U Crnoj Gori se grade hoteli čija vrednost premašuje 400 miliona evra

22. July 2022
Photo by Datingscout on Unsplash
Photo by Datingscout on Unsplash

U Crnoj Gori gradi se veliki broj hotela visoke kategorije čija predračunska vrednost premašuje 400 miliona evra, poručio je predsednik Vlade Crne Gore, Dritan Abazović. Takođe, na severu se gradi i pet ski centara, u koje je do sada uloženo 90 miliona evra. Prema rečima Abazovića, u Kolašinu će tokom naredne zimske sezone u funkciju biti stavljena dva nova hotela.

U pisanom odgovoru predsedniku Kluba poslanika DF-PzP Branku Raduloviću, Abazović je naveo da je sistemsko opredeljenje Vlade intenziviranje i održivo ulaganje u infrastrukturne projekte na severu u pravcu stvaranja daljih pretpostavki za razvoj planinskog, zimskog i letnjeg turizma. U ovom kontekstu je, kako je kazao, naročito bitna međuresorna i međusektorska saradnja na državnom i lokalnom nivou.

Rezultat takve saradnje treba da bude kapitalni budžet koji će prepoznati što veći broj projekata koji doprinose ovom segmentu razvoja.

- Na severu Crne Gore gradi se veliki broj hotela visoke kategorije, pet ski centara, a unapređenje lokalne i regionalne infrastrukture je prioritet. U ski centre na severu je do sada uloženo 90 miliona evra, a predračunska vrednost hotela koji se trenutno razvijaju u Crnoj Gori je veća od 400 miliona - kazao ja Abazović.

Veliki broj njih, posebno na severu, ima problem sa povezanom infrastrukturom.

- Dva nova hotela u Kolašinu će biti stavljena u funkciju za zimsku sezonu 2022/23, i time će se broj smeštajnih jedinica visoke kategorije u tom gradu povećati za skoro 300, uz 150 novih radnih mesta koja će biti otvorena - dodao je.

Prioritet Vlade je, navodi, i definisanje dodatnih lokaliteta koji će biti valorizovani kroz modele dugoročnog zakupa ili privatno-javnog partnerstva.

- Crna Gora ima jedinstvenu prirodu, njen prostor je naš najbitniji resurs i u tom pravcu je potrebno sa posebnom pažnjom pristupiti eventualnom definisanju lokaliteta buduće valorizacije. U ovom kontekstu je od vitalnog značaja stvaranje planskih pretpostavki za održivu valorizaciju, te stvaranje drugih osnova za eventualno raspisivanje javnih poziva u ovom pravcu - istakao je predsjednik Vlade.

Kako je kazao, cilj Vlade je i da se konačno otpočne sa investicijama u cilju jačanja hotelskih kapaciteta koji su u prethodnom periodu bili predmet privatizacija, a koje nisu realizovane.

- Kao primer navodim lokalitet nekadašnjeg hotela Galeb u Ulcinju koji je nedavno dobio novog vlasnika, pa na tom mestu u dogledno vreme očekujemo luksuzni hotel sa 5 zvezdica, kakav Ulcinj i taj lokalitet i zaslužuju. Takođe, ističemo i da su polovinom ovog meseca otpočeli radovi na izgradnji posebne turističke atrakcije u vidu žičare Kotor - Lovćen, koja će doneti ogromnu novu vrednost našem turizmu i privredi, a gde će biti zaposleno oko 100 ljudi - naveo je Abazović.

Izvor: eKapija

Comments (0)

Connected news

Hospitality
Svetski poznata hotelska grupacija koja uspešno posluje i u Srbiji ulazi na zahtevno tržište Saudijske Arabije
18. April 2024
Jedna od vodećih svetskih hotelskih grupacija, Karisma Hotels & Resorts, koja je nedavno...
Hospitality
Izabran novi Upravni odbor HORES-a
05. April 2024
U hotelu „Hyatt Regency Belgrade“, u četvrtak, 4. aprila 2024. godine, održana je...
Hospitality
53. Skupština HORES-a zakazana za 4. april u hotelu Hyatt
03. April 2024
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES održaće 53. Skupštinu 4....
Hospitality
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. March 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...