Trendovi u dizajnu hotelskog enterijera - Novo ruho 60-ih

27. August 2019
Trendovi u dizajnu hotelskog enterijera - Novo ruho 60-ih

Sa sve češćom i intenzivnijom smenom modnih trendova, dizajn enterijera svake godine bude obogaćen novim
trendom, koji ne mora uvek biti potpuno nov. Poslednjih godina se u modu vratilo nasleđe dizajna iz doba komunizma, kada je nameštaj bio glomazan, masivan, a zidovi oblagani drvetom. Verujem da se svi sećamo sofa presvučenih plišom, masivnih plakara koji su služili kao vitrine i bifei za piće. Svi ovi elementi vratili su se u prostor u novoj sofisticiranijoj formi.


Kako su nove tehnologije sve dostupnije, tako je i razvoj trendova mnogo jednostavniji a izbori veći. Nakon ekspanzije "industrijskog stila", koji je nekoliko godina harao svojom ogoljenošću, okrećemo se toplim prirodnim materijalima, drvetu, mermeru i nečemu što mnogo više naginje ka luksuzu.

Jednobojni pliš kao ulimativni "must have", pojavljuje se na elegantnim sofama, bogato tapaciranim, ali bez previše detalja, samo uz naglašen volumen i stamenu formu. Drvo ili furniri, pretežno oraha i hrasta, polirani su u visokom sjaju, čime se dodatno naglašava prirodna boja i tekstura drveta. Zidne obloge karakteristične za predsedničke kabinete 60- ih godina, ponovo dobijaju svoj šarm, uz primenu novih tehnologija i materijala u kojima se zid stapa sa vratima, pa dobijamo utisak beskonačnog prostora bez jasnih podela, uz istovremeni osećaj ušuškanosti i topline koju ovakav tretman enterijera ostavlja. Vrata sa masivnim štokovima su nešto što će svaki, a pogotovo javni prostor, izdvojiti kao luksuzan i pažljivo dizajniran. Mesing se vraća na velika vrata i to je još jedan od trendova koji dolazi iz sredine prošlog veka, a koji svojim zlatnim sjajem zamenjuje do skoro modernu čeličnu bravariju.

Izuzetno je važno pratiti trendove prilikom dizajniranja restorana, kafića, hotela i objekata koji na goste i posetioce treba da ostave utisak nečeg novog i interesantnog a pritom ne biti slepo u trendu, već ostaviti snažan pečat koji neće izbledeti sa prolaznošću trenda.

Ne treba da zaboravimo da živimo u vremenu kada trend nije samo prolazna moda, već vrednost koja pokazuje luksuz, stil i mogućnosti onoga ko ga prati i u njemu uživa. Živimo u eri vizuelnog, u kojoj se kroz estetiku pokazuju emocije, opredeljenost, status… Zato ne smemo da zanemarimo ni njegovu važnost u dizajnu enterijera.

Tamara štrbac, dizajner enterijera
 

Comments (0)

Connected news

Hospitality
Svetski poznata hotelska grupacija koja uspešno posluje i u Srbiji ulazi na zahtevno tržište Saudijske Arabije
18. April 2024
Jedna od vodećih svetskih hotelskih grupacija, Karisma Hotels & Resorts, koja je nedavno...
Hospitality
Izabran novi Upravni odbor HORES-a
05. April 2024
U hotelu „Hyatt Regency Belgrade“, u četvrtak, 4. aprila 2024. godine, održana je...
Hospitality
53. Skupština HORES-a zakazana za 4. april u hotelu Hyatt
03. April 2024
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES održaće 53. Skupštinu 4....
Hospitality
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. March 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...