U stilu sofisticirane danske rezidencije: VILA KOPENHAGEN

25. November 2021
Arhiva Vile kopenhagen
Arhiva Vile kopenhagen
Photo: Tore Sætre / Wikimedia
Photo: Tore Sætre / Wikimedia
Iz arhiva hotela
Iz arhiva hotela
Iz arhiva hotela
Iz arhiva hotela
Iz arhiva hotela
Iz arhiva hotela
Iz arhiva hotela
Iz arhiva hotela
Iz arhiva hotela
Iz arhiva hotela
Iz arhiva hotela
Iz arhiva hotela
Iz arhiva hotela
Iz arhiva hotela
Iz arhiva hotela
Iz arhiva hotela
Iz arhiva hotela
Iz arhiva hotela

 Nesumnjivo najznačajnije ostvarenje u Danskoj, ako ne i u celoj Skandinaviji u protekloj godini - hotel Vila Kopenhagen, bio je hrabar potez Norvežanina Petera Sturdalena, zvanog „kralj hotela“, da potroši četiri godine i 275 miliona dolara na transformaciju bivšeg sedišta Centralne pošte i Telegrafa u ovoj zemlji. 

Hotel Vila Kopenhagen nalazi se u blizini čuvenog parka Tivoli. To je zgrada s 390 soba, s bazenom na krovu, pekarom, restoranima i barovima, pop-up salom za pirsing... Redizajn je sačuvao jake mermerne stubove, štukature i hrastove stepenice originalne neobarokne strukture. Možda je najveći uspeh u tome što je tako ekskluzivna atmosfera uspešno povezana s relativno razumnom cenom. Kako Peter Sturdalen kaže: „To je slavno ponovno rođenje zaboravljene znamenitosti iz prošlog veka!“

Zidanje zgrade koju je projektovao arhitekta Heinrih Venk u neobaroknom stilu, započeto je 1909.godine a završeno tri godine kasnije. Sto godina kasnije na scenu stupa skandinavski „kralj hotela“ Peter Sturdalen koji danas „težak“ 1,4 milijardu dolara, živi kao rok zvezda, vozi modifikovani Ferrari FF, s pogonom na E85 biogorivo, i ima 225.000 pratilaca na Instagramu. Uprkos sjaju i glamuru, njegov uspeh je izgrađen na vrlo jednostavnoj filozofiji. 
 
« Filozofija jagode »
Kada sam imao 12 godina, prodavao sam jagode na pijaci sa svojim ocem bakalinom - kaže danas ovaj 58-godišnjak. - Ponekad sam zavideo ostalim trgovcima jer su imali veće sveže voće, ali mi je otac govorio: « Prodaj voće koje imaš jer je to jedino voće koje možeš da prodaš». Ja to zovem 'filozofija jagode' koja je uvek prisutna u mom životu. Radi se o tome da ono što imate maksimalno iskoristite – ističe Sturdalen, čija korporacija nosi naziv Strawberry Hospitality Group.
 
„Treba da se uplašite kada su svi zadovoljni i budite hrabri kada su svi uplašeni.“
 
Peter Hjeg Pjederšen, generalni direktor Vile Kopenhagena, naglašava: - Ovaj projekat se pokazao kao rad ljubavi i na mnogo načina je svedočanstvo otpornog duha Kopenhagena. Vizija koja stoji iza izgradnje, bila je stvaranje autentične destinacije – za mnoge, a ne za malobrojne – koja podržava tri ključna stuba: kontrast, svesni luksuz i sreću. Verujemo da se ove vrednosti pokazuju u dizajnu hotela, objektima i sadržajima za goste, partnerstvu u saradnji i našem pristupu usluzi, koji prepoznaju povezanost Vile Kopenhagena sa gradom i naše uverenje da luksuzno gostoprimstvo treba da se fokusira na svesne izbore koji koriste lokalnoj sredini i okolnim zajednicama.
 
Arhitektonski dizajn, smeštaj i umetnička dela
Da bi se osiguralo da novi enterijeri odgovaraju veličini neobarokne arhitekture iz 1912. godine i da bi zgrada ostala na čelu skandinavskog dizajna još sto godina, Vila Kopenhagen je imenovala Universal Design Studio, nagrađivanu londonsku arhitektonsku firmu, da oplemeni nekoliko javnih prostora i 381 sobu za goste na pet spratova hotela. U stilu sofisticirane danske rezidencije, sobe imaju visoke plafone, restaurirane originalne prozore, zlatne akcente i prigušene palete boja koje odaju počast slikama danskog majstora Vilhelma Hameršoija iz 19. veka. Promišljeni detalji uključuju ulaz bez ključa i daljinsko čekiranje, virtuelno odjavljivanje. Ovaj biro je, takođe, dizajnirao dvospratni Universal Penthouse apartman, koji ima veliko spiralno stepenište od oraha i čelika koje vodi do dnevnog boravka i glavne spavaće sobe, uključujući i The Shamballa Master Suite, najskuplji apartman u Danskoj po ceni od 8.100 dolara za noć.
 
Vila Doručak i T37
U nekadašnjoj sortirnici sedišta stare Pošte i Telegrafa nalazi se restoran u kome se služi doručak na bazi švedskog stola, koji nudi svu domaću, lokalnu i sezonsku hranu. Ovde gost može da uživa u sveže pečenom hlebu i pecivu iz sopstvene hotelske pekare „Rug Bakery“ za koju je odgovoran Ture Gustafson.
 
Još u vreme Centralne pošte, poštari su se družili u odeljenju T37 među pismima i paketima. Danas je T37 vinski i koktel bar. Na putu stvaranja najboljeg mogućeg svetskog hotela, uprava teži da pronađe nova i kreativna rešenja kako bi preuzela odgovornost za svoj ekološki stil i lokalnu zajednicu. Odvažna paleta boja suprotstavlja se snažnim elementima nasleđa, pružajući izrazitu i veselu estetiku. 
 
„Nemojte se plašiti da budete drugačiji. 
Prodajte se najbolje što možete i ne slušajte druge.“
 
Vila Kopenhagen je, takođe, dom najbolje gradske privatne umetničke kolekcije, vredne više od dva miliona dolara. Trenutna umetnička dela uključuju dela lokalnih talenata i proslavljenih međunarodnih umetnika, poput Jaume Plensa, Pera Kirkebia, Endi Vorhola itd.
 
Peter Sturdalen je odani aktivista koji sedi u odborima za zaštitu prirode, uključujući Evropsku fondaciju za klimu, GreeNudge i Sturdalen fondaciju, koja ga je podstakla da donira milione dolara za eko grupe širom sveta. Koja je njegova tajna uspeha?
 
- Treba da se uplašite kada su svi zadovoljni i budite hrabri kada su svi uplašeni. Jer ako radite ono što svi rade, nikada nećete uspeti. Ako smislite novu pastu za zube, prekasno je. Morate da uradite nešto drugačije. Ali, takođe, možete promeniti staru industriju kao što sam ja uradio sa hotelima. Nemojte se plašiti da budete drugačiji. Prodajte se najbolje što možete i ne slušajte druge – savet je Petera Sturdalena.

Priredila: Jelena Kaličanin
Sl.1 Photo: Tore Sætre / Wikimedia
 
Comments (0)

Connected news

Hospitality
Prodaje se motel i drugi ugostiteljski sadržaji u Čačku
18. May 2022
U izvršenom postupku protiv preduzeća Jugoprevoz-Ugopromet iz Beograda oglašena...
Hospitality
Budva dobija kompleks sa 20 apartmana i bazenom
18. May 2022
U Budvi je planirana gradnja apartmanskih objekata podeljenih u pet lamela, ukupne bruto...
Hospitality
Zadužbina Ljubatovića u Risnu postaje butik hotel sa pet zvezdica
17. May 2022
Kompanija Briv Construction, koja je 2020. godine dobila koncesiju za valorizaciju objekta...
Hospitality
Slovenačka kompanija prodaje hotele i banju
16. May 2022
Slovenačko Društvo za upravljanje imovinom banaka prodaje nekoliko turističkih...