soba ogledala
Hotel Rosewood je hotel s 5 zvezdica, smešten u užurbanom delu Londona, senovitom Gornjem Holbornu. Na ulazu zebrasti mermer na podu, udobne „gnjecave“ sofe, visoke tavanice... Iako ima čak 262 prostrane sobe i 44 apartmana, atmosfera u Rosewood-u deluje opušteno. I pored ekstravagantnog ukrašavanja, zahvaljujući mnoštvu knjiga, fotografija i umetničkih dela, hotel liči na „dom daleko od doma“.
 
Ono što ga čini posebnim je njihova glad za umetnošću. Elegantna „Soba ogledala“ bila je domaćin popodnevnog ispijanja čaja koji je bio inspiracija za slavnu Japanku Jajoji Kusama: uz čaj se dobija čokoladna skulptura Rodenovog „Mislioca“. Takođe, Kempbelove supe oživele su u kolačima „Švarcvald“, ukrašene crvenom i belom etiketom koju je osmislio slavni Andi Vorhol.
 
Zajedno s Kraljevskom akademijom umetnosti i glavni kuvar hotela Rosewood Mark Perkins organizovao je popodnevno ispijanje čaja inspirisano delima slikara Pikasa. Perkins je iskoristio neka od njegovih najzanimljivijih dela da napravi kolače u stilu kubizma i nadrealizma.
 
Kolač „Oh te gitare“ napravljen je od lako mućenog belanceta natopljenog šarenim cvetovima narandže i krema ganeš od bele čokolade sa ukusom turona. Dizajn upućuje na poznati motiv sa Pikasove slike s gitarom.
Pikasova istorijska slika „San“ iz 1932.godine, poklon za njegovu 22 godine mlađu ljubavnicu, bila je inspiracija za kolač „San“. Kolač je napravljen od musa mlečne čokolade Valhrona Jivara s đenovskim testom(gotova smeša za patišpanj) i želeom od marakuje (voće iz Južne Amerike).
 
Jedno od osnovnih dela Pikasa - „Glava žene“, inspirisana je Pikasovim letovanjem u španskim planinama. Trodimenzionalnu prirodu skulpture Perkins je oživeo u kulinarskom obliku. Kombinujući mrvicu pistaća sa sirom pomešanim sa limunom i vanilom, divlje jagode, teksturnim slojevima i slatkim ukusom stvorena je poslastica za svako nepce. 
 
- Za naše popodnevno ispijanje čaja inspiraciju dobijam iz mog okruženja i umetnosti, „objašnjava Mark Perkins. „Moj tim i ja smo se susreli s Pikasovima delima i oduševljeni smo što smo imali priliku da njegova poznata umetnička dela ponovo stvorimo kao kolače jestive strukture koji se mogu ceniti i u kulinarskom i u umetničkom svetu!
 
Londonski hotel Lanesborough, koji se nalazi u blizini Muzeja Viktorije i Alberta, takođe je na svoj način osmislio popodnevno ispijanje čaja. Njihovi kolači su inspirisani bojom, oblikom i teksturom meksikanske umetnice Fride Kalo. Glavni kuvar Gabrijel de Kuang(jedna Mišelin zvezdica) stvorio Agua de Jamaica, klasičan meksički čaj s mirisom hibiskusa, tipičnim za meksičku popodnevnu marendu. Ponekad se pije i topla čokolada. Uz čaj služi se čuveni keks The Lanesborough s gustim kremom i džemom od jagoda: ova nova poslastičarska kreacija uključuje kukuruzno pecivo s karamelom, najomiljeniji kolač od šargarepe Fride Kalo, ukrašen je u njenom umetničkom stilu, marakujom i Eklerom s malinom. Tu je i meksička torteleta od meksičke čokolade, ukrašena šarenim šećernim cvećem, sve zajedno inspirisano Fridim delima.
 
Jelena Kaličanin
Foto: Rosewood hotel

  

Comments (0)

Connected news

Hospitality
Preporučujemo: Leto na Kopaoniku, uživanje u MujeEn Lux-u
08. April 2021
Ski centar Kopaonik je najveći skijaški centar u Srbiji i ujedno jedna od...
Hospitality
Nešto za dušu: Hotel „Giraffe Manor“ u Keniji - Opuštanje uz žirafe
07. April 2021
„Giraffe Manor“ ekskluzivni je kenijski butik hotel, u vlasništvu „The...
Hospitality
Uz NENATEX TEXTIL - Veliko Prolećno Opremanje može da počne!
06. April 2021
Verujemo da nema hotela u Srbiji koji ne zna za  Nenateks Textil  ili nije njegov...
Hospitality
Čačanski hotel „Beograd“ – najstariji u Srbiji
06. April 2021
Hotel „Beograd“, koji je 1900. godine izgrađen u centru Čačka, najstariji je...