Svašta nešto o hotelima (II)

07. August 2020
ilustracija, foto: pexels
ilustracija, foto: pexels

LondraPalace, soba 106

Čuveni kompozitor Petar Iljić Čajkovski bio je impresioniran Venecijom. Govorio je: „Venecija je sjajna inspiracija. Svakog dana naiđem na nešto novo i opčinjujuće!“

Tokom jedne od brojnih poseta Veneciji, decembra 1877. godine, kompozitor je odseo u hotelu Londra Palace. Tada je komponovao prvi od tri stava simfonije br. 4, nazvane „De Leoni“. U sobi br.106, u kojoj je Petar Ilič komponovao svoje remek delo, danas ima mnogo njegovih slika i uspomena koje je ruska vlada poklonila hotelu.

U znak sećanja na velikog kompozitora, aprila 1982. godine grad Venecija postavio je spomen-ploču na fasadi hotela Londra.

Dajte mi Vezuv!

Jednog aprilskog jutra 1906. godine u 05:12 h, zemljotres magnitude 7,8 stepeni Rihterove skale pogodio je američki grad San Francisko. Iako je zemljotres trajao manje od jednog minuta, udar je bio razarajući. Tokom sledeća tri dana bilo je mnogo požara koji su uništili gotovo 500 blokova grada.

Veče uoči zemljotresa, italijanski operski pevač Enriko Karuzo izveo je ariju Don Hosea u Bizeovoj operi Karmen. Tih dana Karuzo je odseo u hotelu Palace.

Legenda kaže da je, kada je zemljotres udario, Karuzo istrčao iz hotela u noćnoj košulji, noseći pod miškom fotografiju s posvetom američkog predsednika Teodora Ruzvelta. Priča se da su čuli kako slavni pevač uzvijuje: „Hoću Vezuv! San Francisko je pakao!“. Pevač se tada zarekao da nikad više neće ponovo doći u taj grad. I nije.

Zadnje putovanje

Austrijska carica Elizabeta, zvana Sisi, umrla je od rana zadobijenih u atentatu, 10.septembra 1898.godine, u ženevskom hotelu Beau-Rivage(„Lepa obala“).

U subotu posle ručka, Elizabeta je napustila hotel u društvu svoje dvorske dame grofice Irene Staraji, da bi se ukrcala na parni brod na liniji Ženeva-Montre. Dok su hodale obalskim šetalištem caricu je nožem u grudi uboodvadesetpetogodišnji italijanski anarhista Luiđi Lukini.

Nesvesna ozbiljnosti situacije, ona se popela na brod i istog trenutka se zateturala i pala u nesvest. Odneli su je u hotel gde je, nedugo zatim, izdahnula. Tragična smrt carice Sisi pokrenula je paniku i žal u celoj austrijskoj monarhiji.

Vremenom je Sisi postala istorijska ikona, uglavnom zahvaljujući svojoj lepoti. Godine 1988. uprava hotela Beau-Rivage i Asocijacija Sisi obeležili su 100 godina od njene smrti. Britanski skulptor Filip Džekson podigao je rotondu na alpskom vrhu Mon Blan, koju godišnje poseti više od 10.000 obožavaocaove austrijske carice.

Hotel s kraljevskim pedigreom

Veličanstveni bečki hotel Imperial, izrazite lepote, nije projektovan kao hotel, već kao prinčevska palata!

Sagrađeno 1863.godine, ovo italijansko neorenesansno zdanje bilo je predviđeno za gradsku rezidenciju vojvode Filipa od Vitenberga. Kako se njegovoj supruzi nije dopalo da tu stanuje, zgrada je prodata dve godine po svom završetku gradnje.

Ovu elegantnu palatu u okviru Ringstrasse kupio je investitor Horas Riter fon Landau i pretvorio u hotel uoči Svetskog sajma u Beču 1893. godine. Danas hotel pripada hotelskoj grupaciji Marriott.

 

 

Comments (0)

Connected news

Hospitality
Miloš Ristić, šef kuhinje hotela Ramonda: Gastronomska raskoš letnjeg menija, punog bestselera
22. June 2021
U podnožju mistične planine Rtanj, kroz koju milenijumima protiče neka čudesna, moćna...
Hospitality
Open Day za novi hotel u Beogradu: Hotel Indigo Belgrade
22. June 2021
Hotel Indigo Belgrade , u sastavu hotelske porodice Delta, smešten u samom srcu grada, u...
Hospitality
Hotelske ikone: PUENTE ROMANO BEACH RESORT
07. June 2021
  Španija. Andaluzija, Kosta del Sol, Marbelja, Hotel Puento Romano. „Six...
Hospitality
10 stvari koje nikako ne treba propustiti u hotelu Kempinski Palace Portorož
07. June 2021
Hotel Palace Kempinski Portorož ponovo je otvoren 3. juna. Predstavljamo vam listu želja za...