U toku restauracija fasade hotela Bristol u Beogradu

16. August 2022
Detalj na fasadi hotela Bristol, autor fotografije Stella Production
Detalj na fasadi hotela Bristol, autor fotografije Stella Production

Jedan od glavnih simbola Savamale s početka 20. veka, remek-delo čuvenog srpskog arhitekte Nikole Nestorovića – hotel „Bristol“ – vraća se na mapu najotmenijih mesta u Beogradu i sprema se da zasija sjajem kakvim nije odisao decenijama unazad.

Kompanija Beograd na vodi već uveliko radi na restauraciji fasade hotela Bristol. Nakon obnavljanja fasade velelepne zgrade Beogradske zadruge i renoviranja Savskog trga, na red je došao još jedan antologijski primerak moderne srpske arhitekture, simbol zrele faze beogradske secesije, koji će pored prestižnih St. Regis Belgrade i W Belgrade biti treći luksuzni hotel u bogatoj ponudi Beograda na vodi.

Radove na rekonstrukciji „Bristola“ izvodi građevinska firma „KOTO d.o.o.“, a restauracija fasade je zvanično započela februara 2022. godine. Prema rečima Blagoja Mićkovića, direktora „ALP inženjeringa“, koji je ujedno i podizvođač radova, osnovni zadatak restauratora jeste da se originalna fasadna arhitektura sačuva i da se, u meri u kojoj je to moguće, vrati u prvobitno stanje.

- Restauracija ’Bristola’ započela je čišćenjem fasade, a zatim su stručnjaci konstatovali u kakvom stanju se nalazi ono što je na njoj zatečeno. Delovi koji su propali ili pukli zamenjeni su novim, a oni koji su samo erodirali, ali se nalaze u dobrom stanju – restaurirani su - navodi Mićković i ističe da se radovi polako privode kraju.

Restauracija se odvija u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda. Pored 16 diplomiranih vajara i slikara koji predano rade na obnovi fasade Nestorovićevog arhitektonskog zdanja, Beograd na vodi ponosan je i na saradnju sa Miroljubom Stamenkovićem, nekadašnjim profesorom na katedri primenjenog vajarstva na Fakultetu primenjenih umetnosti. Profesor Stamenković, jedan od naših najvećih stručnjaka u oblasti primenjenog vajarstva, stručni je konsultant na izradi nove i restauraciji postojeće ornamentalne fasadne plastike i garant da će „Bristol“ ponovo postati prepoznatljiv simbol Beograda.

Glavni cilj – očuvati autentičnost

Očuvani elementi ornamentalne fasadne plastike na „Bristolu“ koriste se kao kalupi za izradu novih, koji se zatim montiraju na fasadu. Te radove izvode specijalizovani stručnjaci u oblasti vajarstva i slikarstva – likoresci. O tome sa koliko se pažnje pristupilo restauratorskim radovima kako bi „Bristolu“ bio vraćen nekadašnji sjaj dovoljno govori činjenica da od svega petoro likorezaca, koliko ih ima u Srbiji, trojica trenutno rade na obnovi fasade hotela u Karađorđevoj ulici.

Kako je reč o jedinstvenom objektu od istorijske i kulturne važnosti za Srbiju, glavni cilj je da se sačuva njegova autentičnost.

- Dobra vest je da je, uprkos brojnim razaranjima kojima je Beograd bio izložen u prošlosti, fasada u velikoj meri očuvana. Na vrhu zgrade, odmah ispod kupole, nalazi se fasadni venac koji je svih ovih decenija štitio delove fasade ispod njega od kiše i korozije, što dovoljno govori o arhitektonskoj ingenioznosti Nikole Nestorovića. ’Bristol’, inače, ima pet bakarnih kupola koje se takođe nalaze u prilično dobrom stanju, ali im predstoji čišćenje i restauriranje - objašnjava Mićković.

Svedok zanimljivih vremena

Nakon što je 1907. godine zajedničkim radom arhitekata Nikole Nestorovića i Andre Stevanovića nastala jedna od najimpozantnijih zgrada tog doba u Beogradu, pomenuta Beogradska zadruga, rodila se ideja o izgradnji hotela, kako bi se u potpunosti iskoristio ogromni potencijal prostora na obali Save. Beogradska zadruga je posao poverila proverenom stručnjaku Nikoli Nestoroviću.

Izgradnja hotela otpočela je 1910. i u potpunosti je završena 1912. godine, a zbog svoje izuzetne lepote i važnosti za urbanistički razvoj Beograda, „Bristol“ danas predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture i nalazi se pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda od 1987. godine.

Tokom više od veka postojanja, čuveni hotel posetile su brojne poznate i uticajne ličnosti. Među značajnijim gostima ističu se članovi čuvene porodice Rokfeler – Džon Rokfeler Mlađi, koji je boravio u Bristolu dvadesetih godina prošlog veka, a zatim i njegov sin Dejvid krajem sedamdesetih godina. Priliku da odsednu u „Bristolu“ imali su doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito i šahovski velemajstor Gari Kasparov, a poznato je i da je „Bristol“ bio jedno od omiljenih mesta velikog Moma Kapora.

Comments (0)

Connected news

Hospitality
Svetski poznata hotelska grupacija koja uspešno posluje i u Srbiji ulazi na zahtevno tržište Saudijske Arabije
18. April 2024
Jedna od vodećih svetskih hotelskih grupacija, Karisma Hotels & Resorts, koja je nedavno...
Hospitality
Izabran novi Upravni odbor HORES-a
05. April 2024
U hotelu „Hyatt Regency Belgrade“, u četvrtak, 4. aprila 2024. godine, održana je...
Hospitality
53. Skupština HORES-a zakazana za 4. april u hotelu Hyatt
03. April 2024
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES održaće 53. Skupštinu 4....
Hospitality
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. March 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...