Turistička preduzeća i dalje čekaju pomoć države - Radnicima se isplaćuju minimalci

23. March 2020
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Direktor poslovnog Udruženja hotelijera i restoratera Srbije (Hores) Georgi Genov rekao je danas da turistička preduzeća, iako su prva osetila posledice pandemije korona virusa, nikakvu pomoć od države nisu dobila, pa se zaposlenima isplaćuju minimalne zarade.

On je za Betu rekao da je u turizmu promet bio smanjen još u februaru za oko 60% i da su već tada svi stranci otkazali aranžmane, a da je u martu otkazano oko 80% poseta.

- Prošle godine, od 1. januara do kraja maja je registrovano 3,5 miliona noćenja, a ove godine ćemo u tom periodu izgubiti dva miliona noćenja - rekao je Genov.

Ocenio je da je za sada "najavljena državna pomoć u magli jer nema nikakve uredbe koja to garantuje".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je pre dva dana da "nije od lažljivih političara i da privrednici koji će sutra tražiti pomoć ne traže tri, umesto izgubljenog jednog miliona i da će država nadoknaditi polovinu", kazao je Genov.

Genov je rekao da su vlasnici hotela i restorana posle isplate plata potpuno iscrpljeni jer su januar i februar inače najslabiji meseci u turizmu, osim u planinskom delu Srbije, a da su kafići u nešto povoljnijoj situaciji jer ne moraju da nabavljaju repromaterijal unapred pa imaju još neke finansijske zalihe.

Dodao je da su sada turistički radnici uglavnom poslati na odmore, a da bi se sačuvali u radnom odnosu neophodna je pomoć države.

- Od Vlade Srbije očekujemo odgovor da, ako u budžetu nema novca za pomoć, to saopšti pa da tražimo drugo rešenje, možda prodajom dela imovine - rekao je Genov.

Najpoštenije rešenje, prema njegovim rečima, je da država snosi trećinu štete od epidemije, drugu trećinu poslodavci i treću radnici.

Od pomoći bi, kako je rekao, bili i povoljni krediti koje bi obezbedila država sa kamatom od jedan odsto i grejs periodom od 12 meseci.

Izvor: Beta

Comments (0)

Connected news

Hospitality
Svetski poznata hotelska grupacija koja uspešno posluje i u Srbiji ulazi na zahtevno tržište Saudijske Arabije
18. April 2024
Jedna od vodećih svetskih hotelskih grupacija, Karisma Hotels & Resorts, koja je nedavno...
Hospitality
Izabran novi Upravni odbor HORES-a
05. April 2024
U hotelu „Hyatt Regency Belgrade“, u četvrtak, 4. aprila 2024. godine, održana je...
Hospitality
53. Skupština HORES-a zakazana za 4. april u hotelu Hyatt
03. April 2024
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES održaće 53. Skupštinu 4....
Hospitality
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. March 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...